Αν πιάσει φωτιά με κρούσματα στην Αττική θα είναι μια τραγωδία, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος.

Ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη, αναφέρθηκε στα εμβόλια είπε πως υπάρχουν ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα και τις μεταλλάξεις όμως είπε πως θα πρέπει οι πολίτες να εμβολιαστούν.

Τέλος, αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων τόνισε  πως στα σχολεία πρέπει να μπουν αυστηροί υγειονομικοί κανόνες.
 Αναλυτικά η συνέντευξη του  διευθυντή της  ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, κ. Νικόλαου Καπραβέλου, έχει ως εξής:

 Μεταξύ άλλων, επεσήμανε: 

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων στην Αττική

Ν.ΚΑΠΡΑΒΕΛΟΣ: Πρέπει να προσέξετε γιατί εμείς το ζήσαμε και ειλικρινά δεν θέλουμε να το ξαναζήσει κανείς άλλος. Πέρα από την τραγικότητα των αριθμών, πίσω είναι η τραγικότητα των ανθρώπων.  Είναι κάτι ανάλογο με τον Οκτώβρη εκεί που μας έπιασε στον ύπνο το δεύτερο κύμα. Ο Ιανουάριος για εμάς, και όλα τα μαθηματικά μοντέλα από το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που είμαστε σε αγαστή συνεργασία βλέπουν  ότι υποβόσκει αυτή τη στιγμή ο κορονοϊός, η κορυφή του παγόβουνου ίσως μας ξεγελάει. Φαίνονται λίγα τα κρούσματα γιατί δεν κάνουμε πολλά τεστ δηλαδή υστερούμε πάρα πολύ στο να ανιχνεύσουμε την πραγματική εικόνα της πανδημίας . Δεν έχουμε την ακριβή εικόνα, βλέπετε την εικόνα από τα λύματα που είναι μια αξιόπιστη μέθοδος πρόληψης διότι και εμείς προειδοποιούσαμε λέγαμε για δεύτερο κύμα και κανένας δεν μας πίστευε, τώρα λέμε για τρίτο κύμα-σίγουρα μας πιστεύουν περισσότεροι-  που έρχεται και επειδή άναψε φωτιά στη Βόρεια Ελλάδα και βλέπετε τον αριθμό θυμάτων εάν πιάσει φωτιά στην Αθήνα πιστέψτε με πολύ φοβάμαι ότι θα μιλάμε για ελληνική τραγωδία.

Ν.ΚΑΠΡΑΒΕΛΟΣ: Η Εκκλησία έχει έναν ανθρώπινο χαρακτήρα και πρέπει να δει ότι η κινητικότητα, η αύξηση και μάλιστα σε ηλικιωμένους θα δημιουργήσει πολύ μεγάλο πρόβλημα έκρηξης.

Αναφορικά με τους ανθρώπους που πέρασαν τις γιορτές στο Ντουμπάι

Ν.ΚΑΠΡΑΒΕΛΟΣ: Μια απερισκεψία των ανθρώπων που μπορεί να δημιουργήσει τρομακτικά προβλήματα της έκρηξης της πανδημίας. Το σύστημα υγείας ξαφνικά δεν έγινε το πρώτο στον κόσμο, το σύστημα υγείας έχει πάρα πολλά προβλήματα.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι δεν θα αποφύγουμε την λογική του lockdown ακορντεόν

Ν.ΚΑΠΡΑΒΕΛΟΣ: Να βάλουμε υγειονομικούς όρους όμως δηλαδή ανοίγω κλείνω και όποιους πάρει ο χάρος δεν είναι πολιτική υγειονομική. Για παράδειγμα γιατί δεν δεχόμαστε ότι οι υγειονομικές περιφέρειες δεν είναι μια,  είναι διάφορες δηλαδή να γίνεται στοχευμένα κάπου όπου δεν υπάρχει φορτίο, με υγειονομικούς κανόνες.  Ακόμα και τα σχολεία που δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε  αρεστές συνθήκες θα μπορούσαν να βάλουν μέσα τους καθαριστές του περιβάλλοντος  που λένε οι μηχανικοί μας, που έχουν αποδειχθεί ότι είναι φθηνοί από τη στιγμή που δεν έχουμε μεγάλες αίθουσες με εξαερισμό  και όπου πλέον έχει αποδειχθεί ότι λιγοστεύει το ιικό φορτίο μέσα στις αίθουσες. Δηλαδή να βάλουμε υγειονομικούς όρους. Εμείς ως υγειονομικοί ποτέ δεν είπαμε  ότι με το που ήρθε η πανδημία να κλειστούμε στα σπίτι μας και να περιμένουμε τη Δευτέρα Παρουσία αλλά πρέπει να μπουν υγειονομικοί κανόνες.

Αναφορικά με τα εμβόλια

Ν.ΚΑΠΡΑΒΕΛΟΣ: Εμείς επειδή καήκαμε στο γάλα φυσάμε και το γιαούρτι, είμαστε πολύ υπομονετικοί σε σχέση με τους εμβολιασμούς και την επιδιωκόμενη ανοσία. Πρέπει οπωσδήποτε να φέρουμε τον πληθυσμό σε τέτοια επίπεδα ανοσίας ώστε να μην κινδυνεύουμε, αυτός είναι ένας απώτερος στόχος και βλέπετε ότι  επειδή  όλοι βιαστήκαν να βγάλουν τα εμβόλια και εμείς εχουμε πολλά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, για τις μεταλλάξεις που γίνονται, το ότι ο ιός και αυτός έχει άμυνα και αυτός θα προσαρμοστεί θα δώσουμε μάχη μαζί του αλλά προς Θεού δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να μην δούμε αυτό το «όπλο»  στα χέρια μας και να μην το χρησιμοποιήσουμε. 

Ν.ΚΑΠΡΑΒΕΛΟΣ: Η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού μας έχει δηλώσει  συμμετοχή στο πρόγραμμα του εμβολιασμού, είναι πάνω από 1.000 άτομα τα οποία θα εμβολιαστούν. Έχουν έρθει 400 δόσεις και θα έρθουν και άλλα έχουμε δύο εμβολιαστικά κέντρα και κάνουμε 100 εμβολισμούς ημερησίως βέβαια εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Ν.ΚΑΠΡΑΒΕΛΟΣ:  Τα εμβολιαστικά κέντρα στα νοσοκομεία είναι απολύτως ασφαλή δηλαδή παίρνουν το ιστορικό, υπάρχουν γιατροί μέσα, μέχρι και φαρμακοποιός υπάρχει μέσα που υποδεικνύει την ασφαλή χορήγηση του εμβολίου. Είναι κορυφαία ιατρική πράξη και πρέπει όλοι να έχουν εμπιστοσύνη ότι θα γίνει κάτω από όρους ιατρικούς.