Μία πολύ σημαντική απόφαση έλαβε χθες η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), η οποία θα θέσει τέρμα στην παραφιλολογία και τις άδικες κατηγορίες σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των δεδομένων για την πορεία της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας εκ μέρους του Οργανισμού.

Μπορεί να ήρθε σχετικά αργά αυτή απόφαση, αλλά, έστω και τώρα, διαψεύδει τα περί «σκοπίμου απόκρυψης» στοιχείων από τον ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΕΟΔΥ αποφάσισε χθες ότι θα παράσχει εφεξής περισσότερα στοιχεία και δεδομένα στις δημοτικές αρχές όλης της χώρας για την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κοροναϊού SARS – COV 2.

Κλιμάκιο γιατρών του ΕΟΔΥ, μάλιστα, βρέθηκε σήμερα, Παρασκευή, στην Κοζάνη, λίγο πριν ανακοινωθεί το αυστηρό lockdown στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα, και ενημέρωση ανοιχτά τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους της πόλης σχετικά με εκείνα τα στοιχεία, τα οποία δείχνουν τη βαριά επιδημιολογική επιβάρυνση της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, ενώ διέλυσε επίσης ατυχείς παρεξηγήσεις και παρανοήσεις.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, επίσης, το γεγονός ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, παρείχε σήμερα μία ευρεία γκάμα αριθμητικών στοιχείων για σειρά επιδημιολογικών δεδομένων, κάτι το οποίο ελπίζουμε να επαναληφθεί. Θα λέγαμε ότι δεν έχει κανέναν λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς να μην επαναλάβει αυτή την τόσο αποκαλυπτική και διάφανη ενημέρωση.

Τυχαίο, ακόμη, δεν είναι το γεγονός ότι ο ΕΟΔΥ αποφάσισε και εκδίδει ήδη ένα πιο ενημερωμένο και αναλυτικό ημερήσιο επιδημιολογικό δελτίο, το οποίο, μάλιστα, θα εμπλουτίζεται κάθε Τετάρτη και με λοιπά στοιχεία για άλλα, σημαντικά μεγέθη και δείκτες, όπως είναι ο δείκτης θετικότητας επταημέρου, ο δείκτης μεταδοτικότητας ή αναπαραγωγής (Rt) κ.λπ.

Εν κατακλείδι, το μόνο που μας έλειπε μέσα στην ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα μας ήταν να ακούμε μονίμως και στερεοτυπικά λογής – λογής «κραυγές και ψίθυρους» σχετικά με την αξιοπιστία των δεδομένων τα οποία ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, ακόμη κι εάν αυτό δεν είναι τίποτε περισσότερο από την αντιπολιτευτική τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης…