Σήμερα είναι η τελευταία ενημέρωση για τον κοροναϊό για το 2020, δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου και έκανε μια μικρή αναδρομή της πανδημίας.

«Στη χώρα μας το πρώτο κρούσματα σημειώθηκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου» είπε και πρόσθεσε πως τα περισσότερα κρούσματα αφορούν στην ηλικιακή ομάδα 40 ως 65 ετών. «Οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 αφορούν στο 85% των θανάτων από τον κορωνοϊό» σημείωσε η κα. Παπαευαγγέλου.

Δυστυχώς στα τέλη του Οκτωβρίου ήρθε το δεύτερο κύμα και ο κοροναϊός μας έδειξε για τα καλά τα δόντια του, συνέχισε η λοιμωξιολόγος που σημείωσε την ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο κορωνοϊός. Όπως είπε, το δεύτερο κύμα μας έδειξε πόσο εύκολα γεμίζουν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ, όταν αντίθετα η μείωση έρχεται με εξαιρετικά επώδυνους βραδείς ρυθμούς.

«Μάθαμε πολλά» από την πανδημία
Μάθαμε πολλά, όχι μόνο εμείς οι γιατροί, μέσα από αυτή την κατάσταση είπε η κα. Παπαευαγγέλου που έκανε λόγο για μια εμπειρία που μας έκανε να σταματήσουμε και να σκεφτούμε τι έχει μεγαλύτερη σημασία. «Τα παιδιά έχασαν το σχολείο τους και κλείστηκαν στο σπίτι.

Οι φοιτητές μας δεν έζησαν τη φοιτητική ζωή όπως την είχαν ονειρευτεί. Πολλοί εργαζόμενοι έζησαν την αγωνία της οικονομικής επιβίωσης και άτομα μεγάλης ηλικίας έζησαν στην απομόνωση» είπε.


Να μην εφησυχάσουμε
Η λοιμωξιολόγος ανέφερε πως δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. «Επαναλαμβάνουμε συνεχώς πως ο εμβολιασμός μας δίνει χαρά και ελπίδα αλλά δεν θα υπάρξει εφησυχασμός. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι έχουμε περίπου 8.500 ενεργά κρούσματα» σε όλη τη χώρα, συνέχισε η καθηγήτρια. Επιπλέον, η Βάνα Παπαευγγέλου τόνισε πως ο μέσος αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών, είναι αυξημένος σε Δ. Αττική, Έβρο, Κοζάνη, Πιερία.

2.500 συνάνθρωποι πέρασαν τα Χριστούγεννα απομονωμένοι σε κλινικές Covid και περίπου 500 ασθενείς έδωσαν μάχη να κρατηθούν στη ζωή στις ΜΕΘ. Στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε η λοιμωξιολόγος, η πληρότητα στις ΜΕΘ παραμένει στο 91%.

1 στα 4 νέα κρούσματα άνω των 65 ετών
Αναφερόμενη στα νέα κρούσματα κοροναϊού, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως η διάμεση ηλικία τους είναι τα 48 έτη, ενώ 1 στους 4 είναι άνω των 65 ετών. Αυτό καταδεικνύει πως το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται. Επίσης, ευαίσθητες είναι οι ισορροπίες στη Βόρεια Ελλάδα.

«Αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις της επιτροπής θα γεμίσουν και πάλι ξαφνικά και άδικα τα νοσοκομεία. Ας μην αφήσουμε την ανάγκη μας για λίγες ώρες διασκέδασης να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τη δική μας και των συνανθρώπων μας» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Το μέγεθος της παρέας αλλά και η διάρκεια της συνάντησης είναι κριτικής σημασίας. Το μήνυμα είναι το ίδιο, δεν αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας μέχρι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού» πρόσθεσε.

Τέλος η λοιμωξιολόγος είπε: «Να ευχηθώ σε όλους για το νέο έτος υγεία, μια ευχή τετριμμένη που όμως φέτος την εννοούμε πιο πολύ από ποτέ».

Μαγιορκίνης: «Το σύστημα Υγεία αποσυμφορείται πολύ πιο αργά από ότι πιέζεται»
Κατά την δική του ενημέρωση, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε για τα ελληνικά δεδομένα: «Βλέπουμε μείωση των ενεργών κρουσμάτων. Η πίεση στο ΕΣΥ δείχνει υποχώρηση. Ενώ, υπάρχει μείωση 22% στις ΜΕΘ σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη.

Στην Αττική υπάρχει μείωση 10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και 30% στην Θεσσαλονίκη, ενώ το RT στην Αττική είναι στο 0,8 και στην Θεσσαλονίκη στο 0,6. Η κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη σε Κοζάνη και Δυτική Αττική. Το Σύστημα Υγείας αποσυμφορείται πολύ πιο αργά από ότι πιέστηκε. Οσα κερδίζουμε με κόπο πρέπει να το διατηρήσουμε. Υπάρχει κόπωση, είναι κατανοητό, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να χαλαρώσουμε».

Η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας: