Ανησυχία έχει προκαλέσει η αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού και η έκρηξη αυτών στην Αττική, όπου εντοπίζονται σχεδόν καθημερινά οι μισές περιπτώσεις. 

Συγκεκριμένα, χθες, Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 733 κρούσματα, τα οποία θεωρούνται πολλά, καθώς αποτυπώνουν αυξητική τάση, ασυνήθιστη για Σάββατο, όταν τα τεστ, που γίνονται είναι αρκετά μειωμένα.

Την ίδια ώρα, η αύξηση των διασωληνωμένων που καταγράφηκε χθες, οι περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία, είναι δύο από τα σημάδια που δείχνουν ότι η πανδημία μπορεί να ξεφύγει το επόμενο διάστημα.

Τρομάζουν οι μεταλλάξεις τους ειδικούς

Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας σε συνδυασμό με την εμφάνιση νέων στελεχών, τα κρούσματα των οποίων όλο και αυξάνονται, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στους λοιμωξιολόγους.

Οι ειδικοί εκφράζουν μάλιστα φόβους ότι η ολοένα και μεγαλύτερη εμφάνιση των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού θα προκαλέσουν έκρηξη της διασποράς του ιού ,

Πιθανές πιο σοβαρές μεταλλάξεις

Την ανησυχία του επιστημονικού κόσμου για τις μεταλλάξεις του κοροναϊού εξέφρασε το πρωί ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μάριος Λαζανάς σημειώνοντας ότι ότι είναι πιθανό να εμφανιστούν κι άλλες μεταλλάξεις, πολύ πιο σοβαρές.

«Μας ανησυχούν οι μεταλλάξεις, αλλά ήταν αναμενόμενο. Όταν έχουμε μια επιδημία από ιούς, είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρχουν μεταλλάξεις, όπως συμβαίνει με όλους τους ιούς. Με τον ιό της γρίπης έχουμε συνέχεια μεταλλάξεις. Και πολλές φορές και το εμβόλιο που γίνεται κατά τη διάρκεια του έτους με τα στελέχη που κυκλοφορούσαν την προηγούμενη χρονιά, βλέπουμε το εμβόλιο να μην είναι αποτελεσματικό. Έτσι συμβαίνει και με τον κοροναϊό και θα έχουμε κι άλλες μεταλλάξεις στην πορεία που ενδεχομένως θα είναι και πολύ πιο σοβαρές», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η αύξηση των διασωληνωμένων εντείνει την πίεση στο ΕΣΥ

Την ίδια ώρα, άνοδο στον αριθμό των εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από ασθενείς με Covid-19 αναμένουν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο οι λοιμωξιολόγοι, απόρροια της αύξησης των νέων κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.

Η πληρότητα στις ΜΕΘ παραμένει σε επίπεδα άνω του 50% πανελλαδικά, ενώ οι απλές κλίνες κινούνται στο 40%. Με αυτά τα δεδομένα, μια έξαρση με δείκτη θετικότητας της τάξης του 5% και μεταδοτικότητα στο 1,15% μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση των διαθέσιμων κλινών στο ΕΣΥ σε 10-12 ημέρες.

Ανησυχητική εκτίμηση Σαρηγιάννη: Στις 21/3 η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής θα φτάσει στο 100%

Εξίσου τρομακτική όμως είναι και η εκτίμηση που εξέφρασε για τις ΜΕΘ στην Αττική, αναφέροντας ότι η πληρότητα θα φτάσει στο 100% στις 21 Μαρτίου. «Η πίεση θα αυξηθεί, γιατί θα υπάρξει και η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών και η διασπορά του κυρίαρχου στελέχους στην ελληνική κοινότητα. Στην κορύφωση του το τρίτο κύμα θα φτάσει τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, αλλά ίσως μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Μαρτίου, οπότε και θεωρώ ότι θα υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα τους βρίσκεται στο 65% και την 21η Μαρτίου εκτιμώ ότι θα φτάσει στο 100%, αν δε ληφθούν μέτρα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Σαρηγιάννης.

Τσικρίκα - Η αύξηση κρουσμάτων αυξάνει και την πίεση στο σύστημα υγείας

Στο MEGA μίλησε η Σταματούλα Τσικρίκα, πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, αναφορικά με την κατάσταση με τον κορωνοϊό, μετά και την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων. «Καλό θα ήταν οι κάτοικοι να περιορίσουν τις μετακινήσεις έξω από τα σπίτια τους και ιδιαίτερα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Αν αισθανθούν κάποιο πρόβλημα με την ανάσα τους να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους. Σε κάθε περίπτωση τις πρώτες ώρες του πρωινού η κατάσταση θα είναι επιβαρυμένη», είπε η κ. Τσικρίκα αναφορικά με την κατάσταση στον Ασπρόπυργο μετά τη χθεσινή πυρκαγιά σε υποσταθμό της ΔΕΗ.

Η ίδια, αναφερόμενη στα του κορωνοϊού είπε: «Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων και δημιουργείται πίεση στις δομές και τα νοσοκομεία. Ο ιός είναι εδώ, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Στο Σωτηρία ο αριθμός ελεύθερων κλινών είναι πλέον ελάχιστος. Λίγη υπομονή ακόμα από όλους. Έχουμε το εμβόλιο. Οι ρυθμοί δεν είναι όσο καλοί θέλαμε. Αλλά πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια ακόμα».

Γκάγκα: Σχεδόν 100% η κάλυψη στους θαλάμους Covid του Σωτηρία

Από πλευράς της, την ανησυχία της για την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού εξέφρασε η Μίνα Γκάγκα, η πρόεδρος του κεντρικού συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Η κάλυψη είναι σχεδόν 100% στους θαλάμους Covid», είπε η κυρία Γκάγκα και πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί θα μετατραπούν και άλλες κλινικές του νοσοκομείου Σωτηρία σε Covid. Στις ΜΕΘ είπε πως τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, αλλά ένα μικρό ποσοστό των ασθενών που βρίσκεται στους θαλάμους, που κυμαίνεται από 10% έως 15%, «θα χρειαστούν λογικά μονάδα τις επόμενες ημέρες».

Η κυρία Γκάγκα απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να προσέχουν πάρα πολύ, να φορούν τις μάσκες και να κρατούν τις αποστάσεις. Τόνσιε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αττική, όπου μένει και ο μισός πληθυσμός της χώρας, είναι η κούραση του πληθυσμού.

Όλα ανοιχτά για νέα μέτρα

Την ώρα που η πορεία της πανδημίας έχει ανοδική τροχιά με τα κρούσματα των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού να αυξάνονται στη χώρα, στο τραπέζι των ειδικών και της κυβέρνησης βρίσκονται μία σειρά από νέα μέτρα για την ανάσχεση του κοροναϊού.

Στο θέμα αναφέρθηκε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστολία Πελώνη η οποία στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών υπογράμμισε ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να μπει «κόφτης» στα SMS:

«Η κατάσταση αξιολογείται ανά πάσα στιγμή. Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι και εφαρμόσιμα» δήλωσε με νόημα η κ. Πελώνη ενώ υπογράμμισε ότι εάν χρειαστεί θα ληφθούν νέα μέτρα.

Η κ. Πελώνη ρωτήθηκε ακόμη πιο συγκεκριμένα, αν δηλαδή θα απαγορευτεί η μετακίνηση από δήμο σε δήμο για αγορές και άθληση , επαναλαμβάνοντας ότι τα δεδομένα αξιολογούνται από κυβέρνηση και ειδικούς. «Τα μέτρα πέρα από τη σκοπιμότητα θα πρέπει να είναι και πρακτικά εφαρμόσιμα» δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον Ant1 είχε ερωτηθεί και αυτός εάν σκέφτονται στην κυβέρνηση να μπει κόφτης στα SMS.

Ερωτηθείς για τα σενάρια που φέρουν την κυβέρνηση να σκέφτεται να βάλει «κόφτη» στις μετακινήσεις μέσω sms και ιδίως στους κωδικούς 2 και 6, που αφορούν τις αγορές και την άθληση, είπε ότι όντως αυτό το σενάριο υπάρχει στο τραπέζι, αλλά ο ίδιος είναι αντίθετος και το θεωρεί πρακτικά ανεφάρμοστο.

Τέλος και σε ότι αφορά την απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 18:00 το Σαββατοκύριακο, παρατήρησε ότι έφερε μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των σούπερ μάρκετ, όπου παρατηρήθηκαν ουρές και πρέπει να δούμε το πρόβλημα, το οποίο θα ενταθεί σε περίπτωση που δεν λειτουργήσουν και οι λαϊκές αγορές το Σάββατο.

Παρά τη λήψη νέων μέτρων την προηγούμενη Παρασκευή, οι ειδικοί θεωρούν πιθανό ότι θα ληφθούν και άλλα μέτρα εάν το απαιτήσουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Αναφορικά με το επόμενο βήμα για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού, όπως τόνισε ο κ. Λαζανάς θα είναι περαιτέρω περιορισμοί, κάτι βέβαια που δεν επιθυμεί η Επιτροπή. «Έχουμε χάσει τον ύπνο μας. Είναι σωστές οι αποφάσεις οι οποίες προτείνουμε; Πρέπει να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία. Τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει ήδη να κατακλύζονται από ασθενείς με κοροναϊό και μετά θα αρχίσουν να γεμίζουν και οι ΜΕΘ», συμπλήρωσε.

Αρκουμανέας: Το ολικό lockdown πάντα στο τραπέζι - Τι είπε για εμβόλια και μεταλλάξεις

Συνολικά, έξι είναι τα κρούσματα από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, ο οποίος τόνισε πως οι εμβολιασμοί πρόκειται να γίνουν εντατικότεροι στο προσεχές διάστημα. Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί 403 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά, όπως εξήγησε ο κ. Αρκουμανέας.

«Αυτό το στέλεχος, επειδή είναι πιο μεταδοτικό, πιθανόν να επικρατήσει τους επόμενους μήνες.» Στην Αμερική υπολογίζεται ότι θα έχει επικρατήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι κάθε 10 μέρες διπλασιάζεται ο ρυθμός του στελέχους, επεσήμανε. «Το στέλεχος αυτό φαίνεται πως είναι έως 40% πιο μεταδοτικό, ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις από μελέτες ότι είναι και πιο θανατηφόρο».

Σχετικά με τους εμβολιασμούς ο κ. Αρκουμανέας είπε ότι στους επόμενους μήνες ο εμβολιασμός θα γίνει πιο εντατικός και θα έχουμε λιγότερη πίεση στο σύστημα. «Κάποια χαρακτηριστικά που βλέπουμε δείχνουν μια επιδείνωση και γι’ αυτό λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική.»

Σχετικά με το ολικό lockdown προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά και να μειωθούν τα κρούσματα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι δεν έχει γίνει για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους, όμως υπάρχει πάντα στο τραπέζι ως τελικό μέτρο. «Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία».

Γώγος: Έκρηξη μεταλλαγμένων κρουσμάτων κορονοϊού - Πιθανότητα ολικού lockdown

Ύστερα από τις ανησυχητικές εξελίξεις, ο καθηγητής επιδημιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε για την πιθανότητα ενός ολικού lockdown.

«Ο συγχρωτισμός δεν είναι καλό πράγμα οπουδήποτε κι αν γίνεται. Φυσικά είναι καλύτερα, λιγότερο βλαπτικός σε ανοιχτούς χώρους. Οι εικόνες σήμερα είναι ανησυχιτικές. Είμαστε σε μεγάλη πίεση επιδημιολογική. Υπάρχει πρόβλημα σε μεγάλες αστικές περιοχές. Ελαττώνεται η διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ. Η αύξηση της κάλυψης δημιουργεί προβλήματα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα μείγμα δύσκολο στη διαχείριση», ανέφερε, στο δελτίο ειδήσεων του Mega, σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού το Σαββατοκύριακο.

Παρασκευής: Αν χρειάζονται νέα μέτρα θα τα εισηγηθούμε

Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μίλησε στον ΑΝΤ1 για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, την μαραθώνια σύσκεψη των ειδικών την Παρασκευή και για το αν υπάρχει ενδεχόμενο λήψης κι άλλων μέτρων.

Κληθείς να σχολιάσει τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο, είπε ότι ήταν αναμενόμενες, όμως επέμεινε στην τήρηση των συστάσεων. «Είμαστε αντιμέτωποι με μία αύξηση που μας ανησυχεί επειδή αφορά τα μεγάλα αστικά κέντρα, γι’αυτό και αντιδράσαμε γρήγορα ώστε να προλάβουμε έξαρση του τρίτου κύματος», επεσήμανε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέα μέτρα, τόνισε ότι, στο τέλος της εβδομάδας θα αξιοποιηθούν και πάλι τα στοιχεία «κι αν χρειάζεται θα εισηγηθούμε νέα μέτρα». Σημείωσε, πάντως, πως «το lockdown είναι ένα μέτρο που υπάρχει πάντα στη φαρέτρα μας, αλλά δεν είναι κάτι που αυτήν τη στιγμή χρειάζεται».