«Εάν δούμε τα κρούσματα, κυρίως στην Αττική, να αυξάνονται στους ρυθμούς που είχαν αυξηθεί στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο τότε ναι σαφώς το αυστηρότερο lockdown είναι προ των θυρών», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Ζούμε Αληθινά» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών-Παθολόγος –κλινικός Φαρμακολόγος, Αναστάσιος Σπαντιδέας, απαντώντας στην ερώτηση αν εκτιμά ότι υπάρχει ενδεχόμενο αυστηρότερου lockdown.

Αναφορικά με τις ανατροπές στο σχεδιασμό του εμβολιασμού, ο κ. Σπαντιδέας σημείωσε: «Πολλά πράγματα δεν εξαρτώνται από εμάς από την πολιτική, την στρατηγική που έχει καταστρώσει η πολιτεία, εξαρτάται από τις βιομηχανίες οι οποίες βάζουν άλλες προτεραιότητες. Μέσα στην αδυναμία να παράξουν τον ικανοποιητικό αριθμό δόσεων που απαιτεί ο κόσμος οι εμπορικές συμφωνίες προηγούνται των συμφωνιών που έχουν καταρτιστεί μεταξύ των διαφόρων χωρών και όπου υπάρχει μεγαλύτερο συμφέρον ή ενδιαφέρον προς τα εκεί στρέφονται οι εμπορικές συμφωνίες».

«Έχουν χρηματοδοτηθεί αυτά τα εμβόλια και από την ΕΕ και από την αμερικανική κυβέρνηση και κατά συνέπεια αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι όταν κάνεις μια συμφωνία και γίνεσαι χρηματοδότης ενός προϊόντος πόσο καλά δένεις εσύ αυτή τη συμφωνία. Δεν αφήνεις δηλαδή παράθυρα στον ‘’έμπορο» να παραβεί τις συμφωνίες σου ή βάζεις τέτοια ρήτρα που δεν τολμάει ο άλλος να παραβεί τη συμφωνία’’», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στα κρούσματα του ιού στην Αττική, ο καθηγητής επισήμανε: «Βλέπουμε προοδευτικά ο αριθμός των κρουσμάτων να αυξάνεται και αυτό μας ανησυχεί παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα εν τούτοις ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται και αυτός ο αυξημένος αριθμός θα τροφοδοτήσει με τη σειρά του τα νοσοκομεία με καινούργια περιστατικά».

«Είναι ένα ανησυχητικό σημείο και αυτό που πρέπει ψάξουμε και να δούμε είναι το που οφείλεται. Εύκολες απαντήσεις σε αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχουν. Δηλαδή τι έφταιξε, έφταιξε το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και η μετακίνηση των γονιών, οφείλεται στην ελεύθερη μετακίνηση που έχουν οι πολίτες με το να βγαίνουν όσες φορές θέλουν καθημερινά, έφταιξε το άνοιγμα του εμπορίου το οποίο είναι πάρα πολύ νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πάντως είναι ένα γεγονός το οποίο μας προβληματίζει και το οποίο πρέπει να ψάξουμε πάρα πολύ προσεκτικά να βρούμε που οφείλεται αυτή η αύξηση και βέβαια να δούμε τις επόμενες μέρες αν αυτή η αύξηση συνεχιστεί. Οπότε τότε το καμπανάκι για το κόκκινο θα παραμείνει», δήλωσε επιπρόσθετα.