Kανέναν εφησυχασμό δεν χωρά η εξελίξη της πανδημίας στην χώρα τονίζουν οι ειδικοί, με την κυβέρνηση να προειδοποιεί ότι  ενόψει των εορτών ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιβληθούν πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

Αυστηρές είναι οι συστάσεις των ειδικών για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, οι οποίοι κρούουν των κώδωνα για μεγάλο κίνδυνο υπερμετάδοσης.

Ο Στέλιος Πέτσας έσπευσε να βάλει σήμερα «φρένο» σε όσους ήλπιζαν ότι μπορεί να αλλάξει το ωράριο των ελεύθερων μετακινήσεων για κάποιες ημέρες των εορτών και έστειλε το δικό του μήνυμα για τα ρεβεγιόν, τονίζοντας πως όσοι λιγότεροι βρίσκονται στο γιορτινό τραπέζι, τόσο μικρότερη θα είναι η διασπορά του ιού.

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε πως εάν χρειαστεί η κυβέρνηση θα λάβει πρόσθετα μέτρα σε περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο προκειμένου να σταματήσει η αναζωπύρωση τοπικών εστιών κοροναϊού.

Μαζικά τεστ για τον έλεγχο της πανδημίας
Το ολικό lockdown που ανακοινώθηκε σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Μάνδρα και Κοζάνη, ήταν μία εξέλιξη η οποία αποδεικνύει ότι παρά τον μειωμένο αριθμό κρουσμάτων πανελλαδικά, οι τοπικές εστίες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα και να βγει η κατάσταση τοπικά εκτός ελέγχου.

Σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να ελεγχθεί με καλύτερο και πιο άμεσο τρόπο η διασπορά του ιού, η κυβέρνηση προωθεί μαζικούς τυχαιοποιημένες ελέγχους, ώστε να εντοπίζονται εγκαίρως περισσότερα ασυμπτωματικά κρούσματα.

Όπως ανέφερε χθες ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον φονικό ιό, στόχος θα είναι να γίνονται 12.000 τυχαιοποιημένα τεστ την ημέρα.

Στόχος, όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης είναι η προστασία όλων μας, μέσω:

Της διακοπής αλυσίδων μετάδοσης,
Της έγκαιρης πρόβλεψης
Της ανίχνευσης της αντικειμενικής ασυμπτωματικής διασποράς

Στις 21 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα testing.gov.gr

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης «μαμούθ», τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου θα ανοίξει αυτή η νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας μπορεί, όποιος επιθυμεί, να δηλώνει συμμετοχή για τυχαιοποιημένο έλεγχο. Οι αιτήσεις θα γίνονται μέσω της ιστοσελίδας testing.gov.gr, η οποία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της το βράδυ της Δευτέρας.

Μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου η πρώτη ομάδα 12.000 πολιτών θα ειδοποιηθεί να προσέλθει σε ένα από τα κέντρα για τεστ κοροναϊού, τα οποία αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 28 Δεκεμβρίου.

Οι έλεγχοι θα γίνονται σε 386 σημεία σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Τα 278 θα είναι σε Κέντρα Υγείας, ακόμα 98 σημεία εξέτασης θα στηθούν σε υγειονομικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ 10 σημεία εξέτασης από Υγειονομικές Μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

«Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε»
Η χθεσινή εικόνα από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, όσο αφορά τα κρούσματα, διασωληνωμένους και αριθμό ημερήσιων θανάτων είχε θετικά και αρνητικά στοιχειά.

Στα θετικά, ήταν ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων – μόλις 916 – και στα αρνητικά οι 96 θάνατοι που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες. Αναφορικά με τον αριθμό των διασωληνωμένων – 527 χθες – μειώνονται αλλά όχι με ταχύτατους ρυθμούς.

Στο θέμα της εξέλιξης της πανδημίας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, τονίζοντας με τη σειρά του πως «σε περιοχές που υπάρχει έξαρση θα έχουμε τα περιοριστικά μέτρα και τα μαζικά rapid test τα οποία θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα».

«Τον πρώτο δείκτη που βλέπουμε είναι ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων, με καθυστέρηση 2-3 εβδομάδων βλέπουμε μία μείωση στους διασωληνωμένους και το τρίτο είναι οι δείκτες των θανάτων, που και εκεί υπάρχει μία καθυστέρηση», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Αναμένουμε να πέσουν όλοι οι δείκτες που δείχνουν ότι υπάρχει αυτή η αποκλιμάκωση και μετά να μη πιέζεται το Σύστημα Υγείας. Αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, οι επόμενες εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες . Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, τις μάσκες , τις αποστάσεις, τα χέρια, όχι συγχρωτισμοί ειδικά τώρα τις γιορτές».

«Είδαμε το δεύτερο κύμα, και στην Ευρώπη και τον κόσμο, να είναι πολύ πιο έντονο και πιο γρήγορο. Είχαμε σε 8 ημέρες τετραπλασιασμό των κρουσμάτων στη χώρα μας. Υπήρξε ένα πολύ απότομο και πολύ δυνατό δεύτερο κύμα», ανέφερε σχετικά με το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Και κατέληξε: «Στόχος μας είναι να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο τον αριθμό των rapid test. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στο τέλος του μήνα και θα κρατήσει αρκετό διάστημα, πρώτα στα νοσοκομεία και μετά στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άλλες δομές, ευάλωτες ομάδες και μετά θα συνεχίσει ηλικιακά. Πιστεύω ότι ο εμβολιασμός θα κρατήσει μέχρι το καλοκαίρι. αλλά από τον Μάρτιο και μετά θα έχουμε έναν ικανό αριθμό που θα έχει βελτιώσει τα πράγματα».