Ο Αρχιεπίσκοπος θα παραστεί στην ορκωμοσία των νέων υπουργών, ελπίζουμε να βρεθεί μια χρυσή τομή για τα Θεοφάνια, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγοράς.

Ο Σεβασμιότατος ανέφερε επίσης ότι  η εκκλησία στην διάρκεια της πανδημίας έχει βάλει πλάτη.  Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.

 Εκτίμησε ότι συνωστισμός θα υπήρχε αν ρίχναμε τον σταυρό στη θάλασσα. Σημείωσε πως εάν είχε υπάρξει επικοινωνία θα είχε βρεθεί μια χρυσή τομή.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Αθηναγόρα έχει ως εξής:

 

Αναφορικά με τη διαφωνία για τον αυριανό εορτασμό των Θεοφανείων και για την σημερινή ορκωμοσία των νέων υπουργών

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ: Πιστεύω ότι δεν θα είναι πολύ μεγάλη η σύγκρουση, δεν είμαστε σαν τα παιδάκια των Εξαρχείων. Επειδή μέχρι το πρωί δεν είχα καμία πληροφόρηση αν θα πάει ο Αρχιεπίσκοπος και το έμαθα εκ των υστέρων. Πιστεύω ότι είναι μια κίνηση που γίνεται από τη μεριά του Αρχιεπισκόπου για να βρεθεί κάποια χρυσή τομή. Έτσι που έχουν έρθει τα πράγματα και με τη δικιά μας στάση και με την αναίρεση από την μεριά της κυβέρνησης αυτών που είχαμε συμφωνήσει νομίζω ότι μια διακριτική παρουσία και όχι πρόστιμα θα ήταν μια χρυσή τομή για μένα.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ: Είχαμε συμφωνήσει ότι θα μπαίνουν τους ναούς  25 άτομα με μάσκα και όπως έγινε τα Χριστούγεννα με μια δύο ή τρεις λειτουργίες το ίδιο θα γινόταν και τα Θεοφάνεια. Και με την καινούργια ΚΥΑ επιτρέπεται οι άνθρωποι που θέλουν να επισκεφτούν τις εκκλησίες να το κάνουν για ατομική προσευχή επομένως μπορούσαν να το κάνουν και θα το κάνουν για να πάρουν τον αγιασμό τους κλπ δεν υπήρχε λόγος να συνωστιστούν. Εξάλλου θα είχαν βγει τα μπουκαλάκια, γιατί αγιασμός εγινε και σήμερα, απέξω από τις εκκλησίες άρα δεν υπήρχε λόγος τόσο μεγάλης ανησυχίας. 

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ: Η χθεσινή ανακοίνωση από το γραφείο του Πρωθυπουργού δείχνει ότι βάλαμε πλάτη όλο αυτό τον καιρό.

ΔΗΜ.:Η ανακοίνωση λεει ότι οι νόμοι είναι για όλους και πρέπει να τηρούνται από όλους. Άκουσα να λέτε  ότι έχει αυτοδιοίκητο η Εκκλησία αλλά το αυτοδιοίκητο είναι πάνω από τους νόμους; 

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ: Όχι προστατεύεται από το σύνταγμα όμως. Δεν θα αλλάξαμε εμείς το νόμο, είναι απόφαση της κυβέρνησης αυτή και μάλιστα αιφνιδιαστική. Έχει πάρει  μια άλλη απόφαση θα μπορούσε να έχει επικοινωνήσει με το Μακαριότατο όπως ευελπιστώ να γίνει σήμερα και να βρεθεί μια χρυσή τομή τέτοια που να μην θίγει το κύρος ούτε της κυβερνητικής απόφασης ούτε και το κύρος της Εκκλησίας.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ: Συνωστισμός θα γινόταν αν ρίχναμε το σταυρό στην θάλασσα εκεί δεν θα μπορούσε να ελέγξεις κανείς τίποτα για αυτό και δεχτήκαμε να μην γίνει αυτό φέτος.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ: Εάν είχε επικοινωνηθεί επειδή υπάρχει καλή διάθεση και από τον κ. Πρωθυπουργού το έχει δείξει όλο αυτό το διάστημα με την πανδημία και από την μεριά του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου ο οποίος είναι ένα ήπιος Αρχιεπίσκοπός, δεν σηκώνει λάβαρα και  θα είχε βρεθεί μια χρυσή τομή που δεν θα θιγότανε κανείς. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και για αυτό πρέπει να ρίξουμε λίγο νεράκι στο κρασί μας ...