Τα δημοτικά σχολεία ανοίγουν μεθαύριο, Δευτέρα, ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί αναφορικά με την επαναλειτουργία διά ζώσης, της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι τελικές εισηγήσεις τους θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα πάντα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Σύμφωνα με την κα Βάνα Παπαευαγγέλλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Νηπιαγωγεία και Δημοτικά ανοίγουν έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής στις 11 Ιανουαρίου πρωτίστως για αναπτυξιακούς και δευτερευόντως για εκπαιδευτικούς λόγους καθώς η μακρά παραμονή των παιδιών στο σπίτι έχει επίπτωση στην ψυχική τους υγεία. Ενώ το άνοιγμα θα είναι οριζόντιο ακόμα και σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Η κα.Παπαευαγγέλου, σημείωσε πως «η εκπαίδευση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα μας». Στόχος των ειδικών – όπως είπε – είναι να ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επόμενο χρονικό διάστημα. Η καθηγήτρια τόνισε πως το πράσινο φως δεν δόθηκε για Γυμνάσια και Λύκεια καθώς «οι ειδικοί φοβούνται και περιμένουν το αποτύπωμα που θα αφήσουν οι γιορτές στην πανδημία».

Εξήγησε δε, ότι η ανησυχία από τις επιπτώσεις της υπερμετάδοσης τις ημέρες των εορτών είναι αυτή που δεν άναψε το πράσινο φως για να ανοίξουν και οι άλλες βαθμίδες, οι οποίες όταν θα ανοίξουν πιθανώς θα γίνει με τεστ στα παιδιά ενώ οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη ξεκινήσει να μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα για να εξεταστούν δωρεάν. Ωστόσο, ένα αρνητικό τεστ δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό κανέναν.

Για το lockdown και τις εξελίξεις της επιδημίας στη χώρα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Ο κ. Γώγος επεσήμανε πως πρέπει να γίνουν λίγα και αργά βήματα. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα επόμενα βήματα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Σαρήγιαννης, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση επαναλειτουργίας click away και Γυμνασίων/Λυκείων: «Θα έχουμε 2000 κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, αν και οι αποφάσεις τους θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ενδέχεται δε, να προκριθεί επιστροφή των μαθητών στα θρανία μόνο για την Γ' Λυκείου, σε πρώτο χρόνο.

Μέτρα στα δημοτικά

Επιπλέον μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά αφορούν την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία. Ειδικότερα, προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών).

Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.