Σήμα κινδύνου για την κατάσταση της αγοράς εκπέμπει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών με νεότερη επιστολή του στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του φορέα Σταύρος Καφούνης «το εμπόριο της χώρας βιώνει την μεγαλύτερη κρίση στη μεταπολεμική του ιστορία» καθώς βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας για 9η εβδομάδα έχοντας χάσει την εορταστική περίοδο ενώ τα μαγαζιά εξακολουθούν να είναι κλειστά, σήμερα, πρώτη ημέρα των εκπτώσεων.

Ο κ. Καφούνης εισηγείται α) επαναλειτουργία της αγοράς με "click away" την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, «ώστε να εκκινήσει η εκπτωτική περίοδος και να εκτελεστούν οι ήδη ληφθείσες παραγγελίες» και β) διεύρυνση λειτουργίας με την μέθοδο "click in shop" από Δευτέρα 18-1-2021, αρχικά με αυστηρή αναλογία πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο και διεύρυνση ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Προφανώς» όπως λέει «με αυστηρή εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας, με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους, χρήση αντισηπτικών στην είσοδο, στο ταμείο και στους χώρους δοκιμών.

Εάν πάλι οι υγειονομικοί δείκτες επιβαρυνθούν, θα πρέπει πριν ανακοινωθεί η νέα καραντίνα στο λιανεμπόριο: 1. Να αυστηροποιηθεί η λειτουργία των supermarkets, εφαρμόζοντας αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα. 2. Να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων. 3. Να εφαρμοσθεί γεωγραφικός περιορισμός για κάθε μορφής αγορά, μειώνοντας άσκοπες μετακινήσεις, που δημιουργούν συγχρωτισμό σε κεντρικά σημεία και ενισχύοντας όλες τις τοπικές αγορές ανεξαρτήτως μεγέθους. 4. Να περιοριστεί η κάθε μορφής μετακίνηση εντός αυστηρά γεωγραφικών ορίων, ειδικά με τη χρήση του sms μετακίνησης “6” και ''5''. Να ενισχυθεί η επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων.