Πληθώρα καταγγελιών έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα, έπειτα από τις αποκαλύψεις της Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου, για σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε από μέλος της ομοσπονδίας Ιστιοπλοϊας. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες -όπως αναμενόταν-, προκάλεσαν το ενδιαφέρον των δικαστικών αρχών.

Εισαγγελική έρευνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη αυτοτελής εισαγγελική έρευνα. Δύο εισαγγελείς στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη, έχουν λάβει δράση, με τις εισαγγελικές αρχές να συγκεντρώνουν κάθε πιθανή καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση, σεξουαλική (λεκτική ή σωματική) βία και γενικότερα ζητήματα κατάχρησης. Οι εισαγγελικές ομάδες πρόκειτα να έχουν ως σχεδόν αποκλειστική ενασχόληση τη διερεύνηση αυτών των ζητημάτων, ώστε να υπάρξουν άμεσες νομικές απαντήσεις στις σχετικές υποθέσεις.

Ακόμη, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, ορμώμενος από τις καταγγελίες της κ.Μπεκατώρου, έχει στείλει εγκύκλιο προς όλες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών, με κάλεσμα για ετοιμότητα και εγρήγορση σε τέτοιου είδους υποθέσεις. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, σε ανάλογες καταγγελίες κατά της γενετήσιας ελευθερίας επιβάλλεται «επιτακτικά να παρεμβαίνετε ταχύτατα για έρευνα όταν αναφαίνονται έστω και ελάχιστα υποστασιακά στοιχεία τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων εγκλημάτων ή εγκλημάτων για τα οποία έχει υποβληθεί η απαιτούμενη από τον νόμο έγκληση».

Επιπλέον, ο κ. Πλιώτας υπογράμμισε ότι πρώτο μέλημα του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ως «εισαγγελέα ακροάσεων» οφείλει να είναι η ενθάρρυνση του παθόντος προσώπου να προβεί στην καταγγελία.