«Επόμενη προτεραιότητα μας είναι το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων». Με την αναφορά αυτή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή τοποθέτηση του στη Βουλή άναψε το πράσινο φως για την επαναλειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενώ το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναμένεται να δημοσιοποιήσει νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ημερομηνίες - κλειδιά είναι η 25η Ιανουαρίου και η 1η Φεβρουαρίου. Οι καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή, ενώ έχουν ήδη προηγηθεί και εφαρμόζονται στην τηλε – εκπαίδευση οι αλλαγές στη διδακτέα ύλη όλων των τάξεων του Γυμνασίου και Λυκείου.

Αν τελικώς αποφασιστεί να γυρίσουν οι μαθητές στα θρανία έως την 1η Φεβρουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου, τότε θα μετατοπιστεί χρονικά το ζήτημα με τα χιονοδρομικά κέντρα, το κυνήγι και το ψάρεμα, δραστηριότητες οι οποίες δεν μπορούν να ξεκινήσουν χωρίς παράλληλα να ανοίξει έστω και τοπικά η εστίαση ή να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Οι ειδικοί εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία αφού δεν έχει «μετρηθεί» ακόμη ο βαθμός μεταδοτικότητας του κοροναϊού στα δημοτικά σχολεία και ταυτόχρονα στο λιανεμπόριο.