Πλήρης ενημέρωση των διαπιστευμένων στην Αθήνα Ακολούθων Αμύνης (ΑΚΑΜ) των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ για τη συγκρότηση και αποδοχή από πλευράς της Συμμαχίας του προσφάτως διαπιστευμένου Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (Integrated Air and Missile Defense-Center of Excellence//IAMD-CoE), το οποίο εδρεύει στη Σούδα Χανίων, πραγματοποιήθηκε με ευθύνη του ΓΕΕΘΑ στο Στρατόπεδο «Παπάγου». Στην ενημέρωση αυτή συμμετείχαν οι ΑΚΑΜ 11 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ από Αλβανία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα οι ΑΚΑΜ ενημερώθηκαν για την αποστολή, τις εγκαταστάσεις, τους τομείς ενδιαφέροντος και τις προοπτικές του Κέντρου, ενώ πραγματοποιήθηκε και μια σύντομη αναδρομή στα βήματα που έχουν γίνει ως τώρα από τότε που γεννήθηκε ως ιδέα μέχρι και την υλοποίησή της.

1__2_

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προαναφερθέν Κέντρο ενεργοποιήθηκε ως «NATO Military Body» και απέκτησε «Διεθνές Καθεστώς» (International Status), μετά από σχετική απόφαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) της 25 Ιανουαρίου 2021, έτσι ώστε τώρα το IAMD-CoE να αποτελεί το 27ο διαπιστευμένο Κέντρο Αριστείας της Συμμαχίας (NATO Accredited Centre of Excellence).

Τέλος, επισημαίνεται από το ΓΕΕΘΑ ότι «Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, τονίστηκε επίσης η ιδιαίτερη σημασία της Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας και επισημάνθηκε η προσφορά της Ελλάδος στη Συμμαχία και σε Εταίρους με ένα ακόμη πιστοποιημένο πολυεθνικό Κέντρο Αριστείας, το οποίο αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς στον συγκεκριμένο τομέα».