Σάλο στην πανεπιστημιακή και όχι μόνο κοινότητα προκαλούν οι απανωτές αποκαλύψεις για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και εκβιασμούς φοιτητριών από καθηγητές υπεράνω υποψίας του ΑΠΘ. Η γυναίκα που τόλμησε να κάνει την αρχή, καταγγέλλοντας επώνυμα το συνταξιούχο σήμερα καθηγητή Γεωλογίας, εξήγησε γιατί αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή της μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου.

«Ήταν κάτι που με βασάνιζε όλα αυτά τα χρόνια, γιατί άλλαξε η πορεία της ζωής μου. Με πονούσε γιατί δεν αποδόθηκε ποτέ δικαιοσύνη. Γιατί αυτός ο άνθρωπος είχε μείνει στο απυρόβλητο. Όταν είδα την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, σκέφτηκα πως όλες πρέπει να ανοίξουμε τα στόματά μας, για να αλλάξει όλο αυτό το πράγμα και να πάψουν αυτοί οι άνθρωποι να αισθάνονται δυνατοί» είπε μιλώντας στο «T-LIVE». Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη φοιτήτρια που έκανε 23 χρόνια να πάρει πτυχίο, αφού ο συγκεκριμένος καθηγητής την είχε κόψει 10 φορές από το μάθημά του.

«Στέκονται στο πλευρό μου κοπέλες, με ανάλογες τραυματικές εμπειρίες» είπε. «Έχω κληθεί ήδη στην Aσφάλεια να καταθέσω και υπάρχουν άλλες 5 κοπέλες που θέλουν να κάνουν το ίδιο. Θα δώσω τα ονόματά τους στις Αρχές, ώστε η υπόθεση να ερευνηθεί σε βάθος». Η φοιτήτρια του ΑΠΘ τόνισε πως ο καθηγητής της είχε δεχθεί επίθεση από πατέρα σπουδάστριας από τη Λέσβο. «Και από εκείνη ζητούσε ανταλλάγματα για να περάσει το μάθημα. Όπως φαίνεται, το έκανε πολλές φορές και αισθανόταν ότι δεν κινδύνευε».

Την ίδια ώρα, ανάλογες καταγγελίες φαίνεται πως υπάρχουν για τρεις πρώην καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Μία από τις καταγγέλλουσες πρώην φοιτήτριες, μιλώντας στην ΕΡΤ3 για τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη, τόνισε ότι «αυτό το γεγονός δεν εξαλείφεται ποτέ και στη συνέχεια μειώνεται η εμπιστοσύνη σου στους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους άντρες. Η παρενόχληση δεν αποδεικνύεται εύκολα δυστυχώς, γιατί οι δράστες επιλέγουν απόμερα μέρη για να επιτεθούν χωρίς μάρτυρες».

*Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της On Time