Οι εισαγγελικές αρχές της χώρας αμέσως μετά τη δημόσια καταγγελία της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου έχουν σχηματίσει αυτοτελή εισαγγελική έρευνα, καθώς εκτιμάται πως το κίνημα #MeToo θα λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Στη συγκέντρωση όλων των καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση, σεξουαλική -λεκτική ή σωματική- βία και γενικότερα για ζητήματα κατάχρησης προχωρούν οι δικαστικές αρχές, ομαδοποιώντας τις σχετικές αναφορές και λειτουργώντας με συγκεκριμένες ομάδες εργασίας, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα και να διαλευκανθούν νομικά. Έτσι, οι εισαγγελικές ομάδες θα λειτουργούν περίπου αποκλειστικά για αυτά τα ζητήματα ώστε να έχουν άμεσες νομικές απαντήσεις σε ένα ζήτημα με τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις.

Γι’ αυτό άλλωστε και εξαρχής η επικεφαλής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, δεν ένωσε τις δικογραφίες που αφορούσαν στις καταγγελίες περί ατασθαλιών στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας (στην οποία είχε καταθέσει το φθινόπωρο η κ. Μπεκατώρου και αναφέρθηκε πρώτη φορά στο βιασμό της) με τις νεότερες που ανέδειξε το περιστατικό της σεξουαλικής βίας. Αυτό έγινε και στη Θεσσαλονίκη που διενεργείται αυτοτελής έρευνα για τη σωρεία των καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Η οδηγία του Αρείου Πάγου

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασ. Πλιώτας με εγκύκλιό του απηύθυνε αυστηρές οδηγίες προς όλους τους εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών της χώρας προκειμένου να βρίσκονται σε επαγρύπνηση στις καταγγελίες αξιόποινων συμπεριφορών κατά της «γενετήσιας ελευθερίας» που σημειώνονται σε χώρους επαγγελματικής απασχόλησης, άθλησης, σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας, μετά το σάλο που προκάλεσαν οι καταγγελίες της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίησή της από παράγοντα του αθλητισμού, έδωσε το παράγγελμα για ταχεία δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων αυτών κάνοντας χρήση της δικονομίας, που προβλέπει ακόμα και άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time