Πεδίο διαφωνιών μεταξύ κυβέρνησης και ειδικών αποδεικνύεται το άνοιγμα των σχολικών μονάδων τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση έχει θέσει προτεραιότητα στη λειτουργία των σχολείων, παρόλο που το επιδημιολογικό φορτίο δε βρίσκεται στα προσδοκώμενα επίπεδα και η χώρα έχει πλέον σπάσει το φράγμα των 5.000 νεκρών από την αρχή της πανδημίας.

Μάλιστα η κυβέρνηση, φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών για να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά η εκπαιδευτική διαδικασία όλων των βαθμίδων. Μέχρι όμως να φτάσει ο εμβολιασμός τους, προληπτικά rapid test θα είναι διαθέσιμα για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες παρουσιάζονται πιο φειδωλοί, καθώς έχουν έντονες ανησυχίες πως το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη εβδομάδα, εν συναρτήσει με τα κρούσματα που θα προκύψουν από την αυξημένη κίνηση κατά τη διάρκεια των εορτών θα οδηγήσουν σε υπερμετάδωση του ιού.

Μετά τις 10 Ιανουαρίου αναμένονται οι αποφάσεις για τη σταδιακή άρση του lockdown και για τη λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών μονάδων.

Με κλιμακούμενη ώρα προσέλευσης και τεστ το άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 11 Ιανουαρίου

Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ανοίγουν τα δημοτικά και νηπιαγωγεία, με κλιμακούμενη ώρα προσέλευσης όπως είπε η υπουργός Υγείας Νίκη Κεραμέως.

«Θα εκδοθεί απόφαση για την κλιμακούμενη ώρα προσέλευσης για δημοτικά και νηπιαγωγεία και αντίστοιχα αποχώρησης. Θα το ρυθμίζει ο διευθυντής με βάση την ιδιαιτερότητα κάθε σχολείου» είπε στον ΑΝΤ1.

Παράλληλα όπως είπε η υπουργός θα υπάρξουν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.

Επίσης θα χρησιμοποιούνται όλες οι είσοδοι που έχουν τα σχολεία. «Υπάρχουν σχολεία με παραπάνω από μία είσοδο. Θα υπάρξει πρόβλεψη να χρησιμοποιούνται όλες οι είσοδοι για τον ίδιο σκοπό» είπε.
Ειδική πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς

Η κ.Κεραμέως έκανε γνωστό ότι θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς για να κάνουν προληπτικά τεστ από τις 14:00 έως τις 17:00.

«Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο ώστε να υπάρξει μια εικόνα» είπε η υπουργός και πρόσθεσε ότι η πλατφόρμα αυτή αφορά και τους μαθητές του λυκείου, οι οποίοι μπορούν να ζητήσουν μέσω αυτής την εξέτασή τους για τον κορονοϊό. Την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ θα κάνει δειγματοληπτικά τεστ στα σχολεία.

Η Νίκη Κεραμέως έκανε ακόμα γνωστό ότι οι εκπαιδευτικοί θα εμβολιαστούν πριν τον γενικό πληθυσμό, ενώ προτεραιότητα θα έχουν οι καθηγητές με υποκείμενα νοσήματα.


«Αναμένουμε έξαρση κρουσμάτων»

«Μετά από εορταστικές περιόδους αναμένουμε έξαρση κρουσμάτων. Με δεδομένη τη θέληση όλων μας να ξεκινήσει η λειτουργία των σχολείων όσο γίνεται νωρίτερα, πάρθηκε η απόφαση για ένα περιορισμό στην κινητικότητα για τη μείωση του ιικού φορτίου», σημείωσε ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ, εξηγώντας το λόγο που στα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για δεκαήμερο σκληρό lockdown, περιλαμβάνονται και οι εκκλησίες.

«Για να παρθεί η απόφαση για τις εκκλησίες θα είχαν προσμετρηθεί οι παράγοντες με βάση τα επιδημιολογικά μοντέλα. Εγώ δεν μετέχω στη συνεδρίαση της Επιτροπής. Είναι θέματα που αφορούν κεντρικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Νομίζω κανείς δεν έχει διάθεση να έρθει σε διαφωνία με θεσμικούς παράγοντες, όπως είναι η εκκλησία», συνέχισε ο κ. Δημόπουλος.


Την επόμενη βδομάδα θα δούμε αύξηση στα κρούσματα τόνισε και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Ν. Θωμαΐδης.

Ο καθηγητής ανέφερε πως όταν επιστρέψει ο κόσμος στο λεκανοπέδιο της Αττικής, (τον οποίο μελετούν) και αρχίσει ο συγχρωτισμός, σίγουρα θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων και θα αποτυπωθεί και στα λύματα. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό ενδέχεται να το δούμε την επόμενη βδομάδα.

Όπως ο ίδιος τόνισε, μιλώντας στον Σκάι, η αύξηση του ιικού φορτίου μπορεί να οφείλεται στον συγχρωτισμό και την διασπορά σε μια ηλιακή ομάδα που είναι ασυμπτωματικοί, νεαρότερης ηλικίας.

«Είναι κάποιες παρατηρήσεις που μας οδηγούν στο να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί τις επόμενες 2 βδομάδες διότι αν είναι έτσι ενδέχεται να έχουμε μεγαλύτερη διάδοση αν δεν τηρηθούν τα μέτρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ο ίδιος επεσήμανε το τελευταίο 10ημερο κατά μέσο όρο ήταν μειωμένο το ιικο φορτίο στα λύματα και αυτό ήταν απόρροια των προηγούμενων μέτρων και της συμπεριφοράς μας. Ωστόσο, σε αυτό το εορταστικό 10ήμερο των οποίων τα αποτελέσματα ήταν μέχρι και Κυριακή, ο κ. Θωμαίδης επεσήμανε ότι παρατηρήθηκαν 2 αυξήσεις. Μία τα Χριστούγεννα 26-27/12/2020 και μία στις 31/12/2020 – 1/1/2021. Η πρώτη αύξηση ήταν σχεδόν διπλασιασμός του ιικού φορτιού και η δεύτερη σχεδόν τριπλασιασμός.

Οι κρίσιμες μέρες

«Σήμερα θα έχουμε μια καθαρή εικόνα του πως πάει η επιδημία και πως επηρεάστηκε από τα Χριστούγεννα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.

Όπως ο ίδιος τόνισε σήμερα θα έχουμε κανονικό αριθμό τεστ και επίσης αυτό θα επαναληφτεί την Παρασκευή. Αυτές οι δύο μέρες στις οποίες δεν περιλαμβάνονται αργίες είναι κρίσιμες.

Ερωτηθείς για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και το πως θα κυλήσουν με την πανδημία του κοροναϊού στην χώρα μας ο ίδιος εκτίμησε ότι θα βγουν πολύ δύσκολα γιατί θα υπάρξει κάποια στιγμή κρύο. «Το κρύο είναι κακός σύμβουλος για τον κοροναïό θα αυξήσει την μεταδοτικότητα και με το που η κυβέρνηση ενδώσει στις λογικές πισεις της κοινωνίας για άνοιγμα με μαθητική βεβαιότητα αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων».

«Ιδίως αν ανοίξουν πολλές δραστηριότητες και είμαστε βαθιά στο χειμώνα» πρόσθεσε ο ίδιος.