Από το 1984 ήταν γνωστά στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης που αποκαλύπτονται τα τελευταία 24ωρα και τα οποία ενώ είχαν καταγγελθεί, ουδέποτε οδήγησαν στην τιμωρία του συγκεκριμένου καθηγητή.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) Λίνα Σαλταμπάση, η οποία επιβεβαίωσε τα όσα κατήγγειλε πριν από δύο ημέρες πρώην φοιτήτρια του Γεωλογικού Τμήματος, καθώς ήταν και εκείνη απόφοιτος στο ίδιο τμήμα, οι καταγγέλλουσες ξεπερνούν τις 100.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω τις καταγγελίες. Έχω ιδία γνώση και θα την καταθέσω όταν με καλέσει ο εισαγγελέας και ελπίζω ότι θα ενδυναμώσουμε άλλες φοιτήτριες, από το δικό μας τμήμα, αλλά και από άλλα τμήματα να μη διστάσουν εάν υπάρχει δεδομένο περιστατικό. Δεν θέλουμε ένα κίνημα εκδίκησης, αλλά όταν για το συγκεκριμένο άνθρωπο υπάρχουν εδώ και 30 χρόνια πάνω 100 καταγγέλλουσες. Μιλάμε για ένα κίνημα ηθικής αποκατάστασης και δικαιοσύνης» είπε. Σημειώνεται ότι φοιτήτριες και άλλων σχολών του ΑΠΘ μέσω προσωπικών τους μαρτυριών στα social media καταγγέλλουν ανωνύμως καθηγητές και από το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ενώ αφήνονται υπονοούμενα και για καθηγητή της Νομικής του ίδιου πανεπιστημίου. Οι παλιές φοιτήτριες του ΑΠΘ προετοιμάζονται για συλλογική καταγγελία, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα parallaximag.gr: «Εμείς τα εκατοντάδες κορίτσια της Αλήθειας του ΑΠΘ σ’ αυτή τη στιγμή ψυχικής δοκιμασίας που διανύουμε θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για τα αναρίθμητα μηνύματα υποστήριξης και πίστης από συμφοιτητές και συμφοιτήτριες κάθε έτους και ειδικότητας. Καλούμε κοπέλες και αγόρια του ΑΠΘ που έχουν υποστεί παρόμοια περιστατικά να επικοινωνήσουν μαζί μας και να ενώσουμε τις αλήθειες μας!».

Σημειώνεται ότι χθες, μετά τις αποκαλύψεις των φοιτητριών για καθηγητές του συγκεκριμένου τμήματος αλλά και της Φιλοσοφικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή στον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης για προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες.

«Προσπαθούσα να βοηθήσω τα παιδιά»

Την πικρία του για όσα καταγγέλθηκαν σε βάρος του από φοιτήτριες του τμήματος στο οποίο δίδασκε επί σειρά ετών εξέφρασε ο συνταξιούχος καθηγητής Γεωλογίας, ο οποίος αρνείται όλες τις κατηγορίες. «Αυτά τα πράγματα είναι εκτός λογικής. Δεν συνέβαιναν τέτοιες καταστάσεις. Απλούστατα το μάθημα ήταν δύσκολο και προσπαθούσα να βοηθήσω τα παιδιά. Είχα πει σε ορισμένους να περάσουν από το γραφείο μου, να τους εξηγήσω τα λάθη τους όσες φορές θέλει, για να είναι έτοιμος την επόμενη φορά και να καταφέρει να περάσει το μάθημα. Δεν υπήρχε κάτι κρυφό. Τα έβλεπα σαν παιδιά μου. Το να ακουμπήσεις κάποιον στην πλάτη, αν έγινε κάτι τέτοιο σε κάποιο εργαστήριο, σημαίνει ότι υπάρχει υπονοούμενο; Ποτέ δεν έκανα κάτι κακό. Σεβόμουν τις κοπέλες, όπως σεβόμουν και τα παιδιά μου», είπε και πρόσθεσε: «Τη συγκεκριμένη φοιτήτρια τη θυμάμαι αμυδρά. Αν, όπως λέει, την είχα αφήσει 10 φορές στο μάθημά μου είχε το δικαίωμα με βάση το νόμο να ζητήσει να εξεταστεί από τριμελή επιτροπή καθηγητών στην οποία δεν μετείχα εγώ».

*Δημσιεύθηκε στην εφημερίδα «ONTIME»