Κατηγορηματικός ότι παρουσιάζουν αύξηση τα κρούσματα στην Αττική σύμφωνα με τις αναλύσεις των λυμάτων εμφανίστηκε ο  καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλας Θωμαϊδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στους δημοσιογράφους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί η παρατήρησή του ότι στα λύματα υπάρχει αύξηση ψυχοφαρμάκων και ναρκωτικών.

Μεταξύ άλλων ο κ. Θωμαϊδης σημείωσε πως αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση η διαχείριση θα είναι δύσκολη στην Αττική ενώ είπε πως αν γίνει άνοιγμα στο λιανεμπόριο θα πρέπει να γίνει με αυξημένη επιτήρηση.

Αναλυτικά η συνέντευξη του καθηγητή αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, κ. Νικόλα  Θωμαϊδη στα «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Αναφορικά με τα λύματα στην Αττική

Ν.ΘΩΜΑΪΔΗΣ: Στην Αττική παρουσιάζεται μια σταδιακή αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα.  Από τα μέσα Δεκεμβρίου σταδιακά και μέσα στις γιορτές σιγά –σιγά βλέπουμε μια σταδιακή αύξηση και ειδικά τις τελευταίες μέρεςΥποθέτω ότι θα εμφανιστεί μετά από μια εβδομάδα σε μια αύξηση των κρουσμάτων.

Ν.ΘΩΜΑΪΔΗΣ: Η Αττική νομίζω ότι είναι από τις περιοχές που θα πρέπει να γίνει σοβαρή επίβλεψη και αύξηση της επιτήρησης διότι αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη η διαχείριση της.   

Ερωτηθείς ποιο είναι το ποσοστό αύξησης στα λύματα από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και χθες

Ν.ΘΩΜΑΪΔΗΣ: Περίπου 25%.

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Ν.ΘΩΜΑΪΔΗΣ: Δεν είμαι υγειονομικός αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει οποιοδήποτε άνοιγμα με αυξημένη επιτήρηση, δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει μόνιμη επιτήρησης της διαδικασίας. Δυστυχώς από μόνοι μας δεν αυτορυθμιζόμαστε.

Αναφορικά με την αύξηση των ουσιών στα λύματα

Ν.ΘΩΜΑΪΔΗΣ: Υπάρχει σημαντική αύξηση στα αγχολυτικά και σε κάποια αντικαταθλιπτικά, επίσης είδαμε και κάποια αύξηση στα αντιψυχωσικά  αυτό βέβαια είναι κάποια στοχευμένη θεραπεία αλλά θα πρέπει να το δούμε γιατί συμβαίνει αυτό. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν δραστικές ουσίες οι οποίες έχουν αυξηθεί 20 και 25% σε σχέση με τον Μάρτιο.  Το  Μάρτιο είχαμε δει δε μια αύξηση σε κάποιες δραστικές σε σχέση με το Μάρτιο του ’19 πάνω από 70% που σημαίνει ότι αρχίζει η κατάσταση να γίνεται έντονη όσον αφορά την ψυχική υγεία στο Λεκανοπέδιο για κάποιες κατηγορίες ανθρώπων.

Αναφορικά με τις ναρκωτικές ουσίες που βρέθηκαν στα λύματα

Ν.ΘΩΜΑΪΔΗΣ:  Αυτό είναι ένα πολύ ανησυχητικό εύρημα το οποίο έχει ευρωπαϊκές διαστάσεις δηλαδή εμείς έχουμε δει μια συνεχή αύξηση της κοκαϊνης. Δυο είναι τα τινά είτε έχουμε αύξηση των χρηστών είτε έχουμε αύξηση της χρήσης, αυτό δε έρχεται να συνδυαστεί και με την ευρωπαϊκή εικόνα που δείχνει γενικότερη αύξηση της χρήσης της κοκαΐνης στην Ευρώπη.

Ν.ΘΩΜΑΪΔΗΣ: Η Νο1 ουσία που βρίσκουμε διαχρονικά σε ποσότητα είναι η κάνναβη η οποία δεν έχει μεταβολές αυτά τα χρόνια, είναι περίπου σταθερή. Μετά είναι η ηρωίνη, κοκαΐνη και πολύ λιγότερα μετά είναι  αμφεταμίνες και άλλα διεγερτικά. Όσον αφορά όμως στην κοκαΐνη εμφανίζεται μια αύξηση σταδιακά όλα τα χρόνια και το τελευταίο έτος αρκετά μεγάλη. Αρκετά μεγάλη αύξηση παρουσιάζεται και στην αμφεταμίνη, και πρέπει να διερευνηθεί αν ένα μέρος είναι λόγω φαρμακευτικής χρήσης, και άλλη διαχρονική αύξηση σημαντική εμφανίζεται στην μεθαμεταμίνη η οποία είναι ένα σκληρό ναρκωτικό δρόμου.