Με το σταγονόμετρο φαίνεται πως θα γίνει το άνοιγμα της αγοράς, αφού τα στοιχεία δεν επιτρέπουν τίποτα παραπάνω από πολύ ελεγχόμενες άρσεις.

Όσο μάλιστα οι ημέρες περνούν όλα δείχνουν ότι θα κάνουμε γιορτές με σχεδόν τα πάντα κλειστά.

Όλα θα κριθούν από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων και τη συμπεριφορά των πολιτών, ώστε να ανοίξουν και άλλοι τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο έπειτα και από την αρνητική εισήγηση των λοιμωξιολόγων, πλέον δεύτερες σκέψεις έχει και η κυβέρνηση.

Tι εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

Να ανοίξουν μόνο μικρά και συγκεκριμένα καταστήματα θα εισηγηθούν οι λοιμωξιολόγοι της επιτροπής για τον κοροναϊό στην κυβέρνηση.

Η Επιτροπή ξεκίνησε τη σύσκεψή της το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ η τελική τους εισήγηση θα γίνει το απόγευμα.

Στόχος των ειδικών είναι να καταστήσουν σαφές πως πρέπει η αγορά να ανοίξει με μικρά και προσεκτικά βήματα.

Σημειώνεται πως αρχικά στην επιτροπή των 30 λοιμωξιολόγων είχαν ακουστεί φωνές ώστε να συνεχίσει το lockdown ως έχει και να μην ανοίξει καθόλου η αγορά.

Ωστόσο όπως αποδεικνύεται και με τα κομμωτήρια κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Όπως ανέφερε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, οι λοιμωξιολόγοι βλέπουν με καλό μάτι το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κουρείων, αλλά και των βιβλιοπωλείων.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί φαίνεται πως είναι αρνητικοί στο άνοιγμα των εμπορικών και των πολυκαταστημάτων, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο αν θα δώσουν το πράσινο φως για τα συγκεκριμένα καταστήματα ώστε να ανεβάσουν ρολά κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση είναι στα χέρια του πρωθυπουργού, καθώς ο ίδιος μετά την εισήγηση των ειδικών αλλά και τις εκτιμήσεις των στελεχών του Μέγαρου Μαξίμου θα αποφασίσει τι θα ανοίξει κατά την εορταστική περίοδο και τι όχι.

Σημειώνεται πως για αύριο στις 12.30 μ.μ έχει προγραμματιστεί η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, και δεν αποκλείεται να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

Μέχρι στιγμής πάντως αυτά είναι τα επικρατέστερα σενάρια:

Τα μαγαζιά να ανοίξουν σταδιακά. Πρώτα κομμωτήρια και κουρεία και λίγο πριν τις γιορτές κάποια ακόμη καταστήματα.

Να μην ανοίξουν καθόλου μέσα στις γιορτές τα εμπορικά και τα πολυκαταστήματα.

Όσον αφορά τις εκκλησίες, το πιθανότερο σενάριο είναι να ανοίξουν για συγκεκριμένες μέρες και υπό πολύ αυστηρά μέτρα.

Ο λόγος πάντως που μεγάλη μερίδα των ειδικών εμφανίζονται επιφυλακτική και διστακτική στο να δώσουν το πράσινο φως για το άνοιγμα της αγοράς είναι η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Ανοίγουν μέχρι τη Δευτέρα τα κομμωτήρια

Μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξουν τα κομμωτήρια.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, αναφέρει ότι ο πρόεδρος του ήρθε σε επικοινωνία για το συγκεκριμένο θέμα με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως αναφέρει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών «στο πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς, αναμένεται τις επόμενες ημέρες –Σάββατο ή Κυριακή- να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα κομμωτήρια. Αυτό έγινε γνωστό μετά από επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων θα προηγηθεί καθώς κρίνεται ότι μπορούν να εφαρμοστούν με ακρίβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όλες οι λεπτομέρειες για το πότε ακριβώς και πως θα ανοίξουν κι άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αναμένεται να ξεκαθαρίσει αύριο Παρασκευή, σε σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν από την κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον «ΣΚΑΪ 100,3» τόνισε ότι προτεραιότητα στο άνοιγμα έχουν τα κομμωτήρια. Όπως είπε το σχολικό έτος μπορεί να αναπληρωθεί εφόσον προστεθούν ώρες, ο τζίρος που χάνεται από τις επιχειρήσεις δεν αναπληρώνεται.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν στα κομμωτήρια

Σύμφωνα με πληροφορίες έως τη Δευτέρα τα κομμωτήρια θα ανοίξουν τις πόρτες τους για τους πελάτες τους. Η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού και με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι η προσπάθεια γίνεται για επαναλειτουργία ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ωστόσο το γεγονός πως ακόμα οριστικοποιείται το τελικό πλάνο λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, κάτι τέτοιο είναι πιο πιθανό την ερχόμενη Δευτέρα.