O Aθανάσιος Φίλιας, παιδίατρος, Επιμελητής Α Καραμανδανείου Νοσοκομείου Πάτρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση της προσέλευσης παιδιών στο νοσοκομείο, αύξηση που κυμαίνεται στο 50-60% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα», θέλοντας να δώσει το «στίγμα» στο πως επηρεάζονται τα παιδιά από τις μεταλλάξεις του ιού.

Μεγαλύτερης μεταδοτικότητας η βρετανική μετάλλαξη - Παίζει ρόλο και στα παιδιά 

«Η βρετανική μετάλλαξη είναι γνωστό ότι έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα στο γενικό πληθυσμό και όχι μόνο συγκεκριμένα στα παιδιά», δήλωσε. Εν συνεχεία, εκτίμησε πως ενδεχομένως και η παράμετρος εμφάνισης της μετάλλαξης θα μπορούσε να παίζει κάποιο λόγο στην αύξηση διασποράς σε παιδιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, το «αξιοσημείωτο είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά είναι ασυμπτωματικά».

Παράλληλα, διευκρίνισε πως πρόκειται για παιδιά που είχαν έρθει σε επαφή με κάποιον θετικό στον ιό είτε αυτός είναι δάσκαλος είτε είναι συγγενής ή συμμαθητής. «Θέλω να πιστεύω ότι με την τήρηση των μέτρων, με υπομονή και τους κανόνες υγιεινής που ακολουθούμε ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτόν το κύμα» πρόσθεσε.

Ερωτώμενος εάν τα συμπτώματα κοροναϊού με το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι παρόμοια τόσο σε ενήλικες, όσο σε παιδιά κι αν αυτά ενδεχομένως κινδυνεύουν εφόσον νοσούν από αυτό, ο παιδίατρος ξεκαθάρισε πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δεν διαφαίνεται να προκαλεί σοβαρή νόσηση αν και μεταδίδεται πιο εύκολα.