Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα μίλησαν οι κ.κ. Θανάσης Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, και Γιώργος Παπαζήσης, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού.

Μιλώντας για την προσωπική του περιπέτεια με τον ιό, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι «Είμαι στην όγδοη ημέρα από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Ακολούθησα από την πρώτη στιγμή αγωγή, είχα εμβολιαστεί κιόλας που αυτό συνέβαλε σε ήπια νόσηση, και τα πράγματα εξελίσσονται καλά».


Τι ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων

«Όλα ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων. Ο καινούργιος ιός ανιχνεύεται σχεδόν παντού στη χώρα μας και οι αριθμοί του θα ανεβαίνουν διαρκώς. Οι πληροφορίες λένε ότι είναι ίσως πιο μεταδοτικός. Από τις 11 Ιανουαρίου η κινητικότητα στη χώρα έχει αλλάξει με το άνοιγμα των δημοτικών, αλλά και με το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 18 του μήνα. Τα γυμνάσια και τα λύκεια στις πράσινες περιοχές σίγουρα θα προσθέσουν κρούσματα, όπως και στις κόκκινες περιοχές. Άρα θα έχουμε αυξημένη κινητικότητα, αυξημένη μετάδοση και χρειάζεται μεγάλη προσοχή», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος αναφορικά με όσα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες.

«Θα ταραχτούμε αν συνεχίσουμε να έχουμε την ίδια τάση και η τάση αυτή ενισχύεται. Τότε θα υπάρξουν οπωσδήποτε αντίμετρα. Έχουμε καταλήξει ότι βλέπουμε το αποτύπωμα κάθε δραστηριότητας που ανοίγει δύο εβδομάδες μετά», πρόσθεσε.

Η πορεία των εμβολιασμών και οι μεταλλάξεις
«Το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια αλλά είναι το μόνο μέσο που θα μας βγάλει από την πανδημία. Σε ό,τι αφορά στις μεταλλάξεις, από μελέτες προκύπτει ότι δεν επηρεάζεται το εμβόλιο από τη μετάλλαξη της Βρετανίας. Για τις υπόλοιπες μεταλλάξεις αναμένουμε μελέτες για να δούμε τι ισχύει», είπε από την πλευρά του ο κ. Παπαζήσης.

«Αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι ικανοποιητικός ο αριθμός ατόμων που έχουν εμβολιαστεί, και για αυτούς έχει εξασφαλιστεί και η δεύτερη δόση. Στο θέμα που έχει προκύψει με τα εμβόλια, πρέπει να περιμένουμε λίγο και όχι να απογοητευτούμε ότι δεν έχουμε εμβόλια. Είναι ευχάριστο που υπάρχουν ομάδες που θέλουν να εμβολιαστούν», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ο εμβολιασμός προχωρά ανάλογα με την παραλαβή που υπάρχει σε εμβόλια, η οποία αυτή τη στιγμή είναι λίγο μικρότερη από την αναμενόμενη και υπάρχει ερώτημα για το αν οι παραλαβές θα γίνουν έγκαιρα. Πιστεύω ότι το θέμα θα λυθεί θετικά και θα μπορέσουμε να κάνουμε τους εμβολιασμούς που έχουμε προγραμματίσει. Θα πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία σε όσα ακούμε αναφορικά με την παράδοση του εμβολίου. Είναι καλό ότι θέλει ο κόσμος να εμβολιαστεί. Αλλά άλλο είναι ο 60χρονος ταξιτζής, άλλο ο 30χρονος. Το ίδιο ισχύει για όλους. Οι άνθρωποι δεν εμβολιάζονται ανάλογα με το επάγγελμά τους, εκτός των γιατρών που έρχονται σε επαφή με ασθενείς συνεχώς», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Εξαδάκτυλος.