Φρούριο Κρήτης (γερµανικά: Festung Kreta) ήταν ο όρος που χρησιµοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου από τις γερµανικές δυνάµεις κατοχής για να αναφερθούν στη φρουρά και την οχύρωση της Κρήτης. Είναι και ο όρος που χρησιµοποιείται σήµερα από τις ελληνικές Ενοπλες ∆υνάµεις για να περιγραφεί όχι µόνο η σηµασία του νησιού ως οχυρής θέσης, αλλά και ως πολλαπλασιαστή ισχύος στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο Τσώρτσιλ ο ίδιος είχε απαιτήσει να µετατραπεί το µεγάλο φυσικό λιµάνι του κόλπου της Σούδας στα βόρεια της Κρήτης σε ένα νέο «Scapa fl ow». Είναι λογικό, λοιπόν, ότι όποιος θέλει να έχει τον έλεγχο του Αρχιπελάγους πρέπει να κατέχει τη νήσο Κρήτη. Αυτοί, όµως, που κοιτούν και µε τα «µάτια» της γεωπολιτικής βλέπουν στο νησί έναν προωθητή ισχύος, αυτό που ονοµάζουν «projection force». Η θέση του νησιού όχι µόνο δίνει το πλεονέκτηµα της ασφάλειας για ναυτικές προσεγγίσεις, αλλά µπορεί να γίνει ο ενδιάµεσος ανεφοδιαστικός σταθµός πολεµικών συµµαχικών πλοίων, καθώς και µια ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του ΝΑΤΟ.

Η σηµαντική γεωστρατηγική θέση του νησιού είναι αδιαµφισβήτητη. Αποτελεί έναν σηµαντικότατο πόλο οικονοµικών και πολιτισµικών δραστηριοτήτων, ενώ και από στρατιωτική άποψη προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες, λόγω της προωθηµένης θέσης της νήσου.
Η Κρήτη ήταν και παραµένει σηµαντικό εµπόδιο στα επεκτατικά σχέδια οποιασδήποτε δύναµης θα ήθελε την κυριαρχία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οχι µόνο γιατί µπορεί να αξιοποιηθεί ως βάση υποστήριξης της Κύπρου, αλλά και γιατί αποτελεί σηµαντικό σταθµό ελέγχου του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και, φυσικά, ιδανική βάση διεξαγωγής αεροναυτικών επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Τα πολεµικά αεροδρόµιά της θα µπορούν να επιτρέπουν σε ελληνικά αεροσκάφη να επιχειρούν, αν το θέλουν, στη Βόρεια Αφρική µέχρι την Κυρηναϊκή και από την Κύπρο έως το υπογάστριο της Τουρκίας και το λιµάνι της Αλεξανδρέτας. Ιδιαίτερα τώρα, που τα δικινητήρια Rafale θα ενταχθούν στον ελληνικό αεροπορικό στόλο, η προσβολή στόχων στο βάθος της Τουρκίας είναι εφικτή περισσότερο από ποτέ, καταργώντας de facto το πλεονέκτηµα της αντιπάλου, το στρατηγικό της βάθος.

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Ουσιαστικά το νησί µετατρέπεται σε µια τεράστια πλατφόρµα µάχης όλων των Οπλων. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η αναβάθµισή της περιλαµβάνει και εγκαταστάσεις αντιπλοϊκών και αντιαεροπορικών πυραύλων, προσδίδεται πολεµική υπεροχή σε έναν συµπυκνωµένο στρατηγικά χώρο, όπου ο κορεσµός του αντιπάλου είναι καθοριστικός. Ηδη σχεδιάζεται ένα πλήθος ενεργειών για την αναβάθµιση της Κρήτης στο επιχειρησιακό επίπεδο.

Η βελτίωση των λιµενικών εγκαταστάσεων µε σκοπό να φιλοξενήσουν σε µόνιµη βάση µεγαλύτερο ποσοστό του Στόλου θα επιτρέψει στις ναυτικές µας δυνάµεις να µπορούν να µειώσουν τον χρόνο άφιξής τους σε σηµεία τριβής, όπως είναι η περιοχή του Καστελλόριζου, να ενισχύσουν την αµυντική παρουσία τους εκεί, να αυξήσουν τους χρόνους παραµονής σε αυτά τα αποµακρυσµένα σηµεία της ελληνικής θαλάσσιας επικράτειας, να διεξάγουν ελέγχους και νηοψίες και να απειλούν ταυτόχρονα τον εχθρικό στόλο σε όλο το µήκος της νότιας ακτογραµµής.

Καταγραφη
Επίσης, αναβαθµίζονται οι υποδοµές της Πολεµικής Αεροπορίας στο νησί, θα κατασκευαστούν νέα υπόστεγα και θα ενισχυθούν οι διάδροµοι απο-προσγείωσης. Οι αεροπορικές βάσεις θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να υποστηρίζουν µεγαλύτερο αριθµό αεροσκαφών όλων των τύπων, καθώς και ελικοπτέρων, για τη διεξαγωγή συµβατικών αλλά και διαφόρων άλλων τύπων ειδικών επιχειρήσεων. Η µεταφορά κλιµακίου ανδρών της ∆ιοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών και η ύπαρξη της µονάδας αλεξιπτωτιστών της 1ης ΜΑΛ θα µπορούν να συνεισφέρουν περισσότερα σε αυτό τον ρόλο.

Ιδιαίτερα, µάλιστα, µε την ενίσχυση των σταθµών ραντάρ του νησιού, η επιτήρηση, η αναγνώριση και η λήψη πληροφοριών, σε συνδυασµό µε τα ιπτάµενα ραντάρ που θα επιχειρούν από τα εκεί αεροδρόµια, θα προσδίδουν καλύτερους χρόνους αντίδρασης αλλά και πληροφοριών για την περιοχή νότια του νησιού, όπου µέχρι σήµερα δεν είχαµε τη συγκεκριµένη δυνατότητα.

Αναβαθµίζοντας τον Ναύσταθµο Κρήτης σε διεθνές επίπεδο, αποκτάται η δυνατότητα επέµβασης στην Κεντρική και την Ανατολική Μεσόγειο, σε έναν χώρο στον οποίο οι εξελίξεις σήµερα αλλά και στο προσεχές χρονικό διάστηµα θα είναι ραγδαίες. Ετσι, η Κρήτη θα αποτελέσει µια προχωρηµένη βάση, την οποία τα πλοία του Πολεµικού µας Ναυτικού θα µπορούν να χρησιµοποιήσουν για να εκτελούν την αποστολή τους µε µεγαλύτερη ευχέρεια.

Επίσης, και για την Πολεµική µας Αεροπορία η αξία της Κρήτης αποδεικνύεται αδιαµφισβήτητη, αποτελώντας στην ουσία ένα αναβαθµισµένο πλωτό «αεροπλανοφόρο», το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στα πολεµικά µας αεροπλάνα να βρίσκονται οποτεδήποτε στην περιοχή των επιχειρήσεων και στα πεδία των µελλοντικών πιθανών πολεµικών επιχειρήσεων σε απόσταση «αναπνοής».


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 05 Δεκεμβρίου