Τον προβληματισμό του για την επόμενη ημέρα του lockdown για τον επιχειρηματικό κόσμο, εξέφρασε στα Παραπολιτικά 90,1 και στους δημοσιογράφους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη, ο πρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σημειώνοντας ότι το 25% των επιχειρήσεων θα κλείσει λόγω του lockdown από την πανδημία και πως η ανεργία θα ανέλθει στο 25%.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε πως «φαίνεται ότι  η επιτροπή των ειδικών  έχει πειστεί ώστε τη Δευτέρα να ανοίξουν κάποιες επιχειρήσεις, δήλωσε ενώ υπογράμμισε πως  πρέπει να τηρηθούν αυστηρά πρωτόκολλα και αυστηρές ποινές στους παραβάτες.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το ενδεχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου,
ο πρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθηνών σημείωσε: «ΓΠαρότι υπάρχει μια αβεβαιότητα φαίνεται ότι και η Επιτροπή έχει πεισθεί ότι τη Δευτέρα θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις κάποιες με click away, κάποιες με click in shop και μιλάω για ρούχα, παπούτσια και κοσμήματα. Δεν σας κρύβω ότι η δική μας πίεση είναι το click in shop να γίνουν για όλες τις επιχειρήσεις. Γιατί αν θέλουμε να σώσουμε τις επιχειρήσεις όσες σώζονται, θα είναι το μέτρο που θα σώσει τις επιχειρήσεις».

«Χάθηκαν οι γιορτές, αν χαθούν και οι εκπτώσεις το πρόβλημα που θα υπάρξει στην οικονομία θα είναι τεράστιο. Είναι ασύλληπτο και φοβάμαι ότι κανείς δεν έχει καταλάβει, μετά από 2-3 μήνες όταν έρθει αυτή η καταστροφή θα λέμε τι μέτρα έπρεπε να πάρουμε για να σωθούν γιατί ή παίρνεις μέτρα στήριξης ή τους βοηθάς να δουλέψουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εμείς θέλουμε να υπάρχουν αυστηρά πρωτόκολλά, πολύ αυστηρές ποινές, να λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο. Έχει αποδείξει η αγορά ότι σέβεται αυτούς τους κανόνες γιατί ο κορονοϊός δεν απειλεί μόνο τον πελάτη, απειλεί και τον επιχειρηματία και τους εργαζόμενούς του. Καλές εξετάσεις δώσαμε σε αυτό αλλά θα επιμείνω ότι δεν έχουν πεισθεί ούτε οι ίδιοι οι γιατροί για το πόσο είναι σωστός όλος το τρόπος που διαχειρίζεται σήμερα η πανδημία», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Το 25% των επιχειρήσεων θα κλείσει το θεωρούμε δεδομένο. Ελπίζω ότι θα πάμε σε ένα οριζόντιο μέτρο ανοίγματος με πολύ αυστηρά πρωτόκολλα γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει αύριο, δεν ξέρουν αν μπορούν να μείνουν στην αγορά. Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει θετικό μήνυμα από την Επιτροπη που αρχίζει σιγά –σιγά και αντιλαμβάνεται και το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Αυτή τη στιγμή όταν εκλείψουν τα μέτρα θα εμφανιστεί μια ανεργία που θα ξεπεράσει το 25% και μάλιστα ο χώρος που εντοπίζουμε το τεράστιο θέμα είναι ο χώρος εστίασης και ξενοδοχείων όπου εκεί υπάρχει και το μεγαλύτερο αγκάθι και όπου από τις συναντήσεις που είχα και με το υπουργείο Οικονομικών και με το υπουργειο ανάπτυξης περιμένουμε πολύ γρήγορα ένα πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων αυτών είτε αφορά φορολογικές ελαφρύνσεις είτε αφορά στήριξη των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις», επισήμανε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.