Μερικά εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικώς με τις διαδικασίες αποκτήσεως των 18 νέων, γαλλικής κατασκευής, μαχητικών αεροσκαφών Rafale, δόθηκαν από πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, με αφορμή της σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Αμύνης της Βουλής, οι εργασίες της οποίας είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στις 17:00’ σήμερα.

Συμφώνως με τα στοιχεία αυτά, που απλώς «επιβεβαιώνουν» στοιχεία που κατά καιρούς το τελευταίο διάστημα έχουν παρουσιαστεί στον τύπο, η σύμβαση των Rafale αφορά τα εξής:

· Στην πραγματικότητα πρόκειται για τρεις επί μέρους συμβάσεις. Η πρώτη αφορά την απόκτηση των 18 μαχητικών, η δεύτερη τα οπλικά τους συστήματα που θα αγοραστούν καθώς και την επιθεώρηση/συντήρηση των υπαρχόντων γαλλικών οπλικών συστημάτων των μαχητικών Mirage-2000 και Mirage 2000-5, που ήδη υπάρχουν στο οπλοστάσιο της ΠΑ και θα χρησιμοποιηθούν ΚΑΙ από τα Rafale και τέλος η τρίτη αφορά την «εν συνεχεία υποστήριξη» (Follow-on-support/FOS) του συστήματος.

· Η εκτέλεση ενός τόσο σύνθετου και μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος, λίγους μήνες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο του 2020 στο Φόρουμ της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, για μέτρα ενισχύσεως των Ενόπλων Δυνάμεων και την ανακοίνωση ότι η Πολεμική Αεροπορία προχωρεί άμεσα στην απόκτηση μίας πολεμικής μοίρας 18 μαχητικών Rafale, αντικαθιστώντας τα παλαιά Mirage 2000, υλοποιείται σε χρόνο-ρεκόρ, και μάλιστα ως ένα ολοκληρωμένο «πακέτο» (αεροσκάφη, τα απαραίτητα όπλα, καθώς και τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες υποστηρίξεως).

· Η απόκτηση του συνολικού «πακέτου» των προαναφερθέντων αλλάζει άμεσα τα επιχειρησιακά δεδομένα για την ΠΑ. Τα πρώτα 6 μεταχειρισμένα Rafale θ’ αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τον Ιούλιο του 2021 με ρυθμό ενός ανά μήνα. Τα 6 καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν την άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία 6 μεταχειρισμένα θα παραληφθούν στις αρχές του 2023.

· Αμέσως μετά την έγκριση από τη Βουλή και την υπογραφή της συμβάσεως, οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της ΠΑ, οι οποίοι έχουν ήδη επιλεγεί, ταξιδεύουν στη Γαλλία για εκπαίδευση.

· Ύστερα από συντονισμένες και συνεχείς επικοινωνίες του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλωράνς Παρλύ, τα αρμόδια όργανα των δύο πλευρών προχώρησαν στην έγκριση για την προμήθεια των 18 Rafale. Από αυτά, τα 6 (2 διθέσια και 4 μονοθέσια) είναι καινούργια και θα αποκτηθούν από την κατασκευάστρια εταιρεία Dassault και τα υπόλοιπα 12 είναι μεταχειρισμένα (2 διθέσια και 10 μονοθέσια) από την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία (Armee de l’Air), που τα παραχωρεί στην κατασκευάστρια εταιρεία και αυτή με τη σειρά της στην Ελλάδα, μαζί με τα απαραίτητα όπλα, εξοπλισμό υποστηρίξεως, ανταλλακτικά, αλλά και υπηρεσίες FOS.

· Το συνολικό κόστος των αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις) για τα 18 μαχητικά και 400 εκατ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις), για τα όπλα τους, τα οποία περιλαμβάνουν κατευθυνόμενα βλήματα αέρος-αέρος Meteor μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη (MICA, SCALP-NG, Exocet κλπ).

· Οι λόγοι που οδήγησαν στη συγκεκριμένη επιλογή, συμπεριλαμβανομένων και των μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ήταν η δυνατότητα αμέσου παραδόσεως αριθμού αυτών, προκειμένου να αυξηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα κατακόρυφα η επιχειρησιακή δυνατότητα της ΠΑ, αλλά και η συμπίεση του κόστους προκειμένου να διατεθούν πόροι και σε άλλα οπλικά συστήματα των τριών Κλάδων που είναι αναγκαία.

· Ως γνωστόν, «το μαχητικό Rafale είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτελέσεως ποικιλίας αποστολών και αποτελεί ότι πιο σύγχρονο και αξιόμαχο διαθέτει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ενώ παράλληλα μπορεί να μεταφέρει τα ειδικά όπλα που ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο, χωρίς να είναι αναγκαίες νέες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνικές δυνατότητες» συμφώνως πάντα με τις ίδιες πηγές.

· Η γαλλική πλευρά ικανοποίησε τις απαιτήσεις της ΠΑ ως προς την κατάσταση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία Dassault Aviation, παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας τους.

· Από τη Βουλή θα περάσει η προέγκριση των συμβάσεων και αφού ψηφιστούν από την Ολομέλεια και δημοσιευθούν σε ΦΕΚ, θα προωθηθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Στη συνέχεια αναμένονται οι σχετικές υπογραφές και η επικύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή.