«Ο αντίκτυπος που θα έχει ο Τράμπ στο ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι απρόβλεπτος, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προβλεφθεί, θα είναι σίγουρα πολύ μεγάλος», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Mea Culpa» με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο πρόεδρος του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ), Αλέξανδρος Σκούρας.

Με αφορμή τις χθεσινές δραματικές εξελίξεις στο Καπιτώλιο, ο κ. Σκούρας επισήμανε ότι «σήμερα έφυγε και η τελευταία δικαιολογία που μπορεί να είχε κάποιος σοβαρός ρεπουμπλικάνος, είτε αυτός είναι συντηρητικός είτε είναι φιλελεύθερος είτε είναι κεντρώος, από την υπεράσπιση του Τράμπ ο οποίος είναι ο ηθικός αυτουργός αυτών που είδαμε χθες».

«Ο Τράμπ παρότρυνε μια ομάδα φανατικών οπαδών του, ήταν λίγοι κιόλας σε σχέση με αυτό που περίμενα, και κάναν αυτά τα αίσχη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η σαφέστατη πρόθεσή των ανθρώπων που ήταν εκεί ήταν να δημιουργήσουν εμπόδια στην ολοκλήρωση της νομιμοποίησης της δημοκρατικής απόφασης των αμερικανών πολιτών και από την άλλη πλευρά είδαμε ανθρώπου που ήταν διατεθειμένοι να σπάσουν τζαμαρίες, να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των γερουσιαστών, των ανθρώπων που δουλεύουν εκεί, να μπουν μέσα στον ναό της αμερικανικής δημοκρατίας με τη βία και να προκαλέσουν το χάος που όλοι είδαμε χθες», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Είναι η ολοκλήρωση της αποιδεολογικοποίησης και της αποσύνδεσης του ρεπουμπλικανικού κόμματος με τις αρχές τις οποίες πρέσβευε τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΦίΜ.

«Εμείς προειδοποιούσαμε όλους τους σοβαρούς συντηρητικούς, εμείς οι αντιτραμπικοί που ανήκαμε στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, προειδοποιήσαμε όλους τους ανθρώπους που έδειχναν ανοχή στο Τράμπ ότι αυτό μια μέρα θα έρθει η ώρα που θα το μετανιώσουν οικτρά γιατί ο άνθρωπος αυτός πρώτα από όλα δεν έχει καμία σχέση με το συντηρητισμό», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Οι συντηρητικοί στις ΗΠΑ είναι άνθρωποι που έχουν σεβασμό προς τις παραδόσεις, τις παραδοσιακές αξίες, τηρούν τα έθιμα και τους κανόνες, εκτιμούν το σύνταγμα και τους θεσμούς ο Τράμπ δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά αντίθετα τα πολέμησε και τα παραβίασε ανελέητα από την περίοδο που ήταν υποψήφιος για το χρίσμα μέχρι και σήμερα που είναι πρόεδρος», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τον κ. Σκούρα δύο είναι τα πιθανά σενάρια: «Το ένα είναι ότι θα γίνει το κόμμα του τραμπισμού το ρεπουμπλικανικό κόμμα και δεν θα έχει καμία σχέση με το κόμμα του Ρήγκαν για παράδειγμα ή που θα αποκτήσουν οι αξιωματούχοι του Ρεπουμπλικανικού κόμματος σπονδυλική στήλη και θα υψώσουν το ανάστημα τους έστω την τελευταία στιγμή προκειμένου να περισώσουν ‘’οτιδήποτε αν σώζεται’’».

Ερωτηθείς ποιος μπορεί αν είναι διάδοχος του Τράμπ στο κόμμα, απάντησε: «Είναι πολύ νωρίς ακόμα. Οι πρώτες ουσιαστικές κινήσεις για να δούμε διάδοχο ως προς το χρίσμα θα γίνουν σε περίπου δύο χρόνια, μέχρι τότε μεσολαβούνε πάρα πολλά πράγματα. ...Το παιχνίδι θα παιχτεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια για να δούμε αν το ρεπουμπλικανικό κόμμα θα συνεχίσει και θα βγάλει έναν τραμπικό ή κάποιον ο οποίος εναντιώθηκε πάρα πολύ στον Τράμπ, δεν βλέπω κάποια μέση λύση».