Παράταση επί της παράτασης του lockdown για την πλειοψηφία των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, καθώς το δεύτερο κύμα κορονοϊού δεν υποχωρεί στον επιθυμητό βαθμό,


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ανακοίνωσαν τα μέτρα που θα ισχύσουν εν όψει των εορτών, εξηγώντας πώς θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο, αλλά και παρουσίασαν τον οδικό χάρτη για το άνοιγμα, από Δευτέρα, βιβλιοπωλείων και κομμωτηρία.

Με αυτά τα δεδομένα, κατόπιν και των εισηγήσεων των ειδικών, αποφασίστηκε:

Πρώτον: Η διατήρηση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια. Δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κατ’ εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away). Τις επιμέρους λεπτομέρειες θα παρουσιάσει στη συνέχεια ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Δεύτερον: Το άνοιγμα των κομμωτηρίων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Σημειώνεται ότι η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Τρίτον: Το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Τέταρτον: Το άνοιγμα των εκκλησιών μας για τους πιστούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Σημειώνεται ακόμη ότι η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες.

Ειδικότερα από Δευτέρα ανοίγουν

Τι ανοίγει από 13 Δεκεμβρίου

Υπηρεσίες κομμωτηρίων και άλλες υπηρεσίες καλλωπισμού

47.61 Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα.

96.02.11 Υπηρεσίες κομμωτηρίων γυναικών και κοριτσιών.

96.02.11.01 Υπηρεσίες κομμωτηρίου και καλλωπιστήριου γυναικών, που απασχολεί μέχρι και δύο τεχνίτες κομμωτές.

96.02.12 Υπηρεσίες κομμωτηρίων και κουρείων ανδρών και αγοριών.

96.02.12.01, 96.02.12.02 Υπηρεσίες κουρείου. Υπηρεσίες κουρείου ή κομμωτηρίου ανδρών, που απασχολεί μέχρι και δύο τεχνίτες.

96.02.11.02 Υπηρεσίες κομμωτηρίου και καλλωπιστήριου γυναικών, που απασχολεί πάνω από δύο τεχνίτες κομμωτές.

96.02.12.03 Υπηρεσίες κουρείου ή κομμωτηρίου ανδρών, που απασχολεί πάνω από δύο τεχνίτες.

71.20.14.00 Υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών.

Δεν ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα

«Δεν επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων σε κλειστά εμπορικά κέντρα και σε όσα λειτουργούν με συμφωνίες – συνεργασίας, όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop)».

Η φράση αυτή αναφέρεται στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το λιανεμπόριο. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα κλειστά εμπορικά κέντρα, τύπου mall, θα μείνουν κλειστά και τα καταστήματα δεν θα λειτουργήσουν ούτε θα μπορούν να κάνουν, όπως όλα δείχνουν και click away.

Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με εμπορικά κέντρα «ανοικτού τύπου», αν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν δηλαδή από την ερχόμενη Κυριακή. Κι αν βεβαίως θα παρατηρηθεί συνωστισμός και μη πιστή τήρηση των μέτρων.

Αλλωστε, η κυβέρνηση φοβάται «σύνδρομο Harrond’s» όπου παρατηρήθηκε χαμός από κόσμο μόλις αυτά άνοιξαν.

Μετακινήσεις και απαγόρευση κυκλοφορίας

Τη διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τη διάρκεια των γιορτών ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκρόσωπος, σε ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ανέφερε:

«Διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις.

Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.

Σημειώνεται ακόμη ότι η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες».

Ετσι από τις 10 το βράδυ θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ θα παραμείνουν ως έχουν τα SMS στο 13033.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Click away 

Ψώνια με click away θα κάνουν φέτος τα Χριστούγεννα οι καταναλωτές λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη παρουσίασαν τον οδικό χάρτη για το άνοιγμα από τη Δευτέρα κομμωτηρίων, κουρείων και βιβλιοπωλείων ενώ εξήγησαν πώς θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, ανακοίνωσε ότι ενόψει Χριστουγέννων, για να κινηθεί η αγορά, αποφασίστηκε τα μαγαζιά να ανοίξουν μόνο για αγορές με click away, δηλαδή να γίνει παραγγελία τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά και να παραλάβει κάποιος από το κατάστημα.

Click away! Ο όρος αυτό μπαίνει και επίσημα στη ζωή μας καθώς με αυτόν τον τρόπο, εν μέσω lockdown και τουλάχιστον έως 7 Ιανουαρίου, θα ανοίξουν τα μαγαζιά και θα κάνουμε τα ψώνια μας

Βήμα – βήμα το click away

Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του μέσω e-shop ή μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας και πληρωμής μέσω POS έξω από το κατάστημα.



Για να πάει να παραλάβει το προϊόν που έχει αγοράσει κάποιος, θα στείλει μήνυμα 2 στο 13033 και θα πρέπει να έχει είτε ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής είτε SMS από την επιχείρηση με την ημερομηνία και ώρα παραλαβής.



Μόνο ένας θα παραλαμβάνει την παραγγελία η οποία θα παραδίδεται από έναν άνθρωπο.

Οι ουρές θα επιτρέπονται έως 9 άτομα, με απόσταση 2 μέτρα ο ένας από τον άλλον.



Το άνοιγμα αφορά μόνο μαγαζιά που έχουν είσοδο στο δρόμο (εξαιρούνται όσα μαγαζιά είναι σε εμπορικά κέντρα τα οποία θα παραμείνουν κλειστά) θα γίνει με αυστηρότατους όρους και τσουχτερά πρόστιμα αν υπάρξουν παρανομίες.

Όποιος βάλει μέσα πελάτη θα έχει πρόστιμο από 2.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 ημέρες.



Τι είναι το click away

Την μέθοδο του «click away» εξηγεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς. Όπως τονίζει, είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών από τα καταστήματα χωρίς να μεσολαβεί courier.

Επίσης, εξηγεί, ποια είναι η διαφορά του click away με το e-shop και το e-commerce.

Το «click away» προβλέπει τα εξής τρία βήματα:

1. Γίνεται ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία του προϊόντος.

2. Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν.

3. Τέλος, με το αποδεικτικό παραγγελίας – πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

«Η μέθοδος του «click away» θα αποτελέσει τον μόνο τρόπο για τα εμπορικά καταστήματα, να πωλούν τη περίοδο της εορταστικής αγοράς των Χριστουγέννων» αναφέρει το ΕΒΕΠ.

Σε ό,τι αφορά στις διαφορές στους όρους «e-shop» και «e-commerce» αντίστοιχα, ενώ ο κάθε όρος έχει δικό του ορισμό και είναι δύο διαφορετικές έννοιες.

Tι είναι E-shop;

Ένα e-shop ή ένα ηλεκτρονικό κατάστημα είναι “ο τόπος” όπου μια εταιρεία μπορεί να πουλήσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της χρησιμοποιώντας ψηφιακά δίκτυα.Είναι ένα διαδικτυακό κατάστημα όπου οι πελάτες μπορούν να “επισκέπτονται” από οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα περιήγησης στο internet από το κινητό ή τον φορητό υπολογιστή τους.

Τι είναι E-commerce;

Το ηλεκτρονικό εμπόριο (E-commerce), το οποίο επίσης αναφέρεται ως διαδικτυακό εμπόριο (Internet commerce), αποτελεί την μεταφορά χρημάτων και δεδομένων για την εκτέλεση συναλλαγών σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα (ή eshop). Είναι ο συνδυασμός καινοτόμων πληροφοριακών και επικοινωνιακών τεχνολογιών , που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shop), για την υποστήριξη και την ολοκλήρωση διαδικαστικών και στρατηγικών καθηκόντων για τις πωλήσεις τους, χωρίς τη χρήση φυσικών αντιγράφων. Το ηλεκτρονικό εμπόριο για πολλούς είναι η πώληση φυσικών προϊόντων στο διαδίκτυο, αλλά μπορεί επίσης να περιγράψει κάθε είδους εμπορική συναλλαγή μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων.