«Σήμερα λειτουργούν 42 υγειονομικά κέντρα στα νοσοκομεία μόνο για το υγειονομικό προσωπικό και εμβόλια υπάρχουν μόνο για τους συναδέλφους οι οποίοι πριν από δυο εβδομάδες είχαν δηλώσει συμμετοχή μέσα σε μια μέρα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, αναφορικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών.

«Εμείς τότε είχαμε πει ότι θα πρέπει να είναι ανοιχτή η προθεσμία για το υγειονομικό προσωπικό ή να είναι μεγαλύτερη έστω προκειμένου να γίνει ενημέρωση και να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή. Γιατί δυστυχώς η συμμετοχή δεν είναι η αναμενόμενη, είναι 40 με 50% του υγειονομικού προσωπικού», δήλωσε επιπρόσθετα ο κ. Γιαννακός.

«Δεν έχει αυξηθεί αλλά και να αυξηθεί δεν υπάρχουν εμβόλια γιατί τα εμβόλια που έρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα είναι μόνο για το προσωπικό που είχε δηλώσει τότε συμμετοχή. Είπαμε επειδή υπάρχουν εμβόλια να είναι ανοιχτή η προθεσμία να δηλώσουν συμμετοχή και άλλοι συνάδελφοί μας», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Υπήρξε και μια αστοχία της Δευτέρα όπου πολλά εμβολιαστικά κέντρα περίμεναν τα εμβόλια και δυστυχώς τα εμβόλια δεν έφτασαν και ακυρώθηκαν όλα τα ραντεβού των υγειονομικών και ακόμα αυτά δεν ξεκινήσαμε και είναι νοσοκομεία στα νησιά, στη Βόρεια Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Αττική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννακός εξήγησε: «Τη Δευτέρα θα υπήρχαν 50 εμβολιαστικά κέντρα και δεν ξεκίνησαν. Δεν εξήγησαν γιατί δεν ξεκίνησαν για παράδειγμα στην Καλαμάτα είπαν ότι δεν έχουμε εμβόλια και θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα τα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος, στην ανατολική Μακεδονία στην Καβάλα, στην Ξάνθη στους συναδέλφους που και εκεί αναβλήθηκαν οι εμβολιασμοί είπαν ότι φταίνε οι μεταφορικές εταιρείες Αυτή τη στιγμή έχουμε 42 εμβολιαστικά κέντρα και βλέπετε ότι γίνονται αστοχίες όταν λειτουργήσουν τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα τι θα γίνει θα υπάρχει κάποιος συντονισμός για να μην έχουμε τέτοιες παραφωνίες;»

«Πρέπει να στελεχώσουμε με το κατάλληλο προσωπικό τα εμβολιαστικά κέντρα γιατι δεν θα είναι τα νοσοκομεία που έχουν το προσωπικό το κατάλληλο, τα νοσοκομεία είναι μόνο για το υγειονομικό προσωπικό μετά σταματάνε. Μετά μπαίνουν τα Κέντρα Υγείας και υπάρχουν Κέντρα Υγείας που είναι απομακρυσμένα, οι διακομιδές είναι δύσκολες και αν δεν έχουμε εκεί γιατρούς και εξοπλισμό και συμβεί μια στραβή το μήνυμα που θα στείλουμε δεν θα είναι καθόλου καλό, επισήμανε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει έλλειψη υγειονομικού υλικού, απάντησε: «Στα 42 εμβολιαστικά κέντρα δεν μας έχει καταγγελθεί κάτι τέτοιο. Τα νοσοκομεία έχουν προβλήματα με υγειονομικό υλικό όχι τα εμβολιαστικά κέντρα αυτή τη στιγμή».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των υγειονομικών που επιθυμούν κάνουν το εμβόλιο, ανέφερε: «Πάρα πολύ. Αν μας δοθεί η δυνατότητα θα αυξηθεί πολύ. Εμείς σε αυτή την κατεύθυνση προσπαθούμε να συμβάλλουμε να εμβολιαστεί το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού».