«Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η Αττική», τόνισε χθες στη Βουλή ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας, και προειδοποίησε επίσης ότι «θα έχουμε περίπου 7.000 – 8.000 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα.

Το σήμα εστάλη και φαίνεται ότι έχει παραληφθεί εγκαίρως από την κυβέρνηση, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, σημείωσε πριν από λίγο ότι «τα δεδομένα της κατάστασης αλλάζουν συνεχώς προς το χειρότερο.

Την ίδια στιγμή, ακόμη και πάνω από τα 1.200 νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού SARS – COV 2 αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), με περισσότερα από τα μισά από αυτά να αφορούν για άλλη μία φορά την Αττική.

Με το δείκτη θετικότητας στο 2,97% για χθες, με όριο ασφαλείας του 1%, και με δείκτη μεταδοτικότητας Rt στο 1,1 για την Αττική, τα… 209 νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού, τα οποία ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ για το κέντρο της Αθήνας, καθώς και τα 111 καταγεγραμμένα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, τα οποία έχουν εντοπιστεί στην Αττική, έχουν φέρει στο τραπέζι των συζητήσεων, τόσο εκ μέρους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας όσο και εκ μέρους της ιδίας της κυβέρνησης το σενάριο της ανακοίνωσης νέων, πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων για το Λεκανοπέδιο.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, με πρώτο όσο και πολύ ισχυρό ενδεχόμενο τη γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ έως τις 5 π.μ., αλλά μόνον για τα Σαββατοκύριακα, όταν δεν λειτουργούν τα σχολεία και η πλειονότητα των εργαζομένων δεν δουλεύει, προκειμένου να μην εμφανιστεί το φαινόμενο των συνωστισμών στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τις καθημερινές.

Δεν φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια για άλλα μέτρα, όπως η απαγόρευση της μετακίνησης μεταξύ Δήμων του Λεκανοπεδίου, τα οποία είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν και να επιτηρηθούν με επάρκεια, δεδομένου του μεγάλου όγκου των αναγκαίων μετακινήσεων εντός της συγκεκριμένης περιφέρειας.

Σημειώνεται ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ακόμη χθες ότι στο Λεκανοπέδιο υπάρχουν 3.791 ενεργά κρούσματα του νέου κοροναϊού, καθώς και ότι η πίεση για απλές νοσηλείες ασθενών με νόσο COVID – 19, αλλά και για διασωληνώσεις στην Αττική δεν έχει εκφραστεί ακόμη, καθώς υπάρχει ένα χρονικό διάστημα 10 – 14 ημερών για να αρχίσουμε να βλέπουμε την κυκλοφορία του ιού από τις νεότερες ηλικίες προς τις μεγαλύτερες…