Ένα νέο βίντεο-ντοκουμέντο από κάμερα του σταθμού στο Μετρό της Ομονοίας, δείχνει τι προηγήθηκε μεταξύ των ανηλίκων και του σταθμάρχη, καθώς και τον άγριο ξυλοδαρμό που δέχτηκε ο 53χρονος, έπειτα από την αποβίβασή τους από το συρμό.



Οι δύο δράστες και ο σταθμάρχης αποβιβάζονται από τον συρμό, έχοντας ξεκινήσει έντονο διάλογο μεταξύ τους. Εν συνέχεια, ο ένας ανήλικος πετά στον σταθμάρχη ένα κουτάκι αναψυκτικού. Ο 53χρονος σκύβει να το αποφύγει και προσεγγίζει τον έναν εξ αυτών. Έπειτα από αυτήν την κίνηση, ο ανήλικος χτυπά τον άνδρα, ενώ ο αδελφός του πλησιάζει. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα  φαίνεται ο σταθμάρχης να κινείται απειλητικά εναντίον τους, με τους δύο ανήλικους να αρχίζουν να τον χτυπούν.


Οι αστυνομικοί συνολικά καταμέτρησαν περισσότερες από 50 γροθιές και κλωτσιές στο σώμα και το πρόσωπο του 53χρονου σταθμάρχη. Λίγο αργότερα, οι δράστες τρέχουν να διαφύγουν και επιβιβάζονται σε άλλο συρμό προς Μοναστηράκι, όπου εντοπίζονται εκεί από άλλη κάμερα ασφαλείας. Εκεί επικοινωνούν με συγγενικό τους πρόσωπο, που έρχεται και τους παραλαμβάνει με κατεύθυνση το σπίτι τους, στο Περιστέρι.


Το βίντεο που «ξεκλείδωσε» την υπόθεση


Το βίντεο της επίθεσης, οδήγησε τους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών στη χαρτογράφηση των κινητών, καθώς μια κλήση που έκαναν στη μητέρα τους για να τους πάρει από το Μοναστηράκι. Τα προφίλ των ανηλίκων στο Facebook ήταν τα κύρια στοιχεία που οδήγησαν στην ταυτοποίηση των νεαρών και τη διαλεύκανση της υπόθεσης.


Έτσι, όπως αναφέρεται και στη δικογραφία, με βάση το βιντεοληπτικό υλικό που συγκεντρώθηκε για την προανάκριση και τη συνδυαστική μελέτη των στοιχείων που προέκυψαν από την εξέταση προκύπτει ότι είναι τα πρόσωπα που επιτέθηκαν με σφοδρότητα και ανθρωποκτόνο πρόθεση στον σταθμάρχη ΣΤΑΣΥ ενώ ο (σ.σ αναφέρεται στον ειδικό φρουρό της ΔΙ.ΑΣ) ήταν αυτός που τους παρείχε κάλυψη για τον τρόπο με τον οποίο θα αποφύγουν τη σύλληψη τους χρησιμοποιώντας την επαγγελματική του ιδιότητα.


Οι διάλογοι μητέρας - αστυνομικού


Στη δικογραφία βρίσκονται συνομιλίες της μητέρας των δυο δραστών με τον αστυνομικό της ΔΙ.ΑΣ και έναν άγνωστιο άνδρα. Δύο από τις χαρακτηριστικές εξ'αυτών είναι στις 20:11 βράδυ της 15ης Ιανουαρίου και η δεύτερη στις 20:20.


Στην πρώτη, η μητέρα έχει μιλήσει με κάποιον που της έχει πει ότι έχει γίνει καρφωτή. Και ρωτάει τον αστυνομικό αν τους έχουν καρφώσει. Και απαντά «προφανώς και έχει γίνει γιατί έχει πάρει μεγάλη έκταση η υπόθεση».


Ρωτάει η μητέρα: «τα παιδιά θα τα μαγκώσουν αργά ή γρήγορα» και αυτός απαντά «τα παιδιά θα τα μαγκώσουν και άκου να σου πω. Αύριο θέλεις; «( πιθανότατα εννοεί να τα παραδώσουν). Μίλα με τον δικηγόρο, να τα πάω εγώ να μην τα πειράξει κανείς. Δεν θα φανώ εγώ, μόνο τα παιδιά θα με δούνε». Και τον ρωτάει η μάνα «να παραδοθούμε;» Ο αστυνομικός απαντά: «Ναι, ναι να παραδοθείτε. Θα πω ότι τα παιδιά ήρθαν σε μένα και ότι υπέστησαν έλεγχο».


Στις 20:20 (το δεύτερο τηλεφώνημα)της λέει ο ειδικός φρουρός: «Λοιπόν άκου να δεις. Έχει πάρει έκταση και αυτοί ψάχνουν γιατί είναι βαρβάτη σύλληψη» και συνεχίζει «Για να μην πέσουν σε κανέναν περίεργο ασφαλίτη γιατί βλεπεις πως φέρονται και τι ακούγεται στην τηλεόραση» και αυτή απαντά «Όχι». «Λένε για οπαδικά. Αν δεν βρεθούν σύντομα θα δημοσιοποιηθούν οι φωτογραφίες τους στην τηλεόραση. Οπότε καλό είναι να προλάβεις και προκειμένου να πέσουν σε κανέναν περίεργο, αν δεν θες να φανώ εγώ, θα το πω σε δικά μου παιδιά και εγώ θα είμαι πίσω με πολιτικά». Υπάρχουν δε και διάλογοι που αφορούν σε πινακίδες που έπρεπε να τσεκάρει ο αστυνομικός αλλά και για το προφίλ των νεαρών στα social media.


Μητέρα ανηλίκων: «Ήθελε να το παίξει τραμπούκος ο σταθμάρχης» 


Το απόγευμα της Δευτέρας, η μητέρα των ανηλίκων υπεραμύνθηκε των παιδιών της, υποστηρίζοντας ότι ο σταθμάρχης κρύβει σημαντικό μέρος της ιστορίας, προσθέτοντας πως χειροδίκησε στον 17χρονο, έβρισε τα δύο παιδιά και τους έκανε bullying. Θα φανώ δυνατή για τα παιδιά μου. Από την πρώτη στιγμή τα πίστεψα σ’ αυτά που μου είπαν. Ξέρω τι παιδιά έχω, γι’ αυτό παλεύω» σημείωσε η μητέρα των δύο παιδιών, προσθέτοντας: «Ας αναλογιστεί ο κύριος τι έκανε και ας βγει να πει την αλήθεια». «Εγώ ζητάω σαν μάνα συγγνώμη για τα παιδιά μου, όμως τα παιδιά οδηγήθηκαν σε αυτή την αντίδραση από τον σταθμάρχη. Τα χτύπησε, τα απείλησε και τους έβρισε το σπίτι» πρόσθεσε.


Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε εκείνον που παρέδωσε το βίντεο του ξυλοδαρμού, λέγοντας: «Ο κύριος που κατέθεσε το βιντεάκι αυτό έχει κατακρεουργήσει τα παιδιά μου».


Οι δύο ανήλικοι Έλλνες, βαρύνονται με την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης καθώς και για απείθεια και παραμένουν κρατούμενοι μέχρι την απολογία τους την Τρίτη στον ανακριτή. Στην ίδια υπόθεση κατηγορούμενος είναι για δύο πλημμελήματα, που αφορούν παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία, ειδικός φρουρός, ο οποίος με εντολή του ανακριτή αφέθηκε ελεύθερος, ωστόσο τέθηκε σε διαθεσιμότητα από την ΕΛ.ΑΣ.


Οι διάλογοι που καίνε τον ειδικό φρουρό που εμπλέκεται στην υπόθεση






To νέο πρόσωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση


Ωστόσο, σύμφωνα με την τηλεόραση του Open, εκτός του ειδικού φρουρού που συνελήφθη και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, ακόμα ένα πρόσωπο φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση και παρόλο που γνωρίζει ποιοι είναι οι δράστες της επίθεσης, δεν φαίνεται σε καμία συνομιλία να συμβουλεύει να παραδοθούν τα παιδιά.


Σε μία συνομιλία, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο του σταθμού, η μητέρα αρχικά αναφέρει: «Έχουμε πολλά, ότι θα βάλουν τα πρόσωπά τους, μιλάμε και ακούμε για ανθρωποκτονίες και τέτοια», ενώ το φιλικό πρόσωπο απαντά: «Σου είπα, θα ακούσεις πολλά, θα πουν πολλά για να φοβηθείτε. Αφού δεν έχουν έρθει, μπορεί να μην τους έχουν ταυτοποιήσει ακόμα. Άσ' τους να λένε».