Η δύναμη ψυχής που επέδειξε η χρυσή ολυμπιονίκης, Σοφία Μπεκατώρου, η οποία έλυσε δημόσια τη σιωπή της, καταγγέλλοντας τον βιασμό της από παράγοντα της ομοσπονδίας ιστιοπλοΐας το 1998, οδηγεί στην αποκάλυψη και άλλων ανάλογων περιστατικών.

 Ήδη, τα τελευταία 24ώρα, η κοινωνία της Θεσσαλονίκης συνταράσσεται από τις καταγγελίες πρώην, κυρίως, φοιτητριών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ότι δέχθηκαν παρενόχληση από καθηγητές του Ιδρύματος. Με βάση δημοσιεύματα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, έδωσε εντολή στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες. Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, στο επίκεντρο βρίσκονται καταγγελίες για διδάσκοντες σε δύο Σχολές του ΑΠΘ, ένας στη Φιλοσοφική και ο άλλος στο Γεωλογικό. Οι καταγγελλόμενες πράξεις αφορούν το διάστημα 2009 και μεταγενέστερα. Το αδίκημα που ερευνάται είναι αυτό του βιασμού και όποια άλλη πράξη προκύψει.

 Πλέον, οι μόνες αρμόδιες εισαγγελικές αρχές θα εξετάσουν με αποφασιστικότητα, ταχύτητα και σχολαστικότητα τις καταγγελλόμενες πράξεις στο πλαίσιο όσων παρήγγειλε και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, με την εγκύκλιο που απέστειλε σε όλες τις εισαγγελίες της χώρας.

 Το έναυσμα προκειμένου να σπάσουν τη σιωπή τους, γυναίκες που είχαν γίνει αποδέκτες τέτοιων συμπεριφορών, αποτέλεσα καταγγελία πρώην φοιτήτριας του ΑΠΘ σε κλειστή ομάδα σπουδαστών και αποφοίτων της Φιλοσοφικής σχολής. Κάτω από την ανάρτηση πολλές άλλες κοπέλες άρχισαν να μιλούν για παρόμοια περιστατικά με πρωταγωνιστή τον ίδιο καθηγητή.

 Συγκεκριμένα, μία κοπέλα περιγράφει τις δύσκολες στιγμές που πέρασε αναφέροντας : «Έχω πάει στο γραφείο του να ρωτήσω τον βαθμό μου και δεν μου έλεγε τον βαθμό απλά μου έπιασε την κουβέντα και με ρωτούσε τι βαθμό πιστεύω ότι πήρα. Μου έκανε κομπλιμέντα τύπου “τι ωραία μάτια έχεις και τι ωραίο στήθος” (επί λέξη) και ότι έχω ανασφάλειες, το βλέπει στα μάτια μου. Δε με άφηνε να φύγω όσο προσπαθούσα ευγενικά και εγώ να φύγω (θυμάμαι είχε έρθει ένας μεταπτυχιακός φοιτητής και παρακαλούσα να κάτσει για να μη μου συμβεί κάτι). Όταν εν τέλει σηκώθηκα να φύγω με πίεζε να μου δώσει ένα φιλί. Τα υπόλοιπα απλώς τα διέγραψα από τη μνήμη μου από το σοκ. Δεν ξέρω πως έφυγα, ευτυχώς δε συνέβη κάτι άλλο. Έφυγα όσο πιο γρήγορα μπορούσα.»

 Το όνομα του καθηγητή είναι γνωστό στον ευρύτερο φοιτητικό κύκλο ενώ στην ίδια σελίδα ορισμένοι κάνουν λόγο για ακόμα δύο καθηγητές χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτή τη στιγμή αποτελούν μέρος του διδακτικού προσωπικού.

 Μία από τις καταγγελίες αφορά σε καθηγητή του Γεωλογικού τμήματος και την σχετική καταγγελία έκανε πρώην φοιτήτρια η οποία περιέγραψε την προσωπικής εμπειρία σε ανάρτηση της στο Facebook.

 «Δέχτηκα σεξουαλική παρενόχληση από γνωστό καθηγητή της σχολής μας (σ.σ. Γεωλογικό ΑΠΘ) ο οποίος δεν μου πέρασε ποτέ το μάθημά του αν και το είχα δώσει τουλάχιστον δέκα φορές. Έκανα καταγγελία στον τότε πρόεδρο της σχολής ο οποίος ήθελε να με βοηθήσει αλλά μου είπε ότι προσπάθησαν και άλλες φοιτήτριες αλλά δεν κατάφεραν κάτι.»  «Το αποτέλεσμα ήταν να εγκαταλείψω τη σχολή μέχρι το 2016 που έμαθα ότι ο εν λόγω «καθηγητής» επιτέλους συνταξιοδοτήθηκε. Με μεγάλη χαρά ξαναξεκίνησα να διαβάζω και τελείωσα τη σχολή. Σήμερα έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό στην περιβαλλοντική διαχείριση και εκπαίδευση. Αυτός ο «άνθρωπος» μου στέρησε την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, μου εγκατέστησε τον φόβο στην ψυχή μου και με έκανε να μην πιστεύω στη δικαιοσύνη», έγραψε μεταξύ άλλων.   Η ανάρτηση της πρώην φοιτήτριας προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων και από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας, κ. Κώστας Παπαζάχος σχολίασε στην ανάρτηση, ζητώντας να έρθουν στο φως κι άλλες καταγγελίες και εξέφρασε την πρόθεσή του να εξετάσει εξονυχιστικά τις υποθέσεις. 

  Το ζήτημα προκάλεσε και την παρέμβαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως. Σε σχετική ανάρτηση στο facebook η υπουργός υπογράμμισε ότι δεν νοείται η ύπαρξη τέτοιων περιστατικών σε κανένα χώρο συμπεριλαμβανόμενου του ακαδημαϊκού χώρου, ενός χώρου μάθησης, έρευνας, ελευθερίας λόγου και διακίνησης ιδεών. «Βάζουμε τέλος στη σιωπή, σπάμε την αλυσίδα του φόβου» αναφέρει στην ανάρτησή της η υπουργός.

 Από την πλευρά, ο πρύτανής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, απευθύνθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ενημερώνοντας για δημοσιεύματα με θέμα καταγγελίες φοιτητριών του ΑΠΘ ότι δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές. Αυτό είχε και ως αποτέλεσμα την παρέμβαση της εισαγγελίας.