Σημαντική μείωση παρουσιάζουν τα νέα περιστατικά κοροναϊού στη χώρα μας, σύφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παραθέτει ο ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, για σήμερα Κυριακή καραγράφηκαν 445 κρούσματα της πανδημίας, γεγονός που φανερώνει μείωση σχεδόν 50% συγκριτικά με τις μολύνσεις του Σαββάτου, ωστόσο το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στη χώρα.

Αξιοσημείωτο είναι πως τα 445 κρούσματα εντοπίστηκαν σε σύνολο 19.708 τεστ, ενώ τα 800 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες επιβεβαιώθηκαν σε 36.683 τεστ. 

Μείωση διασωληνωμένων
Με ρυθμούς αργούς αλλά σταθερούς, όπως μαρτυρούν μέχρι στιγμής τα στοιχεία, εξασθενεί η πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών έχει μειωθεί σε 352, τη στιγμή που στη χώρα καταγράφηκαν 36 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, αριθμός επίσης μειωμένος σε σύγκριση με τους δείκτες των τελευταίων ημερών.

Ο δείκτης των διασωληνωμένων ασθενών θα δείξει την επιθυμητή αποσυμπίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας.

Στο κόκκινο η Αττική 
Την ίδια στιγμή ανησυχία προκαλεί η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα του λεκανοπεδίου, όπου για ακόμη μια μέρα η Αττική σημειώνει αρνητική πρωτιά ως προς την διασπορά του κοροναϊού, καταγράφοντας 171 κρούσματα. 

«Πιλότος» για τα επόμενα βήματα, αναμένεται να είναι και το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων από αύριο Δευτέρα, καθώς ακόμη δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία από το αποτύπωμα των γιορτών στην πορεία της πανδημίας.

Το τι θα γίνει με τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης αναμένεται να αποφασιστεί στο τέλος της εβδομάδας, ωστόσο αυτό που επισημαίνεται είναι ότι το άνοιγμα πρέπει να γίνει με ασφάλεια, και εδώ τονίζεται ο σημαντικός ρόλος που θα παίξουν σε αυτό οι γονείς.

«Πρέπει να καταβάλλουμε όλοι μια προσπάθεια ώστε αυτό το πρώτο βήμα άρσης του lockdown να γίνει με ασφάλεια. Εδώ θα παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο οι γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια να μη δουν το άνοιγμα των σχολείων ως μια ευκαιρία κοινωνικοποίησης δικής τους.

Δηλαδή θα πρέπει να μην το δουν σαν μια ευκαιρία να συναντηθούν οι γονείς των παιδιών που αναπτύσσουν και φιλικές σχέσεις μεταξύ τους, να μην συναντιούνται το πρωί ή το μεσημέρι να πιουν καφέ η να συζητούν, γιατί ειδικά την ώρα που κάνουμε διάλειμμα ή πίνουμε καφέ, κατεβαίνουν οι μάσκες και εκεί υπάρχει διάδοση του κοροναϊού», τόνισε, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όσον αφορά στο άνοιγμα των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε, στο Open, ότι αν είμαστε σε ασφαλές περιβάλλον όλα πρέπει να ανοίξουν. «Δεν είπε κανείς ότι πρέπει να καθόμαστε σε αυτή τη μίζερη κατάσταση, αλλά αυτό θα το καθορίσουν τα δεδομένα που θα πρέπει να δείχνουν μικρή διασπορά του ιού στην κοινότητα και να αρθεί η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας», επεσήμανε. Είναι η πρώτη φορά – το Σάββατο- που εντοπίζεται μείωση της τάξεως του 7-8% στις εντατικές, το οποίο είναι παρήγορο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Σημαντικός ο ρόλος των γονέων

«Νομίζω το θέμα των σχολείων έχει συζητηθεί αναλυτικά. Η διεθνής βιβλιογραφία δείχνει ότι το άνοιγμα και το κλείσιμο των σχολείων στις διακυμάνσεις της πανδημίας παίζει σχετικά μικρό ρόλο. Υπάρχουν και σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις από το να παραμένουν κλειστά τα σχολεία. Βεβαίως είναι διαφορετική η δομή στην Ελλάδα από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία», είπε από την πλευρά του μιλώντας στο MEGA, o πρύτανης ΕΚΠΑ, καθηγητής Ιατρικής Σχολής Θάνος Δημόπουλος.

Θέση με την οποία συμφώνησε και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Όπως είπε: «Είναι ένα στοίχημα πάντα το άνοιγμα οποιασδήποτε δραστηριότητας. Ένα σημείο που πρέπει να υπάρξει προσοχή είναι η προσέλευση και η αποχώρηση των μαθητών, κυρίως η κινητικότητα στις εισόδους. Στο εξωτερικό ο γονέας δεν πλησιάζει καν την πόρτα του σχολείου. Πιστεύουμε ότι και οι γονείς θα συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα και θα ληφθούν και ειδικά μέτρα, θα είναι ανοιχτές περισσότερες πόρτες, ενδεχομένως κάποιος να προσέχει να μη δημιουργείται συνωστισμός στις εισόδους».

Η κατάσταση στη χώρα
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 445 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κοροναϊού (COVID-19), εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 144738, εκ των οποίων 52.2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5616 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43776 (30.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

353 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 243 (68.8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 84.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.954 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.



Τέλος, έχουμε 36 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5263 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3107 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.