Έγγραφα του ΑΔΜΗΕ που αποδεικνύουν ότι όλοι γνώριζαν πως οι μετασχηματιστές στο κέντρο υπερύψηλης τάσης στον Ασπρόπυργο είχε ξεπεράσει τα όρια λειτουργίας του και ήταν απαραίτητη η ανακατασκευή του, φέρνει σήμερα στο «φως» αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των «Νέων». Ο σταθμός κατασκευάστηκε την δεκαετία του ’70, με τους μετασχηματιστές μάλιστα να είναι από την ανατολική Γερμανία.

Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής στο κέντρο υπερύψηλης τάσης στον Ασπρόπυργο έφερε στο φως τα κενά ασφαλείας με τον εφιάλτη των blackout να επιστρέφει.

Όπως αποκαλύπτουν σήμερα «Τα Νέα» η ασφάλεια εφοδιασμού της χωράς όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ αλλά και από έγγραφα του ιδίου του Διαχειριστή κρέμεται από εξοπλισμό και Κέντρα Υπερύψηλης και Υψηλής Τάσης των δεκαετιών του ‘70 και του ‘80.

Η πρώτη προειδοποίηση για την ευστάθεια του συστήματος ήρθε τον Αύγουστο του 2018 με την «αστοχία υλικού διακόπτη» στο κέντρο υπερύψηλης τάσης της Παλλήνης.

Το αποτέλεσμα τότε ήταν η μισή αττική να μείνει χωρίς ρεύμα για δυο ώρες.

Η δεύτερη ήταν το βράδυ της Κυριακής στο ΚΥΤ της Κουμουνδούρου. Μάλιστα όπως αποκαλύπτεται από τον ίδιο τον ΑΔΜΗΕ τα δυο κέντρα είναι καταπονημένα.

Το blackout σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ δεν θα είχε παρασύρει την Πελοπόννησο αν ολοκληρώνοντας ο λεγόμενος δυτικός Διάδρομος.

Το blackout δημιούργησε, μεταξύ άλλων και πρόβλημα ασφάλειας στο Μουσείου της Ακρόπολης και όχι μόνο.

Χρειάστηκε μάλιστα η αστυνομία να αναπτύξει ισχυρές δυνάμεις ώστε να αποτρέψει οποιαδήποτε απόπειρα που θα έθετε σε κίνδυνο την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.