Νέα ισχυρά «όπλα» στην μάχη για την αντιμετώπιση του φονικού Covid-19 στην χώρα μας εντάσσει το υπουργείο Υγείας και οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς τις τελευταίες ημέρες. Στο επίκεντρο των σχετικών εξελίξεων βρίσκεται η κολχικίνη, ένα φθηνό φάρμακο -γνωστό από την αρχαιότητα- που μπαίνει στη μάχη κατά του κοροναϊού και στη χώρα μας με στόχο να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης σε ασθενείς με Covid-19.

Το συγκεκριμένο φάρμακο εκτός του ότι μειώνει τις πιθανότητες σοβαρής φλεγμονής, ελαττώνει και το ποσοστό διασωλήνωσης σε ασθενείς που έχουν παρουσιάσει συμπτώματα από τον κοροναϊό. Και μπορεί μία μεγάλη καναδική μελέτη να αποτέλεσε την αφορμή για να δώσει το «πράσινο φως» η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Υγείας, το βράδυ του Σαββάτου, ωστόσο πριν είχε προηγηθεί μία πολύ σημαντική και ενδελεχής έρευνα που διενήργησαν Ελληνες επιστήμονες.

Μειώνει κατά 44% την θνητότητα από Covid-19

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, μετά τα αποτελέσματα της καναδικής μελέτης στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα έδωσε το «πράσινο φως» για να μπει η κολχικίνη, στο πρωτόκολλο θεραπειών από του στόματος σε ασθενείς με Covid – 19. Σύμφωνα με την μελέτη, η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς Covid-19 «μείωσε κατά 44% την θνητότητα, 25% τη νοσηλεία και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης», όπως ανέφερε ο Εθνικός Συντονιστής της μελέτης στην Ελλάδα, καθηγητής καρδιολογίας Σπύρος Δευτεραίος.

O καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας, έχει τονίσει εδώ και μήνες ότι «ο κορονοϊός φαίνεται πως είναι καρδιοτοξικός. Η παρουσία γρίπης και μόνο εξαπλασίαζε τον κίνδυνο εμφράγματος. Δεν είναι γνωστό με ποιον μηχανισμό το κάνει. Ομάδα καθηγητών έχει κάνει εισήγηση για την κολχικίνη. Θα το δώσουμε και ελπίζουμε να προστατέψει τους νοσούντες», είχε αναφέρει εδώ και καιρό.

Επιτυχής και η Ελληνική μελέτη

Λύση στο συγκεκριμένο σημαντικό ζήτημα για γενικότερα στην αντιμετώπιση επιπλοκών από τον νέο κοροναϊό φαίνεται πως «ήρθε» να δώσει η κολχικίνη, ύστερα από την ελληνική μελέτη GRECCO-19 που αφορά τη μείωση της επιθετικότητας του Covid-19 με την χορήγηση της συγκεκριμένης δραστικής ουσίας στους ασθενείς με το νέο ϊό. Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχε μεγάλος αριθμός διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, από τον χώρο της Λοιμωξιολογίας, της Καρδιολογίας, της Επιδημιολογίας και της Πνευμονολογίας. Μάλιστα, μεταξύ όσων υπογράφουν την επιστημονική πρόταση είναι και ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Επικεφαλής ήταν ο καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, Σπυρίδωνας Δευτεραίος και εποπτεύων ο ομ. καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Η μελέτη αυτή, που περιέλαβε 105 ασθενείς έδειξε καλύτερες πιθανότητες για βελτιωμένη κλινική έκβαση στους ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19 και δημοσιεύθηκε στην οικογένεια των περιοδικών γενικής ιατρικής, JAMA, το καλοκαίρι του 2020.

Χρησιμοποιείται για την καρδιά

Η κολχικίνη πρόκειται για φάρμακο με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, το οποίο χρησιμοποιείται για διάφορες παθήσεις και χορηγείται εδώ και χρόνια για την περικαρδίτιδα, καθώς και για να περιορίσει την έκταση του εμφράγματος, ενώ εκτιμάτι ότι το ίδιο φάρμακο μπορεί να προλάβει τις σοβαρές βλάβες στην καρδιά και, ενδεχομένως, στους πνεύμονες, σε ασθενείς οι οποίοι έχουν νοσήσει από τον νέο κοροναϊό.

Σημειώνεται ότι το διεθνές ερευνητικό ενδιαφέρον για τις δράσεις της κολχικίνης σε ασθενείς με νόσο COVID-19 αυξανόταν το τελευταίο διάστημα καθώς πολλές άλλες χώρες ξεκίνησαν τη μελέτη της χορήγησης της κολχικίνης σε ασθενείς που πάσχουν από τον ιό. Συγκεκριμένα, μετά την Ελλάδα ξεκίνησε στον Καναδά η μελέτη COLCORONA (Colchicine Coronavirus SARS-CoV2 Trial) όπου δόθηκε η κολχικίνη σε 6.000 διαγνωσμένους με νέο κοροναϊό εξωνοσοκομειακούς ασθενείς οι οποίοι λάμβαναν την κολχικίνη κατ’ οικον, στην Ιταλία η μελέτη Colchicine Efficacy in COVID-19 Pneumonia όπου δόθηκε η κολχικίνη σε νοσηλευόμενους ασθενείς και στην Λατινική Αμερική η μελέτη COLCOVID (ECLA PHRI COLCOVID Trial) όπου δόθηκε η κολχικίνη επιπλέον της αντι- ιικής θεραπείας σε 2.500 νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19.

Σε ασθενείς και εκτός νοσοκομείου

Φυσικά εκτός ότι η κολχικίνη μπαίνει δυναμικά στη μάχη κατά του covid-19, ακόμη ένα πολύ θετικό στοιχείο είναι πως θα χορηγείται σε ασθενείς και εκτός νοσοκομείου.

«Οι ασθενείς άνω των 60 ετών που έχουν θετικό μοριακό τεστ θα πρέπει να λαμβάνουν την κολχικίνη εντός 48 ωρών από την διάγνωση», ανέφερε ο Εθνικός Συντονιστής της μελέτης για το φάρμακο της κολχικίνης, κ. Δευτεραίος προσθέτοντας πως το φάρμακο θα χορηγείται και σε ασθενείς από 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα (υπέρταση, παχυσαρκία, χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, άσθμα, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια) ή πυρετό 38ο C και πάνω.

Η χορήγηση της κολχικίνης, με τη μορφή χαπιού θα γίνεται όταν το αποφασίζει ο θεράποντας γιατρός και εκτιμάται ότι θα χορηγείται στα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά το θετικό μοριακό τεστ. Ο κ. Δευτεραίος τόνισε πως μέχρι πρόσφατα το φάρμακο δεν απαιτούσε ιατρική συνταγή για την χορήγησή του, ωστόσο πλέον οι ασθενείς Covid-19 θα μπορούν να το προμηθεύονται μόνο μετά από ιατρική παρακολούθηση.

Τι αποφάσισε ο ΕΟΦ

Σε ανακοίνωση του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αναφέρεται στον τρόπο διάθεσης της Κολχικίνης. Σύμφωνα με αυτή: «Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας στην οποία αποφασίστηκε να ενταχθεί στο θεραπευτικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης της νόσου covid-19 η από του στόματος χορηγούμενη κολχικίνη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης καναδικής μελέτης στην οποία υποδεικνύεται σημαντικό θεραπευτικό όφελος για τους ασθενείς, συνεδρίασε το ΕΣΕ φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης και αποφάσισε για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, την αλλαγή του τρόπου διάθεσης σε: «χορηγούμενο μόνο με ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία».