Προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) πλέει η φρεγάτα «ΥΔΡΑ», η οποία απέπλευσε αργά χθες το απόγευμα από το Ναύσταθμο Σαλαμίνος, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις αμυντικού υλικού “IDEX και NAVDEX 2021” που διοργανώνονται εκεί το τελευταίο δεκαήμερο του τρέχοντος μηνός, ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΣ ΠΛΗΡΩΣ σχετικό δημοσίευμα των parapolitika.gr της 29 Ιανουαρίου 2021.

Πιο συγκεκριμένα η Φ/Γ «ΥΔΡΑ» πλέει αυτή τη στιγμή προς το Abu Dabi των ΗΑΕ, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Abu Dhabi National Exhibition Centre, επ’ ευκαιρία των Διεθνών Εκθέσεων Αμυντικού Υλικού “IDEX 2021 και NAVDEX 2021”, το διάστημα από την Κυριακή 21 έως την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021.

«Η Ελλάδα στον Περσικό Κόλπο και πάλι μετά από πολλά χρόνια! Η «Φ/Γ «ΥΔΡΑ» θα εκπροσωπήσει της Ελληνικές ΕΔ στις εκδηλώσεις της IDEX και NAVDEX στο Abu Dabi. Ελλάδα και ΗΑΕ είναι τελικά πολύ κοντά! ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ!» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κώστας Φλώρος αποχαιρετώντας το ελληνικό σκάφος.

Η εξέλιξη αυτή ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΠΛΗΡΩΣ σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδος μας της 29 Ιανουαρίου 2021, όπου με αφορμή την τύποις εθιμοτυπικού χαρακτήρος πρώτη συνάντηση του νέου Πρέσβη των ΗΑΕ στην Αθήνα με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Νίκο Παναγιωτόπουλο, αλλά στην πραγματικότητα άκρως ουσιαστική, είχαμε σημειώσει τα εξής: «…Αν και πέραν τούτων δεν έγινε κάτι άλλο γνωστό, συμφώνως με δημοσιογραφικές πληροφορίες της ιστοσελίδος μας, θεωρείται (μάλλον) βέβαιο ότι θα υπάρχει «κάποια» παρουσία από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στη μεγάλη διεθνή έκθεση αμυντικών συστημάτων IDEX 2021, τη μεγαλύτερη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, που διοργανώνεται φέτος (21-25 Φεβρουαρίου 2021) στην πρωτεύουσα των ΗΑΕ Αμπού Ντάμπι, με τη μορφή παρουσίας – συνεκπαιδεύσεως με δυνάμεις του Εμιράτου την περίοδο αυτή, που έτσι θα δώσουν «το παρόν» και στην έκθεση. Εκτός βεβαίως της παρουσίας σε αυτήν ως προσκεκλημένων του ίδιου του ΥΕΘΑ και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κώστα Φλώρου. Ως τέτοια παρουσία είτε κάποιο πλοίο του Στόλου μπορεί να είναι είτε κάποια μαχητικά αεροσκάφη στο πλαίσιο ίσως «ανταποδοτικής επισκέψεως» της περσινής 5 εβδομάδων παρουσίας αεροπορικών δυνάμεων από το Εμιράτο στη Σούδα». Τελικώς φαίνεται ότι επελέγη η πρώτη λύση της παρουσίας μιας ελληνικής φρεγάτας στην περιοχή.

«Η συμμετοχή της Φ/Γ «ΥΔΡΑ» στις προαναφερθείσες εκδηλώσεις στο Abu Dhabi, εντάσσεται στην ενίσχυση και εμβάθυνση των ήδη άριστων σχέσεων με τα ΗΑΕ, η οποία σε στρατιωτικό επίπεδο κορυφώθηκε με την υπογραφή, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020 του Πρωτοκόλλου Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, για το

έτος 2021 (Military Cooperation Program – MCP 2021), επί της Κορβέτας BAYNUNAH που είχε καταπλεύσει στον λιμένα του Πειραιά αμέσως μετά τη συμμετοχή της στην άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ-10» σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός της υπογραφής του προαναφερθέντος Πρωτοκόλλου Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η ισχύς της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΑΕ επιβεβαιώθηκε και ενισχύθηκε περαιτέρω εντός του 2020 και στις αρχές του 2021, σε στρατιωτικό επίπεδο με τις ακόλουθες δράσεις:

---Δύο επισκέψεις στην Ελλάδα του Αρχηγού ΓΕΕΔ των ΗΑΕ Υποστρατήγου Hamad Mohammed Thani Al Rumaithi, στις 28 Ιανουαρίου 2020 και στις 21-22 Σεπτεμβρίου 2020.

---Την ανάπτυξη τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών F-16 με το ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Σούδας από 26 Αυγούστου έως 2 Οκτωβρίου 2020.

---Τη συμμετοχή των ΗΑΕ για πρώτη φορά στην άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ-10».

---Την υπογραφή στις 15 Ιανουαρίου 2021, συμφώνου εκμισθώσεως εκτάσεως 90 στρεμμάτων του στρατοπέδου «Επιλάρχου Μελλίδη», στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα, όπου θα χρησιμοποιηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΑΕ, για τη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας προσωπικού τους, που θα εκπαιδεύεται στην ΕΑΒ