Συνεχίζει την επέλασή της στην χώρα η κακοκαιρία «Μήδεια», ο σφοδρότερος χιονιάς των τελευταίων 12 ετών, ο οποίος έχει δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων, με αποκλεισμό δρόμων και διακοπές ρεύματος και ύδρευσης. Συγκεκριμένα, η Αττική επλήγη από την κακοκαιρία, με το κέντρο της Αθήνας να «ντύνεται στα λευκά», με τα ανάλογα προβλήματα στην κυκλοφορία.




Προβλήματα στην Αττική - Τρία τα θύματα της κακοκαιρίας


Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, η κακοκαιρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τρεις συνανθρώπους μας, έναν στην Κρήτη, και δύο στην Εύβοια, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν λόγω του χιονιά. Αρχικά, νωρίς το πρωί της Τρίτης, έχασε τη μάχη με τη ζωή 56χρονος κτηνοτρόφος στην Κρήτη. Ο άτυχος άνδρας φέρεται να είχε εγκλωβιστεί στο ποιμνιοστάσιο, όπου πήγε να ταΐσει τα ζώα του.

Η πρόσβαση του ασθενοφόρου στο σημείο ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς το χιόνι έχει σκεπάσει τα πάντα στην περιοχή φτάνοντας το ένα μέτρο. Για το λόγο αυτό, χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος και να φτάσουν οι διασώστες στο σημείο.Όταν έφτασε το ΕΚΑΒ, διαπιστώθηκε ο θάνατός του, πιθανότατα από ανακοπή καρδιάς. Λίγα λεπτά αργότερα, έγινε γνωστός ο θάνατος ηλικιωμένου μέσα στο σπίτι του, σε απομακρυσμένο χωριό της Εύβοιας.

Πρόκειται για 80χρονο από το χωριό Τρούπι, σε υψόμετρο 250 μέτρων. Ο άτυχος άνδρας εγκλωβίστηκε μέσα στο σπίτι του καθώς η χιονόπτωση ήταν σφοδρή.Ο ίδιος είχε ειδοποιήσει τις αρχές από αργά το απόγευμα της Κυριακής, ωστόσο τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το σημείο. Μάλιστα, καταβλήθηκε προσπάθεια να απογειωθεί ελικόπτερο, ωστόσο λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων δεν κατέστη εφικτό.

Σύμφωνα με το MEGA, τα σωστικά συνεργεία της Πυροσβεστικής κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο αργά το απόγευμα της Δευτέρας, όπου δυστυχώς απεγκλώβισαν τον 80χρονο άνδρα νεκρό.Ο άτυχος άνδρας φέρεται να αντιμετώπιζε αναπνευστικά και παθολογικά προβλήματα και έπρεπε επειγόντως στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την Ευβοϊκή Γνώμη ο δεύτερος νεκρός στην Εύβοια είναι ένας 73χρονος στην περιοχή Μουρτιάς Ελυμνίων ο οποίος υποστηριζόταν από οξυγόνο. Ο άτυχος άνδρας έχασε την ζωή του όταν από την διακοπή ρεύματος στο σπίτι του σταμάτησε το μηχάνημα να λειτουργεί.



Και ο στρατός στη μάχη της κακοκαιρίας - Έκκληση του υπ.Υποδομών και Μεταφορών για διάθεση ανθρώπων και μηχανημάτων από μεγάλες εταιρείες


Η συνδρομή του στρατού στην αποκατάσταση των βλαβών του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αποφασίστηκε σε έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία με τις διακοπές ρεύματος να ταλαιπωρούν πολλές περιοχές της Ελλάδας και για πολλές ώρες, ενώ μία από τις σφοδρότερες κακοκαιρίες σφυροκοπά τη χώρα. Όπως ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ, με αφορμή τις πρωτοφανείς ζημιές που έχει προκαλέσει η σφοδρή κακοκαιρία Μήδεια στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας που είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση εκατοντάδων δέντρων σε γραμμές Μέσης και Χαμηλής Τάσης πολλών περιοχών της Αττικής και κυρίως στα Βόρεια Προάστια, αυτή την ώρα το τεχνικό του προσωπικό (περί τα 400 άτομα) το οποίο ενισχύεται με επιπλέον 60 άτομα από τις υπόλοιπες περιφέρειες, συνεχίζει πυρετωδώς το εξαιρετικά δύσκολο έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε όλο το λεκανοπέδιο.

Συντονισμένες, προστίθεται στην ανακοίνωση, «οι δυνάμεις του ΔΕΔΔΗΕ με τις δυνάμεις των Δήμων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας αλλά και του Στρατού, προσπαθούν αυτή την ώρα να ολοκληρώσουν τη διάνοιξη κεντρικών, αλλά και παράπλευρών/βοηθητικών οδών καθώς και να ολοκληρώσουν απαραίτητα κλαδέματα δέντρων, προκειμένου τα συνεργεία του να προσεγγίσουν τα σημεία του Δικτύου και να αποκαταστήσουν τις ζημιές.»

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ζήτησε από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες να διαθέσουν ανθρώπους και μηχανήματα προκειμένου να συνδράμουν σε εργασίες, όπως η κοπή δένδρων, που είναι αναγκαίες για την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης.

1.850 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική

Η Αττική ζει πραγματικά πρωτόγνωρες καταστάσεις από την επέλαση της «Μήδειας», όπως προκύπτει και από το έργο της Πυροσβεστικής από την στιγμή που η κακοκαιρία χτύπησε την χώρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, από την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021 και μέχρι το απόγευμα σήμερα, το Κέντρο Επιχειρήσεων δέχθηκε 1.850 κλήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων. Από αυτές τις κλήσεις οι 1.490 ήταν στην Αττική από χτες, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 και μέχρι σήμερα το απόγευμα. Οι κλήσεις αυτές αφορούσαν:

- 1.118 για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων

- 123 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο

- 101 για μεταφορές ατόμων σε νοσοκομεία (αιμοκάθαρση)

- 25 για μεταφορές ατόμων σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία προκειμένου να εμβολιαστούν καθώς και για άλλες περιπτώσεις παροχής βοηθείας.

Το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένει σε επιφυλακή για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων της εξελισσόμενης κακοκαιρίας. Από το Αρχηγείο του Π.Σ. επισημαίνεται για μια ακόμα φορά ότι, με δεδομένες τις ανακοινώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για χιονοπτώσεις, ισχυρό παγετό και θυελλώδεις ανέμους παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Ποιες περιοχές είναι χωρίς ρεύμα και θέρμανση 

Η κατάσταση στο δίκτυο διανομής ενέργειας είναι τραγική τις τελευταίες ώρες. Η καταστροφή που έχει υποστεί το δίκτυο είναι σοβαρή. Πάνω από 1.000 δέντρα έχουν πέσει, από τον διαχειριστή δικτύου αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι είναι «σαν να έχει κοπεί το δίκτυο σε 1.000 φέτες».

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη ενισχυθεί με άλλα 60 άτομα από περιφερειακές διευθύνσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ζημιές.μ Είναι χαρακτηρισιτκό επίσης ότι τουλάχιστον 85 γραμμές μέσης τάσης βγήκαν εκτός, κι έχουν αποκατασθεί μόλις οι 35. Ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ζόρικο βράδυ.

Με πηγές να αναφέρουν ότι ο κίνδυνος για γενικευμένο black out δεν έχει διαφύγει ακόμα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

  • Δροσιά
  • Εκάλη
  • Άγιος Στέφανος
  • Άνοιξη
  • Παπάγου
Τμήματα στην Κηφισιά

Τμήματα στη Ν. Ερυθραία



Πατούλης: «Δύσκολη η αυριανή μέρα» - Ποιες περιοχές της Αττικής έχουν μείνει χωρίς ρεύμα 

Όπως προειδοποίησε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στην ΕΡΤ «αύριο θα είναι μία δύσκολη μέρα». Τόνισε πως το μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η διακοπή ηλεκτροδότησης σε περισσότερες από 15 περιοχές στην Αττική. Ανέφερε πως, αυτή τη στιγμή, όλοι οι κεντρικοί οδικοί άξονες στην Περιφέρεια Αττικής είναι ανοιχτοί, όμως πρόσθεσε: «μετά τις 7 (το απόγευμα) θα επιδεινωθεί ο καιρός και μέχρι το πρωί θα πρέπει να δώσουμε μία τρίτη μάχη«.

«Ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά οι κεντρικοί άξονες να παραμείνουν ανοιχτοί και αύριο. Το πρωί, βέβαια, υπάρχει πτώση της θερμοκρασίας, υπάρχει ήδη ένας παγετός ο οποίος θα αναπτυχθεί ως τις απογευματινές ώρες» σημείωσε ο κ. Πατούλης. Ο περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε ότι το μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι ο ηλεκτροφωτισμός και η διακοπή του ρεύματος σε πάνω από 15 περιοχές στην Αττική, που οφείλεται στην πτώση δέντρων που συμπαρέσυρε πάρα πολλά ηλεκτροφόρα καλώδια.



Θα επιμείνει η «Μήδεια» μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης


Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο, Χριστίνα Ρήγου, το σφοδρό κύμα της κακοκαιρίας θα εξασθενήσει σταδιακά από την Τετάρτη, ενώ και το βράδυ της Τρίτης θα χτυπήσει τα Βόρεια Προάστια της Αττικής και την Εύβοια.

Το βράδυ της Τρίτης αναμένεται νέα έξαρση της κακοκαιρίας σε αυτές τις περιοχές, με σφοδρές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

Από το μεσημέρι της Τετάρτης και έπειτα ο καιρός βελτιώνεται σε ολόκληρη τη χώρα.




Τρίτο κύμα κακοκαιρίας από τα μεσάνυχτα

Ο μετεωρολόγος του ΜEGA, Γιάννης Καλλιάνος, μίλησε για ανατροφοδότηση των ανέμων από το Αιγαίο και να φέρνουν χιονοπτώσεις στην Εύβοια και την Αττική.

Από τις 12 το βράδυ κι έκτοτε θα έχουν εκ νέου χιονοπτώσεις τα Β. Προάστια, αλλά όχι με την ίδια σφοδρότητα.Πρόβλημα θα έχει και η Κρήτη τις επόμενες ώρες με σφοδρότατες χιονοπτώσεις. Η κατάσταση θα είναι άσχημη και συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο η «Μήδεια» είναι από τους ιστορικότερους χιονιάδες που έπληξαν την Αττική τα τελευταία 35 χρόνια. Στις 9 Μαρτίου του 1987, είχαμε χιόνι ύψους 15 πόντων στην Αθήνα.

Το ίδιο με εκείνον στις 4-6 Γενάρη του 2002. Στις 12-13 Φλεβάρη του 2004 επίσης σφοδρότατος χιονιάς με 15 πόντους χιόνι, ενώ το διήμερο 17-18 Φεβρουαρίου του 2008 το χιόνι έφτασε τους 25 πόντους.



Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ, στα ανατολικά και τα νότια θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις, που μέχρι το μεσημέρι θα περιοριστούν στην Κρήτη και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Στη δυτική και βόρεια χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Αιγαίο 8 με 9 και τις πρωινές ώρες στα νοτιοανατολικά έως 10 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα δυτικά, τα κεντρικά και τη Μακεδονία η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά, ωστόσο θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί παγετός, στα κεντρικά και βόρεια ισχυρός.

Live η εξέλιξη της κακοκαιρίας 

Στον παρακάτω χάρτη μπορείτε να παρακολουθήσετε σε ζωντανή ροή την πορεία της κακοκαιρίας «Μήδεια» στη χώρα