Μεγάλη ανησυχία στα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και στα στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και στην ίδια την κυβέρνηση, έχουν προκαλέσει τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους Β1.1.7 του νέου κοροναϊού SARS – COV 2.

Πρόκειται για συνολικά 32 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού, που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Τα 17 εξ αυτών είναι δείγματα από την Αθήνα, ενώ 8 δείγματα προέρχονται από την Κρήτηης, ενώ θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι η σχετική ιχνηλάτηση, αν και επίπονη και περλίπλοκη, θα φέρει στα αρμόδια εργαστήρια και άλλα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους, καθώς και τα δύο κρούσματα έχουν διαγράψει κινητικότητα εντός της κοινότητας.

Η μετάλλαξη του Covid-19 αναπτύσσεται στο κέντρο της Αθήνας

Με το κέντρο της Αθήνας να καταγράφει την περασμένη Δευτέρα 71 νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού SARS – COV 2, ενώ ολόκληρη η Θεσσαλονίκη κατέγραψε επίσης την ίδια ημέρα 72 νέα κρούσματα, το μεταλλαγμένο στέλεχος θεωρείται ότι αναπτύσσεται ήδη στην κοινότητα στο κέντρο της Αθήνας.

Το γεγονός ότι το κρούσμα με το μεταλλαγμένο στέλεχος, το οποίο εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας, αφορά άτομο παραγωγικής ηλικίας, προκαλεί περαιτέρω ανησυχία για την πυκνότητα των επαφών του και την κινητικότητα του στελέχους.

Σημειώνεται ότι και τα δύο κρούσματα φέρουν το μεταλλαγμένο στέλεχος, το οποίο έχει καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ακριβώς συμβαίνει επίσης με τα υπόλοιπα 24 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους, τα οποία έχουν καταγραφεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας. Πάντως, μόνον τα δύο τελευταία από τα 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους έχουν εντοπιστεί στην κοινότητα, ενώ τα υπόλοιπα 24 είχαν εντοπιστεί κατά τους ελέγχους σε πύλες εισόδου της χώρας μας.

«Αυξημένη η μεταδοτικότητα» λέει ο Γκ. Μαγιορκίνης

Αυξημένη μεταδοτικότητα έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτει το μεταλλαγμένο στέλεχος Β1.1.7 του νέου κοροναϊού, το οποίο κυκλοφορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως προκύπτει από τρεις συγκεκριμένες μελέτες. Αυτό σημειώνει στα «Παραπολιτικά» ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ο οποίος διευκρινίζει επίσης τα εξής:

«Δεν μπορούμε, ασφαλώς, να γνωρίζουμε ακόμη εάν αυτή η αυξημένη μεταδοτικότητα, η οποία έχει διαπιστωθεί στις τρεις μελέτες, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οφείλεται στην βιολογική υπόσταση του ιδίου του νέου κοροναϊού ή εάν οφείλεται απλώς στο γεγονός ότι ο ιός εισέβαλε σε μαζικές συναθροίσεις και, ως εκ τούτου, απέκτησε έτσι υψηλότερη μεταδοτικότητα. Για να έχουμε αυτό το στοιχείο οριστικό και βέβαιο, αναμένουμε περισσότερα δεδομένα και από άλλες μελέτες, ενδεχομένως σε άλλες χώρες. Εάν επαναλαμβάνεται η ίδια υψηλότερη μεταδοτικότητα, τότε μπορούμε μάλλον να την αποδώσουμε στην βιολογική υπόσταση του ιδίου του νέου κοροναϊού».

Ηλ. Μόσιαλος: Αυτά προέκυψαν από τα τέστ

Από τη δική του πλευρά, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς Οργανισμούς για τα θέματα του νέου κοροναϊού, αναφέρει στα «Π» ότι «πρόσφατα αναλυθήκαν τα συγκριτικά αποτελέσματα των παραλλαγών (σ.σ.: των μεταλλάξεων), όπως προκύπτουν από μοριακά τεστ ρινοφαρυγγικών επιχρισμάτων. Τα δείγματα συλλέχθηκαν από τις 28 Σεπτεμβρίου 2020 έως τις 2 Ιανουαρίου 2021.

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης περιλαμβάνουν τα εξής σημεία: Δεν παρατηρείται υψηλότερο ιικό φορτίο στα δείγματα όσων φέρουν την παραλλαγή Β 1.1.7. Η συχνότητα είναι συγκρίσιμη σε εφήβους και ενήλικες. Τα ποσοστά των λοιμώξεων σε συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς φορείς είναι παρόμοια. Φαίνεται πως η μέση ημερήσια αύξηση των περιπτώσεων, που φέρουν την παραλλαγή Β1.1.7, είναι κατά περίπου 6% υψηλότερη, σε σχέση με άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν. Υπάρχει σημαντική γεωγραφική και χρονική ετερογένεια της διάδοσης της παραλλαγής».

Ι. Τζουλάκη: Δεν είναι πιο επικίνδυνο από τον Covid-19

Τέλος, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ιωάννα Τζουλάκη, σημειώνει στα «Π» ότι «τα μέχρι τώρα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το καινούργιο στέλεχος B.1.1.7 έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, δεν είναι πιο επικίνδυνο αλλά για να περιοριστεί η διασπορά του πρέπει το R να είναι ακόμη πιο χαμηλό. Πολλές χώρες στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή έρχονται αντιμέτωπες με ένα τρίτο πανδημικό κύμα το οποίο έχει ενισχυθεί από το καινούργιο στέλεχος του ιού».

Η Ιωάννα Τζουλάκη επισημαίνει ακόμη ότι «ήταν αναμενόμενο να βρεθεί και στη χώρα μας το νέο στέλεχος. Το γεγονός ότι εντοπίζεται στην κοινότητα και όχι μόνο στις πύλες εισόδου αποτελεί καμπανάκι κινδύνου. Τα επιδημιολογικά δεδομένα για την ώρα βελτιώνονται. Με κάθε όμως άρση μέτρων υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης. Όσο αυξάνεται η κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα δημιουργίας νέων στελεχών και η εδραίωση τους. Προς το παρόν η επιρροή των μεταλλάξεων στον εμβολιασμό είναι μικρή, αλλά, αν αφήσουμε να εμφανιστούν περισσότερες μεταλλάξεις, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μπορεί να περιοριστεί».