Η ιχνηλάτιση των μεταλλάξεων στην Ελλάδα είναι μικρή και αυτό θα αλλάξει, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος επισημαίνοντας πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά των μεταλλάξεων αυτών.

 Παράλληλα ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι  η Αττική είναι η πιο επικίνδυνη περιοχή της χώρας καθώς είναι η πλέον πυκνοκατοικημένη.

 Ερωτηθείς το θα γίνει με την εστίαση απάντησε πως δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν όλα ταυτόχρονα. Ανέφερε πως είναι άλλο η εστίαση και άλλο τα μπαρ.

Αναλυτικά η συνέντευξη του καθηγητή πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας, κ.  Θεόδωρου Βασιλακόπουλου στα Παραπολιτικά 90.1 FΜ έχει ως εξής:

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις του ιού ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε: «Υπάρχουν οι μεταλλάξεις αυτή τη στιγμή και στην Ελλάδα ήδη έχουμε 26 περιγεγραμμένες, έχουμε δύο ορφανά κρούσματα.  Είναι γεγονός ότι η «ιχνηλάτηση» είναι πολύ μικρή που γίνεται στην Ελλάδα. Με τον όρο «ιχνηλάτηση» εννοούμε ότι όταν γίνεται η διάγνωση του κορονοϊου με το μοριακό τεστ ανιχνεύουμε πολύ μικρά κομματάκια από το γενετικό υλικό του κορονοιού. Είναι δηλαδή σαν το γενετικό υλικό του  κορονοϊόυ να είναι ένα κομπολόι με 1.000 χάντρες εμείς ανιχνεύουμε μόνο τις 2 ή 3 χάντρες. Τώρα από εδώ και πέρα θα ανιχνεύουμε και τις 1000 χάντρες για να δούμε αν κάποια χάντρα έχει αλλάξει, αν έχει πάθει μετάλλαξη.  Αυτό γίνεται με ειδικά μηχανήματα και έχει μόνο μια έννοια την επιστημονική παρατήρηση και τη σύνδεση της επιστημονικής παρατήρησης με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ακόμα και αν υπάρχουν αρκετές τέτοιες μεταλλάξεις το μόνο που έχουμε να κάνουμε  σαν κοινωνία είναι να προσέξουμε ακόμα περισσότερο τις επαφές μας και τα μέτρα προστασίας, τις μάσκες και τις αποστάσεις. Δεν είναι ότι θα χρειαστούμε διαφορετικά φάρμακα γιατί η νόσος γίνεται πιο βαριά, και το σημαντικότερο είναι ότι το εμβόλιο μέχρι τα τώρα υπάρχει προ δημοσίευση που λέει ότι είναι αποτελεσματικό εναντίον και αυτών των μεταλλάξεων».      

Για την σύσταση της Pfizer  ότι τα φιαλίδια περιέχουν 6 δόσεις αντί για 5 τόνισε: « Η πραγματικότητα είναι ότι το φιαλίδιο περιέχει ποσότητα υγρού, αν τη μαζεύαμε τέλεια και τη διανέμαμε τέλεια στις σύριγγες, για 6,7 δόσεις αλλά επειδή το χέρι που κάνει αυτή τη χορήγηση δεν είναι εργαστήριο ακριβείας για αυτό αρχικά η εταιρεία είχε πει βγάλτε 5 δόσεις.  Επειδή οι  δόσεις είναι 6,7 σου λεει ότι με λίγη προσοχή μπορείτε να βγάζετε και 6 πλήρεις δόσεις με το χέρι. Τώρα λεει ότι αφού δεν έχουμε πολλές δόσεις αν είστε πιο προσεκτικοί μπορείτε να βγάλετε και 6 δόσεις».

Για τις δηλώσεις Σύψα σε σχέση με την Αττική σημείωσε: «Η Αττική είναι η πιο επικίνδυνη περιοχή της χώρας διαχρονικά διότι είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή. Το πρόβλημα  δεν είναι  διάχυτο στην Αττική έχουμε έναν αυξημένο δείκτη θετικότητας περίπου στο κέντρο της Αττικής σε κάποιες περιοχές  εκεί θα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί Εκείνο που φοβάται ο κ. Σύψας και το τονίζει είναι ότι αν ξεφύγει η επιδημία στη Αττική, δεν είμαστε προσεκτικοί δηλαδή τότε επειδή θα είναι πολλοί οι άνθρωποι που θα νοσήσουν διότι είναι πολύ πυκνοκατοικημένη η Αττική,  θα έχουμε έκρηξη της επιδημίας. δεν είπε τίποτα τραγικό ο κ. Σύψας παραπάνω προσοχή χρειάζεται που ούτως ή άλλως χρειάζονται ανοίγοντας τις δραστηριότητες».

Τέλος, αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης διευκρίνισε: «Δεν μπορούμε να τ’ ανοίξουμε όλα μαζί  διότι αν τ’ανοίξουμε όλα ταυτόχρονα και δούμε μια έκρηξη της επιδημίας δεν θα ξέρουμε τι θα μας φταίει απ’ όλα ώστε να αποσύρουμε μόνο εκείνη τη δραστηριότητα που είναι επικίνδυνη και να μην ξαναπάμε σε οριζόντιο κλείσιμο. Η εστίαση πρέπει να διαχωριστεί σαν ΚΑΔ, είναι άλλο η εστίαση το φαγητό, άλλο τα μπαρ και οι καφετέριες που μαζεύονται νέοι και αγκαλιάζονται και το πρώτο πράγμα που να ανοίξει είναι το φαγητό σε εξωτερικούς χώρους που δεν κάνει συνωστισμό».