«Δεν έχουμε συμφωνήσει σε τίποτα με τον υπουργό (σ.σ. Νότη Μηταράκη) για τη δομή στον Έβρο» δήλωσε στα  Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο πρόεδρος τοπικής Κοινότητας Φυλακίου Έβρου Χρήστος Τυρμπάκης.

Ο κ. Τυρμάκης ανέφερε πως σε ευρεία σύσκεψη την περασμένη Πέμπτη και μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν «ο κ. Μηταράκης επιφυλάχθηκε να απαντήσει τις επόμενες ημέρε».

Ακόμη σημείωσε πως «σε περίπτωση που ο υπουργός επιμείνει θα υπάρξουν αντιδράσεις», ενώ είπε πως «ήδη σχεδιάζονται οι επόμενες ενέργειες κατοίκων και φορέων της περιοχής».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Χρήστου Τυρμπάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Με αφορμή την απόφαση για κατασκευή δομής φιλοξενίας στον Έβρο, ο πρόεδρος τοπικής Κοινότητας Φυλακίου Έβρου σημείωσε: «Είχαμε μια τηλεδιάσκεψη με τον κ. Μηταράκη την Πέμπτη του θέσαμε τα επιχειρήματά μας και μας είπε ότι σε ένα εύλογο διάστημα θα μας απαντήσει. Απ’ ότι πληροφορούμε από τα Μέσα των Αθηνών ο κ. Μηταράκης λεει ότι συμφωνήσαμε και έχει μείνει μόνο η πληθυσμιακή αύξηση. Δεν έχουμε συμφωνήσει σε τίποτα, για εμάς το θέμα είναι εθνικής και ζωτικής σημασίας. Δεν μπορεί δίπλα στα σύνορα, εκεί που διαδραματιζόντουσαν τα γεγονότα των Καστανιών, να υπάρχει ένα θύλακας 3-4-5 χιλιάδων ανθρώπων που θα είναι έτοιμοι με κάποιο sms από τη γείτονα να προβούν σε κάποια ενέργεια, σε κάποιο έκτακτο περιστατικό».

Αναφορικά με τις ήδη υπάρχουσες δομές, ο κ. Τυρμπάκης επισήμανε: «Υπάρχουν δύο δομές, υπάρχει το ΠΡΟΚΕΚΑ το οποίο είναι κατεστραμμένο από το Μάιο μετά από επεισόδια που ξεσπάσανε, γίνονται επισκευές και ανακαινίσεις και δίπλα ακριβώς υπάρχει το ΚΥΤ. Υπάρχει χώρος δεν χρειάζεται άλλος χώρος. Το συγκεκριμένο ΠΡΟΚΕΚΑ ήταν δυναμικότητας 300 ατόμων και έχει φιλοξενήσει μέχρι και 1.000 άτομα, το ΚΥΤ δίπλα είναι χωρητικότητας 300 ατόμων και φιλοξενεί μέχρι και 500 με κάποιες βελτιώσεις στις συνθήκες και με κάποια κοντέινερ υπάρχει αρκετός χώρος. Υπάρχει μέχρι και μονάδα covid μέσα στο ΚΥΤ».

Ερωτηθείς σε ποιες ενέργειες θα προβούν στην περίπτωση που επιτραπεί επέκταση του ΚΥΤ, απάντησε: «Είμαστε όλοι ενωμένοι, έχουμε επιτροπή αγώνα, θα αξιολογήσουμε την απόφαση όταν θα μας τη δώσει ο κ. Μηταράκης και κατόπιν συνεννόησης θα προβούμε σε ενέργειες. Δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι. Εδώ είναι οι σύγχρονες Θερμοπύλες της Ελλάδος, εδώ είμαστε Έλληνες, εδώ είναι τα κόκκαλα των προγόνων μας δεν θα τα χαρίσουμε σε κανέναν».