Δυσαρέσκεια κατά των μητροπολιτών και των ιερέων που τέλεσαν τα Θεοφάνια σε εξωτερικούς παραθαλάσσιους χώρος με ρήψεις Σταυρών κατά παράβαση των εντολών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και των οδηγιών της κυβέρνησης εκφράζει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε στα parapolitika.gr ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

«Την Τρίτη που έχουμε Σύνοδο θα τεθεί το θέμα αυτό για όποιον έχει παραβεί σε οποιαδήποτε βαθμό ιεροσύνης κι αν είναι, είτε Μητροπολίτες, είτε ιερείες αν συμμετείχαν σε τέτοιες παράμονες πράξεις», ανέφερε στα parapolitik;a.gr ο κ. Αθηναγόρας και πρόσθεσε: «Γιατί δεν το απαγόρευε μόνο η τωρινή ΚΥΑ, αλλά και εκείνη η οποία εμείς είχαμε πεί ότι θα ακολουθήσουμε. Απαγορευόταν η ρήψη του Σταυρού σε ύδατα, είτε θαλάσσια, είτε ποταμίσια, είτε λιμναία εκτάκτως λόγω των συνθηκών. Εκεί θα γινόταν ο συνωστισμός. Για αυτό και είχαμε συναινέσει σε αυτό. Και με επιστολή της Συνόδου στους ιερώτατους Μητροπολίτες και με εγκύκλιο σημείωμα που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος παρακαλούσαμε τους ιερώτατους Μητροπολίτες να επιτηρήσουν και να τηρήσουν πιστά αυτό και τους όρους μέσα στους ναούς και πολύ περισσότερο να μην γίνει τίποτα με ρήξη Σταυρών στα ύδατα. Κάποιοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί εκτυλίχθηκαν απίστευτες εικόνες σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπως στο Αρσένι Σκύδρας, όπου ένα ολόκληρο χωρίο, χωρίς μάσκες, κολλημένοι ο ένας πάνω στον άλλον, πήγαν στην πλατεία για τον αγιασμό των υδάτων. Επίσης, ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Ιερώνυμος έκανε τον αγιασμό των υδάτων στη θάλασσα, συνοδευόμενος από τον πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιο, παρουσία πιστών. Μάλιστα, δύο άτομα έπεσαν στα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό.