«Εγώ δεν είπα να μην εργάζονται είπα ότι οι υγειονομικοί πρέπει όλοι να κάνουν το εμβόλιο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αναφορικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών.

«Το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό αλλά ο καθένας πρέπει να το αποφασίσει και να το κάνει για να μην έχουμε προβλήματα μέσα στα νοσοκομεία επειδή το ιικό φορτίο είναι πάρα πολύ αυξημένο», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για τα ποσοστά αποδοχής που εμβολιασμού στους νέους γιατρούς που είναι τα νοσοκομεία, η κ. Παγώνη ανέφερε: «Εγώ γνωρίζω ότι όλοι οι συνάδελφοί μου θέλουν να κάνουν το εμβόλιο και τουλάχιστον από τις συζητήσεις που έχουμε κάνει με τους περισσότερους όλοι θα κάνουν το εμβόλιο. Τώρα πως έχουν βγει τα ποσοστά αυτά , εμείς ακόμα δεν τα έχουμε πάρει στα χέρια μας τα ποσοστά από όλα τα νοσοκομεία της Αττικής για να σας απαντήσω ακριβώς, θα τις πάρουμε και θα έχουμε ακριβή στοιχεία».

«Δεν νομίζω ότι οι συνάδελφοι μου δεν θα κάνουν το εμβόλιο, οι συνάδελφοί μου ξέρουν ότι μέσα στα νοσοκομεία το ιικό φορτίο είναι πάρα πολύ υψηλό και πρέπει να προφυλάξουν τον εαυτό τους και τις οικογένειες τους και θα το κάνουν το εμβόλιο. Εγώ δεν ακούω ότι δεν θα το κάνουν τα εμβόλιο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα αν κάποιος που έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολιασμού θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα ασφαλείας, μάσκα και αποστάσεις, απάντησε: «Συνεχίζει να φοράει μάσκα κανονικά γιατί δεν υπάρχει το ποσοστό της ανοσίας που θα μπορούσε να μας δώσει κάποια ασφάλεια. Μέχρι να γίνει ένα 60 -70%, που θα πάει μέχρι τέλος Ιουνίου η ιστορία αυτή, δεν μπορεί να μην φοράει μάσκα, δεν μπορεί να μην κρατάει τις αποστάσεις. Θα είναι μέσα σε ένα περιβάλλον που ο περισσότερος κόσμος δεν θα έχει εμβολιαστεί. Προσοχή, θα συνεχιστούν τα μέτρα και όταν εμβολιαστούμε γιατί μην ξεχνάτε ότι δεν ξέρουμε και πάρα πολλά πράγματα για τα εμβόλια».

«Κάποιοι που κάνουν το εμβόλιο της γρίπης υπάρχουν πιθανότητες να ξανανοσήσουν με πολύ ήπια συμπτώματα. Το ενδεχόμενο ότι μπορεί, είναι και αυτές οι ελάχιστες πιθανότητες, κάποιος που έχει κάνει το εμβόλιο του κορονοϊού να νοσήσει με πολύ ήπια συμπτώματα δεν το απέκλεισε κανένας και μην ξεχνάτε ότι τώρα σπουδάζουμε αυτό τον ιό. Δεν ξέρουμε ακόμα για πόσο διάστημα και αν χρειαστεί του χρόνου να ξανακάνουμε εμβόλια, αυτές οι επιστημονικές απαντήσεις δεν έχουν δοθεί ακόμα, ακόμα είμαστε στο ψάξιμο», υπογράμμισε η ίδια.

Για την μετάλλαξη που έχει εμφανιστεί στην Αγγλία, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ διευκρίνισε: «Επειδή όλοι οι κοροναϊοί και όλοι οι ιοί κάνουν μεταλλάξεις, η μετάλλαξη αυτή δεν πρέπει να μας φοβίζει. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να λένε σταματάμε τα εμβόλια γιατί αυτό το εμβόλιο δεν πιάνει τον μεταλλαγμένο ιό, δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία. Απλώς μας ενημερώνουν από την Οξφόρδη ότι υπάρχει μια μετάλλαξη ότι είναι πιο επιθετικός ο ιός με τη μετάλλαξη αυτή για αυτό πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί».

«Για αυτό άλλαξαν οι οδηγίες από τις 3 μέρες πήγαν στις 7 και μετά στις 10 μέρες καραντίνας για τον κόσμο που έρχεται από την Αγγλία για να μην έχουμε προβλήματα. Ακόμα τον ψάχνουμε τον ιό και ακόμα δεν μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις σε πολλά πράγματα. Δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό αυτό, ακόμα τον ψάχνουμε», υπογράμμισε η ίδια.