Το 27ο ΝΑΤΟϊκό Κέντρο Αριστείας είναι πλέον γεγονός. Είναι στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στη Σούδα, η οποία φιλοξενεί ακόμα (για να μην το ξεχνάμε αυτό) ΚΑΙ το Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ) και το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) που σε συνδυασμό με τις στρατηγικής σημασίας αεροναυτικές εγκαταστάσεις της Σούδας, αναδεικνύουν την περιοχή σε μία από τις κορυφαίες εκπαιδευτικές/επιχειρησιακές περιοχές της Συμμαχίας.

Πιο συγκεκριμένα, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (North Atlantic Council/NAC) ενέκρινε τη διαπίστευση του «Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας» (Integrated Air and Missile Defense Centre of Excellence/IAMD CoE) με έδρα τη Σούδα/Χανιά στην Κρήτη, ως το 27ο ΝΑΤΟϊκο Κέντρο Αριστείας, με την ενεργοποίησή του ως “NATO Military Body”, καθώς και την απόδοση “International Status” σε αυτό.

Ειδικότερα, και συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ, «την Τετάρτη 8 Απριλίου 2020, υπεγράφησαν στη Διοίκηση Μετασχηματισμού της Συμμαχίας (Allied Command Transformation/ACT) τα Operational και Functional Memorandum of Understandings (MoUs) από τα πέντε κράτη-μέλη που συμμετέχουν στο Κέντρο, καθώς και από το ACT (https://geetha.mil.gr/ypografi-mnimonion-katanoisis-toy-kentroy-aristeias-enopoiimenis-antiaeroporikis-kai-antipyraylikis-amynas/). Στο Κέντρο συμμετέχουν η Ελλάδα ως επικεφαλής Έθνος, καθώς και η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τουρκία και η Τσεχία ως υποστηρίζοντα Έθνη». Διοικητής του Κέντρου είναι Έλληνας αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική απόφαση για τη δημιουργία του προαναφερθέντος Κέντρου ελήφθη το 2016, όμως από τις αρχές του 2020 και με πρωτοβουλίες των αρμόδιων φορέων του ΓΕΕΘΑ ξεκίνησε και σε συντομότατο χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκε το σύνολο των σχετικών διαδικασιών.

Τον Σεπτέμβριο 2020, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στα Χανιά η 1η Συνάντηση της Διευθύνουσας Επιτροπής, γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη της πολυεθνικής λειτουργίας του Κέντρου. Σε αυτήν συμμετείχαν τα πέντε ιδρυτικά κράτη, εκπρόσωποι από το HQ AIRCOM (εκπροσωπώντας παράλληλα και τη Σλοβακία), το Joint AIR Power Competence Centre (JAPCC) και το Competence Centre for Surface Based Air and Missile Defence (CC SBAMD) (εκπροσωπώντας και την Ολλανδία), καθώς και εκπρόσωποι της Γαλλίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Παράλληλα, συμμετείχαν διαδικτυακά εκπρόσωποι από το ACT/SEE/Air C2 BMD, από το ACT/CPD, από τη Σλοβενία και την Ισπανία.