Με αισιοδοξία και ελπίδα βλέπει το 42% των Ελλήνων τις εξελίξεις αναφορικά με το εμβόλιο του κοροναϊού, σύμφωνα με έρευνα της ΚάπαResearch. Επιφυλακτική στάση τηρεί το 35%, ενώ το 32% αισθάνεται ανακούφιση.


Η έρευνα της Κάπα Research διενεργήθηκε το διάστημα 4-7 Δεκεμβρίου και σε αυτήν συμμετείχαν 1.010 άτομα (άνδρες και γυναίκες, 17 ετών και άνω) και από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.





Η πρόθεση εμβολιασμού


Σε ό,τι αφορά την πρόθεση εμβολιασμού κατά του κοροναϊού, «θετικοί» δηλώνουν το 43%, «πιο επιφυλακτικοί» το 27% και «αρνητικοί» το 27% όσων έλαβαν μέρος στην έρευνα. Σύμφωνα με την έρευνα πιο θετικοί εμφανίζονται οι άνδρες και μάλιστα ηλικίας άνω των 55 ετών.






Όσον αφορά τις απαντήσεις ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης και το οικογενειακό εισόδημα, θετικοί στο να κάνουν το εμβόλιο δήλωσαν (σε ποσοστό 55%) όσοι έχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο, ενώ όσοι έχουν εισόδημα από 20.000 ευρώ και πάνω είναι περισσότερο θετικοί απ’ ό,τι οι υπόλοιπες υποομάδες.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατανομή των απαντήσεων ανάλογα με το κόμμα που στηρίζουν οι πολίτες. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ είναι σε ποσοστό 61% θετικοί στο να εμβολιαστούν, ενώ όσοι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά 36% θετικοί. Το μεγαλύτερο ποσοστό, πάντως, θετικών… ψήφων παίρνει το εμβόλιο από τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, καθώς το 67% δηλώνει θετικό στον εμβολιασμό, ενώ από την Ελληνική Λύση μόλις το 3% θα έκανε το εμβόλιο.


Οι αιτίες ανησυχίας - Γιατί δεν θα το έκαναν


Το 35% των ερωτηθέντων ανησυχεί για την ταχύτητα που γίνονται οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου, το 28% για τις παρενέργειες, ενώ το 20% δεν εμπιστεύεται τις ελληνικές αρχές και τον μηχανισμό του κράτους. Ελάχιστοι δηλώνουν ότι είναι κατά των εμβολίων γενικότερα.





Πού θα ήθελαν να εμβολιαστούν οι Έλληνες πολίτες 


Το 35% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να εμβολιαστεί σε ένα από τα κέντρα που δημιουργεί το υπουργείο Υγείας, το 19% στον φαρμακοποιό του, ενώ ένα 17% στον οικογενειακό γιατρό.


Στην ερώτηση εάν όλα τα εμβόλια έπαιρναν έγκριση από τις αρχές οι πολίτες σε ποσοστό 40% έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν αποφασίσει ενώ ποσοστό 32% δηλώνουν ότι θα επέλεγαν τον εμβόλιο της Pfizer και 10% το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.