Παρασιτικά φαινόμενα που πρωτίστως έχουν ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου, καταγράφονται το τελευταίο διάστημα και μάλιστα τείνουν να εξελιχθούν σε μάστιγα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστηρίων Ελλάδος (ΟΕΦΕ), δάσκαλοι και καθηγητές - διορισμένοι και μη στο Δημόσιο – πραγματοποιούν κατ΄ ιδίαν μαθήματα σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θέτοντας σε κίνδυνο τους ανήλικους και τις οικογένειες τους πέραν της μεγάλης οικονομικής ζημιάς που προκαλείται στον κλάδο.

Όπως επισημαίνει ο Γ. Βαφειαδάκης , πρόεδρος της ΟΕΦΕ, «τα φροντιστήρια εξακολουθούν να εφαρμόζουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση δείχνοντας την υπευθυνότητά τους όπως έπρατταν και σε όλο το διάστημα από τότε που ξεκίνησε η πανδημία» ωστόσο «κάποιοι πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι με ό,τι υγειονομικούς κινδύνους αυτό ενέχει».

Σημειώνεται δε, ότι από τις ιχνηλατήσεις του ΕΟΔΥ έχει ανακύψει τέτοιο ζήτημα, αγνοείται ωστόσο η έκταση καθώς στην πλειοψηφία τους οι εκπαιδευτικοί των κατ΄ οίκων παραδόσεων έχουν καθημερινά κατά μέσα όρο 5-7 επαφές με παιδιά.