Για τη μετάλλαξη του κορονοϊού, την πορεία της επιδημίας, τα νέα μέτρα αλλά επίσης και την πιθανότητα ενός τρίτου lockdown μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ,ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Τονίζοντας πως οι νέες μεταλλάξεις του ιού του προκαλούν μεγάλη ανησυχία κυρίως για τον αυξημένο ρυθμό μετάδοσης είπε πως «ο δείκτης θετικότητας είναι περίπου στο 2,1».

Ο αριθμός κρουσμάτων είναι λίγο αυξημένος, όμως δεν έχουμε υπερβολική αύξηση. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε συνδυασμό με τα σχολεία και ελάχιστα μεταλλαγμένα στελέχη, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή η εικόνα της επιδημίας δείχνει μια αυξητική πορεία, όπως την πρώτη με δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown.

Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε και στο άνοιγμα Γυμνασίων-Λυκείων λέγοντας ότι θεωρεί ότι μπορούν να ανοίξουν, αλλά πρέπει η επιτροπή να το ξαναδεί το θέμα, καθώς είναι σημαντικό να γίνονται τεστ.

«Είναι σημαντικό να μπορούμε να ανιχνεύσουμε τη βρετανική μετάλλαξη», τόνισε και συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στις ΜΕΘ και να έχουμε πάνω από 500 διασωληνωμένους ξανά.