Με τον δείκτη θετικότητας σταθερά κάτω από το 2%, δηλαδή πολύ μακριά από το συμβατικό όριο ασφαλείας του 4%, το οποίο έχει προσδιορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), δεν είναι καθόλου αιφνιδιαστική η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και η σχετική απόφαση της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου – με click away στις «κόκκινες» περιοχές και με click in the shop σε όλες τις υπόλοιπες – από σήμερα το πρωί, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας διαθέτει όλα τα σχετικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ποια είναι η επίπτωση της λειτουργίας του λιανεμπορίου στην εξάπλωση της επιδημίας του νέου κοροναΪού SARS – COV 2, υπό την προϋπόθεση ότι οι πολίτες θα τηρούν τα κύρια και βασικά μέτρα προστασίας, δηλαδή την καθολική χρήση μάσκας παντού, τις αποστάσεις και τους κανόνες ατομικής και αναπνευστικής υγιεινής.

Ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, εξηγεί σήμερα στο parapolitika.gr ποια είναι, ακριβώς, η επίπτωση της λειτουργίας του λιανεμπορίου στην εξάπλωση της επιδημίας του SARS – COV 2.

Συγκεκριμένα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης υπογραμμίζει στο parapolitika.gr τα εξής:
«Μία ένδειξη για την συνεισφορά του λιανεμπορίου στην εξάπλωση της επιδημίας έχουμε από τη λειτουργία του λιανεμπορίου το περασμένο καλοκαίρι. Τότε, με τα σχεδιασμένα μέτρα προστασίας, δεν είδαμε σημαντική επιβάρυνση. Αυτό το στοιχείο είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό, καθώς ο τρόπος λειτουργίας του λιανεμπορίου το καλοκαίρι και τον χειμώνα διαφέρει ελάχιστα. Υπάρχουν, λοιπόν, ενδείξεις ότι, καθώς η λειτουργία του λιανεμπορίου είναι συμβατή με τη χρήση της μάσκας και την τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων, η επιβάρυνση θα είναι μικρή. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ελέγχουμε την διαμορφούμενη κατάσταση εβδομάδα την εβδομάδα».