Σοκ στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου έχει προκαλέσει η απίστευτη μαρτυρία νεαρής γυναίκας που αποκάλυψε ότι από την ηλικία των 12 ετών είχε πέσει 24 φορές θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από το θείο της, ο οποίος μάλιστα είναι εν ενεργεία ιερέας σε περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Με επιστολή της προς την ιστοσελίδα ladylike.gr και τη Μαριλέλλα Αντωνοπούλου, η Ελένη Β., που σήμερα ζει στο Αγρίνιο (τα πλήρη στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση της ιστοσελίδας), ανέφερε ότι η κακοποίησή της από τον ιερέα-πνευματικό της γινόταν μέσα σε σκοτεινό δωμάτιο του σπιτιού του και κράτησε δύο χρόνια, μέχρι την ηλικία των δεκατεσσάρων ετών. Ο συγκεκριμένος ιερέας, όπως εξιστορεί η ίδια, κατάφερε να χειραγωγεί τη μητέρα της σε βαθμό που όταν αποκαλύφθηκε η παρενόχληση εκείνη έκοψε κάθε σχέση με την κόρη της.

«Της έλεγε ότι μας είχαν κάνει μάγια και πως μόνο αυτός μπορεί να μας σώσει. Η μάνα μου κοκάλωνε από φόβο, την χειραγωγούσε στο 100%.

Έκρινε λοιπόν πως αυτός ο παπάς πρέπει να με καθοδηγήσει στον βίο μου. Κάπως έτσι έγινε ο πνευματικός μου πατέρας. Άρχισε να με εξομολογεί. Πολύ αργότερα έμαθα ότι δεν είχε καν την άδεια για κάτι τέτοιο. Στη δική μου περίπτωση συνέβαινε στο σπίτι του, σε ένα απομονωμένο δωμάτιο».

Τα όσα περιγράφει στη συνέχεια σοκάρουν. «Μου έλεγε ότι υπάρχει απόρρητο στην εξομολόγηση, οπότε “απαγορεύεται να πεις τι λέμε εδώ”. Με ρωτούσε με το πιο γλυκό ύφος πράγματα που δεν μπορούσα καν να διανοηθώ ότι μπορώ να τα κάνω. “Πες μου, έχεις σεξουαλικές ορμές; Βάζεις πράγματα στο…; Βάζεις στυλό, βάζεις μολύβια, βάζεις φρούτα;’’. Του απαντούσα “όχι, δεν κάνω κάτι τέτοιο”, αλλά επέμενε. “Ξέρω ότι το κάνεις, ξέρω ότι σου αρέσει”. Κάθε φορά γινόταν κάτι διαφορετικό. Μια φορά με ανάγκασε να βγάλω την μπλούζα μου για να δει το μπούστο μου με το επιχείρημα ότι μου έχουν κάνει μάγια και πρέπει να πιάσει το σώμα μου για να τα λύσει. Άλλες φορές με έπαιρνε με το καλό. “Έλα να παίξουμε ένα παιχνίδι, έλα να σε κάνω κρακ” μου έλεγε. Ερχόταν λοιπόν από πίσω μου, μου έπιανε το στήθος και έτριβε το πέος του στα οπίσθιά μου. Για όσα μου έλεγε και μου έκανε, ένιωθα μια τεράστια ντροπή. Στο τέλος της εξομολόγησης αυτός που εξομολογείται ενδέχεται να γονατίσει ώστε να διαβάσει ο πνευματικός την ευχή. Και λέω ενδέχεται γιατί δεν είναι υποχρεωτικό. Στη δική μου περίπτωση ήταν ο μόνος τρόπος. Οπωσδήποτε έπρεπε να γονατίσω. Ερχόταν πολύ κοντά και ακουμπούσε το όργανό του στο κεφάλι μου».

Όπως είπε η Ελένη Β., όταν πια φοιτήτρια συνειδητοποίησε τη διαστροφή του ιερέα, ενημέρωσε τη μητέρα της η οποία όμως έκοψε κάθε επαφή μαζί της, ενώ όπως πρόσθεσε γνωρίζει πως ο συγκεκριμένος κληρικός έχει παρενοχλήσει και άλλες ανήλικες. «Μακάρι να ήμουν η μόνη, ξέρω όμως πως αυτός ο παπάς έχει κάνει κακό και σε άλλα ανήλικα κορίτσια που πλέον έχουν ενηλικιωθεί. Πρέπει να βρουν τη δύναμη να βγουν και να μιλήσουν όπως όλες όσες έχουν αντίστοιχες εμπειρίες».

Μάλιστα, όπως είπε η ίδια, είχε καταγγείλει τη συμπεριφορά του ιερέα, χωρίς αποτέλεσμα. «Κάποια στιγμή μίλησα σ’ έναν ανώτερό του. Στην αρχή ισχυρίστηκε ότι έπεσε από τα σύννεφα και μετά άρχισε να πέφτει σε αντιφάσεις λέγοντάς μου ότι κι άλλοι έχουν κατηγορήσει τον συγκεκριμένο ιερέα για αξιόποινες πράξεις. Όταν του ζήτησα να πάω να του μιλήσω από κοντά, άρχισε να με αποφεύγει. Χρειάστηκε να τον ενημερώσω ότι θα βγω στα κανάλια, και τότε εμφανίστηκε για να με αποθαρρύνει. Ήθελε να με κάνει να νιώσω ότι δεν θα με πιστέψουν».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time