Eνας τελείως διαφορετικός εορτασμός για τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια περιμένει κλήρο και πιστούς, λόγω της πανδημίας, μετά την απόφαση της Πολιτείας και εκείνη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Σύμφωνα με την απόφαση, προβλέπεται η τέλεση λειτουργιών με παρουσία πιστών, κάτι που αξίωσε ο Αρχιεπίσκοπος. Στους ναούς προβλέπεται να είναι ένας πιστός ανά 15 τ.μ., με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 πιστών για τους μητροπολιτικούς ναούς. Για τα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση αγιασμού υδάτων σε υπαίθριους χώρους και μόνο μέσα στις εκκλησίες.

Τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ επικοινώνησαν με μητροπολίτες για το μήνυμα του φετινού, πρωτόγνωρου εορτασμού των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων και κατέγραψαν τις θέσεις τους και τα μηνύματά τους.

Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’
«Αντί των δώρων, καρδιακή προσευχή»

dorotheos
Ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου κύριος Δωρόθεος
Κατά την προσφυή διατύπωση του πατρός Ιωάννη Μπερ, στο βιβλίο του «Ανθρωπος Εσομαι», η γέννηση της Εύας από το πλευρό του Αδάμ, όντος αυτού εν υπνώσει, προεικονίζει τη γέννηση της Εκκλησίας από τη νυγείσα πλευρά του Χριστού, όντος Αυτού επί του Σταυρού. Από τότε η Εκκλησία, ως «Μήτηρ των ζώντων», αγκαλιάζει πνευματικά όλα τα παιδιά Της, οδηγώντας και καθοδηγώντας τα, με αρετή και ταπείνωση, στο ταπεινό Σπήλαιο της Βηθλεέμ, όπου η ενανθρώπηση του Χριστού έθεσε τα θεμέλια του σωτηριολογικού έργου Της.

Φέτος οι Χριστιανοί μας βιώνουν τα Χριστούγεννα με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που προκαλεί η πανδημία σε πραγματικά κρίσιμους για το Εθνος μας καιρούς. Η Εκκλησία συνοδοιπορεί με την Πολιτεία με στόχο την κατανίκηση της εθνικής αυτής δοκιμασίας, τηρώντας πιστά τα υγειονομικά μέτρα που εισηγούνται οι ειδήμονες ιατροί για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής.

Οι πιστοί μας, μαζί με τους Επισκόπους και τους ιερείς τους θα προσφέρουν στον νεογέννητο Χριστό μέσα στους Ναούς την καρδιακή προσευχή τους για ένα αύριο τόσο για την πατρίδα μας όσο και για την οικουμένη που με τη βοήθεια του Θεού θα έχει καταστήσει τον επικίνδυνο και ύπουλο ιό έναν εφιάλτη που θα έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος
«Το σκοτάδι δεν θα νικήσει»

sev_ignatios
Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος
Μια νύχτα πριν από 2020 χρόνια, στη Βηθλεέμ, ένα σπήλαιο μεταβλήθηκε από καταφύγιο σκότους σε λίκνο φωτός. Ενας τόπος φόβου και λύπης μεταβλήθηκε σε θρόνο ενός Θεού που εξήλθε της δόξης Του και κατοίκησε ανάμεσα στους ανθρώπους, υπερβαίνοντας όλα τα μυστήρια του Σύμπαντος και κάθε ανθρώπινη λογική.

Η φετινή έλευση του νεογέννητου Μεσσία θα είναι ακόμα λαμπρότερη, διότι μας βρίσκει όλους σε σκότος πυκνό και σκιά πρωτόγνωρη, εξαιτίας της πανδημίας του κορoνοϊού. Σε σκοτεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ έχουν μετατραπεί οι θάλαμοι των νοσοκομείων, αλλά και οι ψυχές όσων αγωνιούν για τους συγγενείς τους, όσων βλέπουν τις ζωές τους να ανατρέπονται από τα οικονομικά αδιέξοδα, όσων θρηνούν αγαπημένους ανθρώπους.

Το σκοτάδι, όμως, δεν θα νικήσει. Ο Χριστός θα βρίθει και πάλι ανάμεσά μας την ώρα της Θείας Λειτουργίας και, παρά τις δυσκολίες, θα βρει τρόπο να φτάσει σε κάθε τόπο και κάθε καρδιά και να τη μεταβάλει σε λίκνο ελπίδας και λύτρωσης.

Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος
«“Για χάρη όχι του Θεού, αλλά του συνανθρώπου μας»

unnamed
Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος
Ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα. Ολοι στον πλανήτη τα χαρακτήρισαν «διαφορετικά», λόγω της σοβαρής πανδημίας. Ομως, γιατί; Τα Χριστούγεννα, και σε κανονικές συνθήκες να γιορτάζονταν, είναι μια διαφορετική γιορτή, τελείως ξένη και ανοίκεια με τον κόσμο μας.

Γιορτάζουμε έναν Θεό που έγινε άνθρωπος (σκάνδαλο), και μάλιστα γεννήθηκε στην έσχατη ταπείνωση και φτώχεια (παράλογο!). Γιορτάζουμε έναν Θεό που γεννήθηκε από παρθένο γυναίκα, μόνο (αφύσικο)! Γιορτάζουμε τη γέννηση ενός παιδιού που πάνω στην κούνια του έριχνε βαριά τη σκιά του ένας σταυρός. Εναν άνθρωπο, που όμως καταγράφηκε από τους σύγχρονούς του η δράση του και η αυτοπεποίθησή του ότι ήταν Θεός! Που λέγεται ότι αναποδογύρισε την ταφόπετρα του νεκρικού του θαλάμου. Που εμφανίστηκε αναστημένος στους μαθητές του, δείχνοντας τις πληγές του θεραπευμένες.

Πώς να είναι «κανονική», λοιπόν, μια τέτοια γιορτή; Κι όμως, πάνω σε αυτήν τη διαφορετικότητα στηρίχθηκε ο Θεός, τότε που επισκέφθηκε τον κόσμο. Τότε που στη θλίψη του Πλάτωνα ότι «ο θεός ανθρώποις ου μίγνυται» η Εκκλησία απάντησε ελπιδοφόρα ότι «ο Θεός εφανερώθη εν σαρκί». Τότε που στο μυστήριο του Γολγοθά ο Θεός ενάντια στον Θεό πήρε το μέρος του ανθρώπου, για πάντα.

Αυτήν τη διαφορετικότητα, λοιπόν, ας τη γιορτάσουμε κι εμείς «διαφορετικά». Για χάρη όχι του Θεού, αλλά του συνανθρώπου μας. Αυτό τελικά είναι τα Χριστούγεννα. Η γέννηση του Χριστού, δηλαδή η γέννηση του ανθρώπου, η αναγέννηση και η μεταμόρφωση του ανθρώπου. Καλά Χριστούγεννα, λοιπόν, γεμάτα Χριστό και ελπίδα για τον άνθρωπο.