Η πανδημία του κορωνοϊού, είναι μια πραγματικότητα για την παγκόσμια και ελληνική κοινωνία. Για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθοριστικό ρόλο παίζει, η πρόληψη και ο έλεγχος του κορωνοϊού, στις εστίες μετάδοσης του.

Για αυτό το λόγο, είναι κρίσιμο, να γίνονται πολλοί έλεγχοι, όχι μόνο στα άτομα αλλά στις επιφάνειες καθώς και στα κτίρια.

Πλέον, έχουν αναπτυχθεί και εξελιχθεί οι ειδικοί μοριακοί έλεγχοι και στις περιβαλλοντικές επιφάνειες.

Τέτοιους ειδικούς μοριακούς ελέγχους κρίσιμων περιβαλλοντικών επιφανειών, για την ανίχνευση του νέου κορωνοϊού, παρέχουν τα εργαστήρια γενετικής DNAlogy. Με τη δημιουργία του ειδικού DNAlogy-COVID-19 kit® μπορούν σήμερα να πραγματοποιηθούν δειγματοληψίες σε οποιονδήποτε χώρο και να βεβαιωθεί η απουσία ιού SARS-CoV-2.

H εταιρεία DNAlogy είναι το πρώτο ελληνικό, διεθνών προδιαγραφών εργαστήριο ανάλυσης και ταυτοποίησης DNA, διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.), σύμφωνα με το το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025:2005 για το σύνολο των δικανικών δοκιμών ανάλυσης DNA (ανίχνευση βιολογικού υλικού, ανάλυση και ταυτοποίηση ανθρώπινου DNA).

Επίσης, τα εργαστήρια της DNAlogy συμμετέχουν επιτυχώς στις ετήσιες διεθνείς δοκιμές ικανότητας γενετικής ανάλυσης GEDNAP της Γερμανικής Επιτροπής Ιχνών και στις ετήσιες ασκήσεις διεργαστηριακού ελέγχου του Διεθνoύς Οργανισμού Δικανικής Γενετικής ISFG GF (International Society for Forensic Genetics - Groupe Francophone), που πιστοποιούν την αρτιότητα και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων στις δικανικές, ιατροδικαστικές αναλύσεις DNA.

Είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιούνται τεστ SARS-CoV-2 στις επιφάνειες, όχι μόνο για την αντιμετώπιση αλλά και για την πρόληψη της πανδημίας. Είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται οι έλεγχοι αυτοί, διότι, ο ιός Sars-Cov2, «επιβιώνει» σε διάφορες επιφάνειες για αρκετό διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό, πως σε χαρτί και σε γυαλί «επιβιώνει» για 5 μέρες, ενώ στο ξύλο για 4 ημέρες, στα πλαστικά και στο ατσάλι για 3 ημέρες. Για αυτό το λόγο, η δειγματοληπτική εξέταση των κρίσιμων σημείων μετά την ολοκλήρωση των τακτικών εργασιών καθαρισμού και απολύμανσης, σε όλους τους χώρους για τη μη ανίχνευση του ιού στις επιφάνειες αποτελεί αναμφισβήτητα έναν επιπρόσθετο έλεγχο και προσδίδει μεγαλύτερη ασφάλεια για τις επιχειρήσεις.

Ο τακτικός έλεγχος περιοχών υψηλού κινδύνου παρουσίας του ιού σας εξασφαλίζει, συγκεκριμένα:

-Την έγκαιρη ανίχνευση του COVID-19: για άμεση αναγνώριση και απομόνωση του ιού και την αποτροπή διασποράς του

-Την αποτελεσματικότητα των πρωτοκόλλων καθαρισμού, για την συνέχιση και βελτίωσή τους είτε την προσθήκη επιπλέον εργασιών όπου απαιτείται

- Τη διατήρηση εμπιστοσύνης εργαζομένων και πελατών, διαβεβαιώνοντας πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλειά τους

-Την ασφάλεια της απουσίας του COVID-19 μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα

Η διαδικασία του ελέγχου της περιοχής που καταλαμβάνεται από έναν υπάλληλο ή πελάτη που έχει διαγνωστεί με COVID-19 θα διασφαλίσει ότι έχει γίνει επαρκής καθαρισμός και έχει καταστήσει την περιοχή ασφαλή για άλλους.

Εργαστηριακή Ανάλυση:

Η ανάλυση των δειγμάτων γίνεται μέσω μοριακού ελέγχου ποιοτικής ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 μέσω RT Real-Time PCR. Το γενετικό υλικό (RNA) του ιού απομονώνεται, μεταγράφεται σε cDNA και εν συνεχεία πολλαπλασιάζεται και ανιχνεύεται. Το θετικό αποτέλεσμα καταδεικνύει την παρουσία RNA του ιού. Τα αποτελέσματα παραδίδονται εντός 24h – 72h

Η ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2 σε επιφάνειες, μπορεί να γίνει με τρεις επιλογές:

1η επιλογή : Παραλάβετε το DNAlogy-COVID-19 kit®, πραγματοποιήστε τις δειγματοληψίες στους χώρους σας και στείλτε τα δείγματα στα εργαστήρια της DNAlogy για τον έλεγχο ανίχνευσης SARS-CoV-2.

2η επιλογή : Ειδική ομάδα πραγματογνωμόνων της DNAlogy επισκέπτεται τους χώρους όπου κατόπιν ειδικής μελέτης των δραστηριοτήτων πραγματοποιεί δειγματοληψίες στα κρίσιμα σημεία.

3η επιλογή : Πιστοποίηση «COVID CONTROLLED on surfaces» : Μέσω της επανάληψης του ελέγχου του χώρου ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την ανίχνευση SARS-CoV-2 από την ειδική ομάδα πραγματογνωμόνων της DNAlogy, υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας του καθαρισμού. Αν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά, χορηγείται στην εταιρία το πιστοποιητικό «COVID CONTROLLED on surfaces».