Από σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει η κυρίως «επίθεση» της σφοδρής κακοκαιρίας «Μήδειας» στο Λεκανοπέδιο, ενώ όλη η χώρα έχει ήδη «ντυθεί» στα λευκά και οι θερμοκρασίες παραμένουν σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Πέραν από το γεγονός ότι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κλείνουν τους πολίτες στα σπίτια τους, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ένα πολύ «εύφορο» έδαφος για την αυξημένη μεταδοτικότητα του νέου κοροναϊού, οι ειδικοί επιστήμονες συστήνουν μετ’ επιτάσεως να τηρούνται, ιδιαιτέρως το τρέχον χρονικό διάστημα, όλοι οι κανόνες της λεγόμενης αναπνευστικής υγιεινής.

Πρόβλημα το συνάχι

Σύμφωνα με ορισμένες επιστημονικές υποθέσεις εργασίας, λοιπόν, το συνάχι, το οποίο ταλαιπωρεί τις πλέον ψυχρές ημέρες του χειμώνα εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους (και) στη χώρα μας, ενδέχεται να αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες, οι οποίοι οδηγούν σε αυξημένη μεταδοτικότητα του νέου κοροναϊού, λόγω της «αντιδραστικής αύξησης των εκκρίσεων», την οποία προκαλεί. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το φτάρνισμα χωρίς την τήρηση των κανόνων της αναπνευστικής υγιεινής μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει ακόμη και σε επεισόδια υπερμεταδόσεων, ιδιαιτέρως όταν έχουμε να κάνουμε με κλειστούς και μαζικούς χώρους.

«Καμπανάκι» κινδύνου

Αυτό, σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων του νέου κοροναϊού επί τους συνόλου των κρουσμάτων, πρέπει να σημάνει «καμπανάκι» κινδύνου για όλους μας, προκειμένου όπως τονίζουν και οι ειδικοί να εφαρμόζουμε ακόμη πιο πιστά και αυστηρά τόσο την χρήση της μάσκας σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους όσο και τους πολύτιμους κανόνες της αναπνευστικής υγιεινής.