Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η εισήγηση των λοιμωξιολόγων για την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, είναι αυτή του να καταστεί «κόκκινη» η Αττική, με ενδεχόμενο το να μην ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια από Δευτέρα.

Οι επιδημιολόγοι εισηγούνται στην επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και την κυβέρνηση « σκληρό»lockdown στην Αττική, λίγο πριν ολοκληρωθεί η έκτακτη συνεδρίασή τους. Κλειστά Γυμνάσια - Λύκεια στο Λεκανοπέδιο, ερώτημα για το λιανεμπόριο και τη χρονική ημερήσια διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η Επιτροπή των ειδικών είναι αρκετά ανήσυχη για την αύξηση των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, και για αυτό τον λόγο εισηγείται η Αττική να αναβαθμιστεί σε περιφέρεια ύψιστου κινδύνου για τη διασπορά του κοροναϊού.

Τα σενάρια για σχολεία, απαγόρευση κυκλοφορίας και click away

Η απόφαση αυτή θέτει στον «αέρα» τον σχεδιασμό για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων στην πρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές της. Υπενθυμίζεται πως ήδη στις «κόκκινες» περιοχές τα λύκεια παραμένουν κλειστά και η διδασκαλία σε αυτά συνεχίζεται μέσω τηλεκπαίδευσης. Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τα Δημοτικά.

Ανοιχτό είναι επίσης το ενδεχόμενο να γίνει ακόμα πιο αυστηρή η απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ, με τους κατοίκους της Αττικής να επιστρέφουν από τις 6 το απόγευμα – ένα μέτρο που πάλι εφαρμόζεται ήδη στις «κόκκινες» περιοχές.

Παράλληλα, φαίνεται πως «παίζει πολύ» και το ενδεχόμενο για επιστροφή στη λειτουργία της αγοράς με τη μέθοδο του click away στην Αττική, κατ’ εξαίρεση των μέτρων για τις περιοχές υψηλού κινδύνου τα οποία προβλέπουν το πλήρες κλείσιμο του λιανεμπορίου.

Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS, o λοιμωξιολόγος, Αχιλλέας Γκίκας σημείωσε πως τα 716 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, σε συνδυασμό με τους 18 θανάτους, έδωσαν μια ανακούφιση στους ειδικούς για την πορεία της πανδημίας. «Πραγματικά είχαμε προβληματιστεί για το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο αυτό, ιδίως στην Αττική» σημείωσε ο κ. Γκίκας, προσθέτοντας ότι θα μπορέσουν τα μέλη της επιτροπής να συζητήσουν πιο άνετα το τι μέλλει γενέσθαι στην Αττική.

«Είχαμε πάρει την απόφαση για τα γυμνάσια και τα λύκεια από την περασμένη εβδομάδα, εκτός από τις “κόκκινες” περιοχές» ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του πανεπιστημίου Κρήτης, συμπληρώνοντας πως «η Αττική είναι οριακά προς το “κόκκινο”». «Επειδή η Αττική είναι το μισό της χώρας, τότε είναι πολύ πιθανό να συμπαρασύρει και την υπόλοιπη χώρα» εκτίμησε ο κ. Γκίκας.