Στη χρήση της κολχικίνης για την καταστολή των συμπτωμάτων του κορονοϊού αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

«Η κολχικίνη είναι ένα παλιό φάρμακο που χορηγείται σε κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρα) σε ρευματικές παθήσεις και σε περικαρδίτιδες», σημειώνοντας πως «υπήρξε μια ανακοίνωση από τον Καναδά που υποστηρίζει πως αν χορηγηθεί στην έναρξη της νόσου μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να αρρωστήσει κανείς βαριά, μειώνει την πιθανότητα να νοσηλευτείς και να καταλήξεις» είπε μιλώντας στο MEGA.

«Η κολχικίνη δεν είναι το φάρμακο που θα μας σώσει από την COVID-19. Δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε» είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε:

«Οι κλινικοί της Επιτροπής, πήραν μια πρωτοβουλία χαμηλού ρίσκου, γιατί έχει λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες -κυρίως γαστρεντερικές διαταραχές και διάρροιες, να το βάλουν πιο μπροστά στις επιλογές, γιατί ήταν ήδη στις συστάσεις που υπήρχαν».

Όπως είπε ο κ. Παναγιωτακόπουλος η κολχικίνη δεν είναι αντιικό φάρμακο, αλλά αντιφλεγμονώδες.

«Η κολχικίνη εμποδίζει τα λευκά αιμοσφαίρια να έρθουν στην περιοχή της φλεγμονής και να υποστηρίξουν μια σημαντική φλεγμονώδη αντίδραση, δεν είναι αντιικό φάρμακο, είναι αντιφλεγμονώδες» είπε, τονίζοντας πως ο ασθενής μπορεί να το πάρει και στο σπίτι, αλλά μόνο με συνταγή γιατρού.

«Δεν πρέπει να ατονίσουν τα μέτρα προστασίας αν γίνει η πρώτη δόση του εμβολίου»
Ο κ.Παναγιωτακόπουλος αναφέρθηκε στα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε γηροκομείο του Αμαρουσίου.

Υποστήριξε ότι οι ηλικιωμένοι είχαν κάνει την πρώτη μόνο δόση του εμβολίου και δεν είχαν «οικοδομήσει» την ανοσία που επιτυγχάνεται με το εμβόλιο.

«Δεν πρέπει να ατονίσουν τα μέτρα προστασίας αν γίνει η πρώτη δόση του εμβολίου» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ. Σημείωσε πως οι ηλικιωμένοι μπορούν να απευθύνονται στα φαρμακεία της γειτονιάς τους για οποιαδήποτε προβλήματα με τον προγραμματισμό του εμβολιασμού.

Παράλληλα αναφέρθηκε στον αριθμό των κρουσμάτων που ανιχνεύονται τις τελευταίες ημέρες. Σημείωσε πως η αρμόδια επιτροπή εξετάζει το μέσο όρο των κρουσμάτων και άλλους δείκτες όπως οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις.